Лінива ачма з лаваша

Ачма из лаваша

Лінива ачма з лаваша може замінити собою справжній листковий пиріг з сиром. Рецепт традиційної випічки передбачає досить трудомісткий процес приготування, він вимагає набагато більше часу із-за замішування тіста, розкачування та обварювання пластів. Готові тонкі коржі служать чудовою заміною пластин тесту, розм’якшуючись під час випікання пирога.

Склад інгредієнтів для ачмы приблизно такий же, як і для хачапурі. Ці два грузинських пирога з сиром відрізняються один від одного тільки за технологією приготування. Але і той і інший рецепт може бути використаний і як повсякденна страва для ситного сніданку або швидкого вечері, і як цікава закуска до святкового столу.

Загрузка...

Як швидко спекти ачму?

Коли прийшли неждано дорогі гості чи хочеться порадувати домашніх смачним пирогом з незвичайною начинкою, але немає бажання витрачати час на тісто, то вам згодиться рецепт, як приготувати ачму з лаваша з сиром (рис. 1). Порядок дуже простий, не потребує великої кількості продуктів, а смачною вона буде завжди.

Вкусная ачма из лаваша с сыром

Малюнок 1. Смачна ачма з лаваша з сиром.

Для приготування потрібні:

  • тонкий лаваш — 5-6 пластин;
  • сир твердих сортів — 200 г;
  • яйце куряче сире — 2-3 шт.;
  • масло вершкове — 50 г;
  • кефір — 0,5 л;
  • сіль, зелень за смаком.

Форму для випічки змастити рослинним маслом. Укласти 1 пластину лаваша цілком так, щоб краї його залишилися за межами форми. Приготувати заливку з кефіру, яєць і зелені, збиваючи все разом до однорідної маси. Посолити за смаком.

Щедро змастити лаваш кефірної сумішшю. Натерти на крупній тертці сир, посипати змащений лаваш тонким шаром. Вирізати з решти коржів пластини, що відповідають розмірам форми для випікання. Укладати їх, змащуючи кефірної сумішшю і пересипаючи тертим сиром до тих пір, поки не закінчиться лаваш або начинка. По закінченні звисають за межами форми краю самого першого листа лаваша загорнути поверх укладених усередині. Залишками кефірної маси залити пиріг зверху, розкласти на скоринці шматочки вершкового масла. Залишити просочитися протягом 15 хв.

Випікати ачму з лаваша в духовці, розігрітій до 200°С протягом 20-25 хв. Коли верх пирога зарум’яниться, його можна вийняти з духовки, трохи остудити і подавати до столу.

Весняний рецепт ачмы з сиру сулугуні, молодого шпинату і щавлю допоможе наситити організм вітамінами після довгої зими.

Велика кількість зелені — характерна риса грузинської кухні, а поєднання її з сиром і ароматним тестом створює незабутні смакові відчуття.

Сыр для приготовления ачмыДля цього варіанту краще взяти сулугуні (200 г) і додати до складу начинки 100-150 г свіжого шпинату або щавлю.

Технологія начинки пирога трохи інша: так, можна економно використовувати коржі лаваша навіть в круглій формі. Першу пластину укласти так, як рекомендується в вищевказаному рецепті. Інші розірвати на невеликі шматочки. Приготувати заливку з кефіру і яєць, подрібнити зелень і шпинат. Перший шар добре змастити заливкою, посипати зеленню і сиром.

Шматочки лаваша вмочати в заливку і розкладати поверх начинки, заповнюючи простір форми. Потім повторити шар сиру і зелені, закрити шматочками лаваша і так поступати до тих пір, поки не закінчаться інгредієнти. Залити пиріг залишками кефірної суміші і випекти.

Приготування ачмы на сковороді

Зробити пиріг з лаваша з сиром і сиром, можна навіть без випікання в духовці, наприклад, в сковороді з кришкою (рис. 2).

Приготовление ачмы на сковороде

Малюнок 2. Приготування ачмы на сковороді.

Рецепт включає наступні продукти:

  • лаваш — 2 коржі;
  • сир — 200 г;
  • сир — 200 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • масло рослинне — 1 ст. л.;
  • сіль, перець, зелень — за смаком.

Підготувати начинку: сир натерти на тертці, сир розтерти і трохи підсолити, з’єднати із зеленню. Якщо сир занадто сухою, у нього можна додати 1 ст. л. майонезу або сметани. Яйце злегка збити з дрібкою солі і перцем.

Влити на сковороду олію, поставити на вогонь. Вирізати з листа лаваша коло, рівний діаметру сковороди, змочити його холодною водою і викласти на дно.

Викласти на корж масу з сиру і зелені, рівномірно розподілити її по всій поверхні. Вирізавши ще одне коло з тіста, укласти його поверх сиру. Цей шар засипати сиром і закрити останнім колом з лаваша.

Збитим яйцем залити поверхню ачмы. Нахиляючи сковороду, дати яєчної заливці заповнити всі порожнини між стінками сковороди і пирогом. Накрити кришкою і готувати протягом 5-7 хв. Готовність ачмы можна визначити, злегка піднявши її край і оцінивши ступінь зарум’янювання «денця» пирога. Яйце до цього часу має вже повністю зміцніти.

Знявши з вогню, потримати ачму під кришкою ще кілька хвилин, щоб скоринки її стали м’якими і соковитими. Якщо є бажання отримати хрустку скоринку, то пиріг можна вийняти з сковороди відразу ж після приготування і подавати з гарячим чаєм.

Загрузка...

Ачма в мультиварці

Приготовление ачмы из лаваша в мультиваркеСучасна техніка часто допомагає господаркам готувати складні страви без особливого праці.

Рецепт приготування в цьому разі і так дуже простий, тому ачма з лаваша в мультиварці буде готуватися приблизно таким же чином, як і в інших варіантах:

  • Застелити змащену чашу мультиварки великим листом лаваша.
  • Приготувати інгредієнти для начинки (можна використовувати будь-який рецепт з наведених вище): сир натерти, яйце збити з кефіром і зеленню.
  • Змастити лаваш кефірної масою. Викласти частину сиру і накрити шматочками коржі, змоченими в кефірної заливці.
  • Після заповнення пирога начинкою укласти краю нижнього шару лаваша поверх неї, вилити залишки суміші.
  • Закрити кришку і ввімкнути мультиварку на 35-40 хв в режимі «Випічка». Після сигналу таймера можна потримати готовий пиріг під кришкою ще 5 хв і подати до столу.
  • Щоб дістати ачму з чаші, треба накрити її плоскою тарілкою або стравою і швидко перевернути. Готовий пиріг легко відстає від стінок посуду.

    Завдяки легкості приготування, рецепт ачмы з лаваша завоював популярність серед росіян. Рецепти начинки дозволяють використовувати не тільки тверді сири і сулугуні, але і адигейський сир і бринзу з сиром.

    Якщо вдома є кілька маленьких шматочків різного сиру, то змішана начинка буде навіть смачніше.

    Загрузка...