Мариновані гриби – рецепти на зиму з оцтом, гарячим і холодним способом

Мариновані гриби є однією з найбільш ласих і поживних серед подібного роду закусок і користуються величезною популярністю у грибників або гурманів. Завдяки делікатесним властивостями базового продукту заготовки з нього завжди смачні і апетитні.

Загрузка...

Як маринувати гриби?

Приготувати мариновані гриби на зиму можна за класичним рецептом, або застосовуючи більш оригінальні і нестандартні рішення. Кожен процес створення ласощі має як свою індивідуальність, так і загальні правила.

  • Рижики повинні бути перероблені в першу добу після збору
  • Грибну масу перебирають, позбавляючись від червивих або зіпсованих примірників.
  • Гриби ретельно промивають, змиваючи частинки землі, піску, трави або листя.
  • Сирі або відварені гриби витримують у киплячій маринаді, розкладаються по стерильним банкам.
  • Гриби мариновані швидкого приготування

    Пріоритетним способом будь заготовки завжди є версії з мінімальними трудовитратами і гідним підсумковим результатом. Одним з таких є гриби мариновані «П’ятихвилинка». Мінімальний час термічної обробки дозволить зберегти максимум цінних властивостей і отримати хрустку структуру грибів.

    Інгредієнти:

    • рижики – 2 кг;
    • вода – 2 склянки;
    • цукор – 8 ч. ложок;
    • сіль – 4 ч. ложки;
    • часник – 6 зубчиків;
    • оцет 6% – 200 мл;
    • лавр – 5-7 шт.;
    • перець.

    Приготування

  • Кип’ятять воду з сіллю, цукром, додавши часник, лавр і перець.
  • Вмішують в маринад оцет, закладають рижики.
  • Після повторного закипання проварюють вміст каструлі 5 хвилин.
  • Розкладають гриби з маринадом по банкам, прикривають кришками і ставлять мариновані гриби в холод на зберігання.
  • Загрузка...

    Як маринувати гриби на зиму гарячим способом?

    Не менш смачними виходять мариновані гриби на зиму гарячим способом. При такому приготуванні заготівля може зберігатися до наступного сезону, радуючи своїми відмінними характеристиками домочадців і гостей. Склад пряного міксу можна доповнити часником, корицею і іншими ароматними компонентами.

    Інгредієнти:

    • рижики – 2 кг;
    • вода – 1,5 склянки;
    • цукровий пісок – 4 ч. ложки;
    • сіль – 7 ч. ложок;
    • оцет 9% – 7 ст. ложок;
    • лавр – 5-7 шт.;
    • перець, олія.

    Приготування

  • Рижики закладають в ємність з водою, доводять до кипіння.
  • Додають інші складові для маринаду, крім олії, проварюють масу 15 хвилин.
  • Розкладають мариновані гарячі рижики по банкам, доливають у кожну масло, стерилізують ємності по 10 хвилин, закупорюють, загортають.
  • Як маринувати гриби холодним способом?

    Мариновані гриби холодним способом вдаються менш привабливими на вигляд, але в сто разів смачніше і корисніше, ніж ті, що готувалися із застосуванням термічної обробки. В процесі засолу гриби набувають темно-коричневого, місцями зелений колір, що є нормою і не впливає на інші характеристики закуски.

    Інгредієнти:

    • рижики – 2 кг;
    • сіль – 100 р;
    • часник – 4 зубки;
    • лавр – 15-20 шт.;
    • запашний перець і листя смородини – по 30 шт.

    Приготування

  • Гриби очищають від забруднень. Переважно в даному випадку уникати контакту з водою або ретельно просушити продукт перед засолкою.
  • У ємність укладають гриби, посипаючи шари сіллю, листям, часником і перцем.
  • Зверху прикривають рижики марлею, укладають вантаж і витримують при температурі 20 градусів 2 тижні.
  • Розкладають рижики по банкам, нещільно прикривають і відправляють в холод на зберігання.
  • Мариновані хрусткі рижики – рецепт на зиму

    Гриби мариновані, рецепт яких буде викладено наступним, виходять дивно хрусткими за рахунок додавання в заготовку кореня і листя хрону. Результативно для посилення хрускоту грибів застосовуються господинями ще й листя дуба, які потрібно обшпарити окропом, після чого додати на дно кожної банки.

    Інгредієнти:

    • рижики – 2 кг;
    • вода – 3 склянки;
    • цукор – 1,5 ст. ложки;
    • сіль – 1 ст. ложка;
    • оцет 9% – 65 мл;
    • лавр – 4 шт.;
    • горошини перцю, корінь хрону і листя.

