Морський окунь, запечений в духовці

Морской окунь запеченный в духовке

Морський окунь, запечений в духовці — смачне і корисне блюдо, дуже поширене в середземноморській кухні. Його часто замовляють у ресторанах, але приготувати окуня можна і самостійно, купивши цілу рибу або філе без кісток.

Різноманітність смаку досягається використанням інгредієнтів: пряних трав, анчоусів, вершків, лимона, овочів. Окуня можна запікати у формі, на деку, в пергаментному папері або у фользі.

Морський окунь по-італійськи

Дуже апетитне і нескладне в приготуванні блюдо в середземноморському стилі — морський окунь, запечений в духовці з соусом з цибулі, петрушки і анчоусів. Підлива надає рибі оригінальний пряний смак і не дає їй пересихати. Окуня можна подати самостійно або доповнити печеною картоплею і овочами, приготованими на грилі.

Для 4 порцій страви знадобиться:Морской окунь по-итальянски

  • морський окунь — 1,5 кг;
  • оцту — 1 ст. л;
  • пучок зелені петрушки;
  • невеликі анчоуси — 4 шт;
  • цибулини середнього розміру — 2 шт;
  • лимон — 1 шт;
  • лавровий лист;
  • оливкова олія;
  • сіль;
  • свіжозмелений чорний перець.

Риба миється, чиститься і потрошится, при цьому цілісність тушки порушувати не можна, голова і хвіст повинні залишитися на місці. Окуня потрібно обсушити серветкою всередині і зовні. Анчоуси подрібнюються в блендері, змішуються з оцтом і соком, вичавленим з лимона. Цибулю дрібно ріжеться і додається до анчоусам разом з подрібненою петрушкою і невеликою кількістю оливкової олії. Соус ретельно збивається блендером, він повинен вийти густим і однорідним. Якщо маса надто густа, в неї можна додати ще трохи оливкової олії.

Потрошена риба викладається у термостійку форму, злегка змащену олією. Зверху виливається соус і викладається кілька лаврових листів. Форма щільно закривається кришкою і поміщається в розігріту духовку на 25-30 хвилин. Після приготування страва має трохи постояти в остигає духовці. Окремо можна подати підсушений білий хліб і добре охолоджене рожеве вино.

Загрузка...

Риба по-домашньому

Простий і оригінальний рецепт — філе морського окуня у фользі. Рибу можна подати з печеної або вареною картоплею, а також з гарніром з дикого рису. Окунь, приготовлений у фользі, зберігає ніжний смак і соковитість, його не потрібно доповнювати підливами і соусами.

Запеканка из окуня с овощамиДля приготування знадобиться:

  • морський окунь — 500 г;
  • лимон — 1 шт;
  • оливкова олія;
  • сіль;
  • свіжозмелений чорний перець.

Рибне філе ретельно промивається, обсушивается серветкою і нарізати великими шматками. Кожен шматок натирається сіллю і свіжомеленим чорним перцем, сбрызгивается оливковою олією. Лимон разом із шкіркою ріжеться дуже тонкими кружальцями.

Фольга розрізається на великі прямокутники, в центр кожного викладається рибне філе. Поверх розкладаються гуртки лимона. Риба ретельно загортається, потім згортки у фользі розкладаються на деку і поміщаються в попередньо розігріту духовку. На запікання йде близько 20 хвилин. Після приготування страву потрібно залишити в теплі ще на 5 хвилин. На стіл окунь подається безпосередньо в фользі, поруч викладається гарнір.

Загрузка...

Запіканка з риби з овочами

З морського окуня можна приготувати ситну запіканку з картоплею, морквою і шпинатом. Овочі зроблять страву більш поживним і корисним, а ніжний соус із сиром додасть приємний вершковий смак.

Рыба по-сицилианскиДля приготування запіканки на 4 чоловік знадобиться:

  • морський окунь — 600 г;
  • шпинат — 250 г;
  • картоплини середнього розміру — 3 шт;
  • цибуля — 2 шт;
  • морква — 3 шт;
  • вершки — 1 склянку;
  • твердий сир — 100 г;
  • лимон — 1 шт;
  • вершкове масло — 50 г;
  • пучок петрушки;
  • оливкова олія;
  • сіль.

Овочі ретельно миються і чистяться. Цибулю ріжуть тонкими кільцями, картоплю і моркву — пластиками. Цибулю і моркву обсмажуються на сковороді з розігрітим оливковою маслом до м’якості. Потім в овочеву піджарку вливаються вершки, додається дві третини натертого сиру, сіль. Суміш трохи тушкується на слабкому вогні.

Морського окуня потрібно вимити, випатрати, нарізати великими шматками. Кожен шматок обсмажується до рум’яної скоринки в розігрітому оливковому маслі. Вогнетривка форма змащується маслом, в неї викладається риба і накривається картоплею.Поверх розміщується шар шпинату і моркви в вершках.

Верх запіканки покривається залишилися сиром, натертим на тертці добре охолодженим маслом. Блюдо поміщається в розігріту духовку і запікається до утворення рум’яної скоринки. Готову запіканку розкладають по підігрітим тарілках і подають гарячою.

Загрузка...

Риба по-сицилиански

Рыба по-сицилианскиМорського окуня можна приготувати з різноманітними овочами — цибулею, картоплею, кабачками. За бажанням овочевий набір можна змінювати. З рибою добре поєднуються томати, баклажани, морква, зелена квасоля. Можна використовувати і заморожені овочеві суміші.

Пікантність додадуть лісові гриби або печериці. Таке блюдо не потребує додаткового гарнірі і чудово підходить для домашнього сімейного вечері.

Для приготування 4 порцій знадобиться:

  • філе морського окуня — 1 кг;
  • лимон — 1 шт;
  • цибуля — 2 шт;
  • невеликий кабачок;
  • картопля — 3 шт;
  • гриби — 200 г;
  • оливкова олія;
  • будь-яка зелень;
  • сіль і мелений чорний перець.

Рибне філе миється і обсушивается паперовим рушником. Деко змащують олією, на нього укладаються шматки окуня, злегка натерті сіллю. Поверх кожного шматка кладеться тонкий кружок лимона. Філе окуня посипається подрібненою зеленню. Навколо риби шарами укладається тонко нарізану цибулю, кабачки, картопля та гриби.

Кожен шар потрібно поперчити і посолити. У деко вливається 0,5 склянки оливкової олії. Блюдо запікається в попередньо розігрітій духовці близько 30 хвилин. Після приготування риба і овочі викладаються на підігріті тарілки, окремо подається підсушений білий хліб.