Морс з обліпихи – корисні властивості та рецепти з замороженої і свіжої ягоди

Всі люблять компоти, але, на жаль, після кип’ятіння в них практично не залишається корисних речовин. Інша справа – морси, в яких зберігається максимум вітамінів, мікроелементів і фруктових кислот, при цьому одним із самих смачних і корисних напоїв вважається морс з обліпихи.

Загрузка...

Морс з обліпихи – корисні властивості

Багато господині прагнуть приготувати обліпиховий морс, користь якого відома з давніх часів. Напій корисний, тому що ягода містить велику кількість біологічно активних речовин, а також рослинних антибіотиків. Якщо його регулярно вживати, то вдасться:

  • підвищити імунітет;
  • прискорити обмін речовин;
  • збільшити число нормальних еритроцитів;
  • стимулювати вироблення травних ферментів.

Морс з обліпихи має ряд позитивних властивостей, до числа яких відносяться наступні:

  • Напій відмінно втамовує спрагу і є низькокалорійним, тому він ідеально підійде тим, хто стежить за калоріями.
  • Вживати морс слід не тільки для підвищення імунітету, але й настрої, тому що в ягодах міститься серотонін – гормон, що відповідає за позитивний настрій.
  • Як зварити морс з обліпихи?

    Щоб отримати смачний і поживний обліпиховий морс, потрібно дотримуватися певних правил при його приготуванні. Вони полягають в наступному:

  • Для готування можна використовувати як свіжі, так і заморожені ягоди. І ті, і інші потрібно ретельно обробити. Для цього обліпиху необхідно промити під проточною водою, якщо вона піддавалася заморожуванню, потрібно дати їй розтанути.
  • Ягоди треба розім’яти, щоб видавити з них сік. Для приготування морсу можна використовувати тільки сік або отримати додаткову рідину з решти макухи. Для цього потрібно помістити його в окріп і проварити.
  • Щоб смак напою вийде більш насиченим, його рекомендується настояти, обернувши каструлю чимось теплим.
  • Морс можна робити тільки з обліпихи або додавати інші види ягід і фруктів, наприклад, журавлину, апельсин.
  • Загрузка...

    Морс із свіжої обліпихи – рецепт

    Приготувати морс з обліпихи на зиму можна з свіжої ягоди. В напої зберігається весь вітамін C, тому його необхідно давати дітям дошкільного віку. Але варто врахувати, що він не зовсім підходить для дуже маленьких дітей, оскільки може викликати алергійну реакцію. Свіжозібрана обліпиха містить максимум вітамінів.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 1 склянка;
    • кип’ячена вода – 1 л;
    • цукор – 2 ст. л.

    Приготування

  • Ягоди перебрати, помити під проточною водою.
  • Скласти в емальований посуд і потовкти товкачем дуже ретельно до тих пір, поки з обліпихи не вийде багато соку.
  • Сік злити в іншу миску, а залишився макуха залити водою.
  • Довести до кипіння на слабкому вогні, але не кип’ятити.
  • Вимкнути плиту і насипати цукор, добре розмішати.
  • Влити сік. Накрити каструлю кришкою і настоювати 20 хвилин. Морс із свіжої обліпихи процідити.
  • Морс з обліпихи замороженої – рецепт

    Напій можна приготувати в будь-який час року, якщо зробити морс з обліпихи замороженою. Його вживають в холодному і теплому вигляді. Цукор можна не додавати при приготуванні, а лише персонально у свою чашку. Цікаво те, що заморожені ягоди за смаком нагадують ананас, тому вони додадуть напою оригінальний екзотичний смак.

    Інгредієнти:

    • заморожені ягоди – 1 склянка;
    • вода кип’ячена – 1 л;
    • цукор – за смаком.

    Приготування

  • Ягоди дістати з холодильника і залишити відтавати.
  • Готову обліпиху перетворити в пюре за допомогою блендера.
  • Масу процідити, а сік перелити в іншу миску.
  • Макуха залити водою і довести до кипіння.
  • Відвару дати охолонути і додати цукор, сік.
  • Розмішати, закрити кришкою і залишити настоюватися морс із замороженої обліпихи протягом 20 хвилин.
  • Морс з журавлини і обліпихи – рецепт

    Рецепти зі свіжої та замороженої ягоди ідентичні, як за часом, так і за кількістю інгредієнтів. Однак можна використовувати комбінацію з іншими ягодами і фруктами, наприклад, приготувати морс з журавлини і обліпихи. Користь від цього не убуває, зате поліпшується смак, оскільки комбінація цих двох компонентів визнана дуже вдалою.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 1 склянка;
    • журавлина – 1 склянка;
    • вода – 3 л;
    • цукор – 6 ст. л.

    Приготування

  • Ягоди перебрати і вимити під проточною водою, обсушити на рушнику.
  • Перемолоти в блендері в пюре, процідити через сито.
  • Макуха обох ягід залити кип’яченою водою і проварити на слабкому вогні 5 хвилин. Потім ще раз процідити, додати цукор.
  • Смачний морс з обліпихи залишити охолоджуватися, додати сік, коли відвар стане холодним.
  • Морс з обліпихи і апельсина

    Не менш смачним і корисним виходить морс їх обліпихи, рецепт якого включає додавання апельсина. При цьому можна приєднати і будь-які інші цитрусові. Краще всього вибрати солодкі фрукти, наприклад, помело, мандарини. Така комбінація дозволить отримати корисний напій з насиченим смаком.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 1 склянка;
    • апельсин – 0,5 шт.;
    • вода – 2 л;
    • кориця – 1 паличка;
    • мед – 2 ст. л.

    Приготування

  • Ягоди промити, половинку апельсина очистити. Компоненти з’єднати разом і віджати.
  • Шкірку не викидати, а натерти на тертці.
  • Залити водою і разом з паличкою кориці проварити 5 хвилин.
  • Додати м’якоть і продовжити варити 15 хвилин.
  • Відвар процідити, додати мед.
  • Проварити в останній раз, зняти з плити, охолодити і додати сік.
  • Морс з обліпихи з медом

    Подвійно корисним виходить обліпиховий морс на зиму з додаванням меду, адже в напої поєднуються два самих багатих вітамінами інгредієнта. Його можна використовувати для лікування хворого горла і кашлю. Таке ліки з задоволенням випивають і дорослі, і діти. Медом замінюють цукор і тим самим збільшують користь напою.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 1 склянка;
    • вода – 1,5 л;
    • мед – 2 ст. л.

    Приготування

  • Вимити ягоди, розтовкти і змішати з медом.
  • Розбавити суміш охолодженою кип’яченою водою.
  • Морс з обліпихи процідити, розлити по келихах, прикрасити м’ятою.
  • Як зробити морс з обліпихи без варіння?

    Багато господинь хочуть приготувати обліпиховий морс, рецепт якого відбувається без варіння. Таке можливо, якщо заморозити ягоди. Вони зберігають всі корисні властивості довгий час, але їх не слід зберігати довше шести місяців. Морс, приготований за класичним рецептом, слід зберігати не більше двох днів в скляній тарі з кришкою, інакше він втратить всі корисний властивості.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 1 склянка;
    • вода – 1,5 л;
    • цукор – 6 ст. л.

    Приготування

  • Ягоди розморозити і розім’яти дерев’яною ступкою.
  • Масу залити кип’яченою водою, додати цукор і ретельно розмішати.
  • Морс із замороженої обліпихи процідити і охолодити. При бажанні можна додати кубики льоду.
  •