    Приготування

  • Гриби заливають водою, розташовують на плиті і проварюють 10 хвилин.
  • Додають сіль і цукор, кидають перетертий корінь хрону, перець, лавр, кип’ятять 5 хвилин.
  • Вмішують оцет і ще через 5 хвилин кип’ятіння гриби розкладають по банках, на дно яких укладають листя.
  • Стерилізують мариновані хрусткі рижики 15 хвилин, закупорюють, загортають.
  • Як маринувати гриби з лимонною кислотою?

    Тим, кому не подобається присмак оцту в заготовках, доцільно заготовляти мариновані гриби з лимонною кислотою, яка додасть страві потрібну кислинку і забезпечить належну схоронність закуски. Для аромату можна додати в маринад парасольки кропу, а додаткову пікантність блюду додадуть зерна гірчиці.

    Інгредієнти:

    • рижики – 2 кг;
    • вода – 4 склянки;
    • цукор – 1,5 ст. ложки;
    • сіль – 1 ст. ложка;
    • кислота лимонна – 0,5 ч. ложки;
    • лавр і часникові зубки – по 4 шт.;
    • зерна гірчиці – 1 ч. ложка;
    • горошини перцю, парасольки кропу.

    Приготування

  • Відварюють рижики 10 хвилин, зливають на сито, дають стекти.
  • З води, солі, цукру і парасольок кропу варять маринад, наполягають 20 хвилин.
  • Закладають у знову киплячий розсіл гриби, кидають перець, лавр, часник, зерна гірчиці і лимонну кислоту.
  • Проварюють масу 5 хвилин і закупорюють смачні мариновані гриби на зиму в стерильну тару, утеплюють до охолодження.
  • Гриби мариновані з маслом

    Особливий насичений смак і аромат набувають мариновані гриби в банках, приготовані з додаванням ароматної олії. Останнє не тільки посилить пахощі спецій і просочування ними грибів, але і буде сприяти більш надійному зберіганню ласощі без неприємних сюрпризів.

    Інгредієнти:

    • рижики – 1,5 кг;
    • вода – 1 л;
    • цукор – 40 г;
    • сіль – 1-1,5 ст. ложка;
    • оцет – 100 мл;
    • олія нерафінована – 100 мл;
    • часникові зубки і гвоздика – по 7 шт.;
    • горошини перцю, лавр.

    Приготування

  • Відварюють гриби в підсоленій воді 15 хвилин, дають стекти.
  • Готують маринад, проваривши воду з сіллю, цукром і прянощами 5 хвилин.
  • Додають оцет і масло, прогрівають суміш пару хвилин.
  • У банки закладають гриби, чергуючи з нарізаним часником, заливають маринадом.
  • Стерилізують ємності 15 хвилин, закупорюють, загортають.
  • Мариновані гриби – рецепт з оцтом

    Наступна версія для любителів грибних заготовок з яскраво вираженою кислинкою. Запропонований далі простий рецепт маринованих рижиків виповнюється зі значною порцією оцту. Особливий смак закуски в даному випадку додадуть ягоди ялівцю і вставлені прямо в банки нарізану ріпчасту цибулю.

    Інгредієнти:

    • рижики – 2 кг;
    • цибуля – 2 шт.;
    • зерна гірчиці – 2 ст. ложки;
    • вода – 1 л;
    • цукровий пісок – 3 ст. ложки;
    • сіль – 2 ст. ложки і 2 ч. ложки;
    • оцет – 400 мл;
    • ягоди ялівцю – 1 ст. ложка;
    • гірчиця в зернах – 2 ст. ложки;
    • горошини перцю, лавр.

    Приготування

  • З води, ялівцю, прянощів, цукру і 2 ч. ложок солі варять маринад 15 хвилин, вливають оцет, кип’ятять 2 хвилини.
  • Гриби заливають водою до повного покриття, додавши 2 ст. ложки солі, залишають на 20 хвилин, промивають.
  • Гриби розкладають по банках з цибулею і зернами гірчиці, заливають маринадом.
  • Стерилізують мариновані гриби з оцтом 30 хвилин, закупорюють, загортають.
  • Мариновані гриби з цукром

    Приготовлені мариновані гриби в домашніх умовах за таким рецептом порадують приємним солодкуватим м’яким смаком з помірною пікантністю. Консервуючою компонентом в даному випадку виступає оцтова есенція, яку потрібно додати в маринад з грибами за 5 хвилин до закінчення варіння.

    Інгредієнти:

    • рижики – 2 кг;
    • зерна гірчиці – 1 ч. ложка;
    • вода – 1 л;
    • цукор – 3 ст. ложки;
    • сіль – 1 ст. ложка;
    • оцтова есенція 70% – 1 ст. ложка;
    • запашний перець – 10 шт.;
    • лавр – 3 шт.

    Приготування

  • Гриби відварюють 10 хвилин, перекладають в маринад, зварений з води, солі, цукру і прянощів.
  • Варять гриби 10 хвилин, вливають оцтову кислоту.
  • Через 5 хвилин масу розкладають по стерильним банкам, стерилізують 15 хвилин, закупорюють, загортають.
  • Мариновані гриби в томатному соусі

    Неймовірно смачні і апетитні мариновані гриби в томатній заливці стануть універсальної домашньою заготовкою, яку можна подати самостійно, додати в салат використовувати при приготуванні піци, іншої випічки, всіляких супів, рагу, інших других страв. За бажанням в соус можна додати часник і гвоздику.

    Інгредієнти:

    • рижики – 1,5 кг;
    • соус томатний і вода – по 1 склянці;
    • масло рослинне – 200 мл;
    • цибуля – 0,5 кг;
    • цукор – 1 ст. ложка;
    • сіль – за смаком;
    • запашний перець – 10 шт.;
    • лавр – 2-3 шт.

    Приготування

  • Відварюють рижики 5 хвилин, дають стекти.
  • Кип’ятять воду з сіллю, цукром, прянощами, закладають гриби, варять 20 хвилин.
  • Додають соус, масло і нарізаний лук, підсолюють за смаком, тушкують 30-40 хвилин.
  • Розкладають мариновані гриби у стерильну тару, закупорюють, загортають.
  • Гриби мариновані у власному соку

    Мариновані гриби без оцту у власному соку набувають дивно насичений смак, ступінь пікантності якого можна відрегулювати додаванням різних прянощів і приправ. Апетитний колір грибів допоможе зберегти лимонна кислота, яка в даному випадку є консервантом.

    Інгредієнти:

    • рижики – 2 кг;
    • вода – 0,5 склянки;
    • кислота лимонна – 1 ч. ложка;
    • сіль – 1,5 ст. ложки;
    • запашний перець – 10 шт.;
    • лавр – 4 шт.

    Приготування

  • Рижики закладають в каструлю.
  • У невеликій кількості води розчиняють сіль і лимонну кислоту, виливають до грибів.
  • Додають прянощі, спеції, смажать гриби 20 хвилин, розкладають по банках.
  • Стерилізують заготівлю 20 хвилин, закупорюють, загортають.
  • Мариновані гриби з часником

    Смачні мариновані гриби з насиченим пікантним ароматом вдасться приготувати, додавши в маринад в кінці варіння значну порцію часнику. Любителі остринки можуть покласти прямо в банки кільця перцю чилі, а фанати яскравих за смаком запашних заготовок гвоздику, корицю та інші прянощі на свій вибір.

    Інгредієнти:

    • рижики – 2 кг;
    • часник – 2 головки;
    • вода – 0,5 л;
    • оцет – 5 ст. ложок;
    • цукор – 1 ст. ложка;
    • сіль – 2 ст. ложки;
    • запашний і чорний перець – по 10 шт.;
    • лавр – 3 шт.

    Приготування

  • Відварюють рижики, дають стекти.
  • Кип’ятять воду з сіллю і цукром, додавши прянощі.
  • Закладають рижики, проварюють 10 хвилин, додають оцет і часник.
  • Через 5 хвилин масу розкладають по ємностях, закупорюють, загортають.
  • Як маринувати гриби і волнушки?

    Мають разючу зовнішню схожість з рижиками вовнянки мають зовсім іншими характеристиками і вимагають індивідуального підходу при маринуванні. Гриби потрібно попередньо вимочити пару днів, періодично змінюючи воду, після чого відварити до опускання на дно. Якщо за той час, що вымачивались вовнянки були зібрані гриби, гриби можна замаринувати спільно.

    Інгредієнти:

    • рижики і волнушки – по 1,5 кг;
    • вода – 1 л;
    • часник – 1,5-2 головки;
    • зерна гірчиці – 2 ч. ложки;
    • парасольки кропу – 4 шт.;
    • цукор – 6 ч. ложок;
    • сіль – 2 ст. ложки;
    • оцет яблучний – 100 мл

    Приготування

  • Попередньо вимочені і відварені вовнянки та підготовлені рижики закладають в маринад з води, солі та цукру, варять 10 хвилин, вливають оцет.
  • Гриби розкладають по банках з часником, кропом і зернами гірчиці, стерилізують 30 хвилин.
  • Закупорюють мариновані гриби і волнушки, укутують до охолодження.
  •