Лечо з баклажанів – рецепти на зиму з помідорами, перцем, кабачками і квасолею

Серед широкого асортименту різноманітних зимових заготовок лечо з баклажанів займає не останнє місце, радуючи споживачів чудовим насиченим пікантним смаком і прекрасними поживними характеристиками. Закуска – і самостійне блюдо, і легкий гарнір до м’яса, і апетитне додаток до скибочці хліба.

Загрузка...

Як приготувати лечо з баклажанів?

При виконанні всіх вимог вибраного рецепту і знанні тонкощів, що підвищують результативність процесу, вдасться приготувати настільки смачне лечо з баклажанів на зиму – пальчики оближеш!.

  • Баклажани вибирають середнього розміру, не мляві, не перестиглі, якісні та без пошкоджень.
  • Нарізавши плоди спочатку гуртками або великими скибочками іншої форми, їх підсолюють і залишають на 30 хвилин для позбавлення від гіркоти, після чого шаткують гуртками, полукружками, кубиками або брусочками.
  • Незмінним доповненням до лечо з баклажанів є томатна основа: помідори, сік, соус або томатна паста.
  • Лечо з баклажанів і солодкого перцю

    Для багатьох лечо асоціюється виключно з болгарським перцем. Однак якщо доповнити склад баклажанами, закуска змінюється, набуваючи додаткову поживність, насиченість і новий, не менш привабливий смак. Томатний сік можна замінити порцією перекручених на м’ясорубці або подрібнених в блендері помідорів.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • болгарський перець – 1,5 кг;
    • цибуля – 5-6 шт.;
    • сік томатний – 2,5 л;
    • цукор – 1 склянка;
    • оцет 70% – 1,5 ст. ложки;
    • сіль – за смаком.

    Приготування

  • Томатний сік кип’ятять, додавши цукор, оцет і сіль за смаком.
  • Закладають нарізані крупно баклажани, перці і цибульні півкільця.
  • Кип’ятять лечо з баклажанами і перцем 30 хвилин, закочують у пропарені банки, утеплюють до охолодження.
  • Загрузка...

    Лечо з баклажанів та помідорів

    В даному випадку лечо з болгарського перцю і баклажанів доповнюється нарізаними акуратними часточками помідорами. Завдяки цьому закуска набуває особливу текстуру і ще більш апетитний зовнішній вигляд. Для отримання пюре можна взяти більш м’які плоди, а для нарізки томатні екземпляри з щільною м’якоттю.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • болгарський перець – 1,5 кг;
    • томати для нарізки – 1 кг;
    • помідори для соку – 2 кг;
    • цибуля – 1 кг;
    • морква – 300 г;
    • часник – 1 головка;
    • масло – 1 склянку;
    • цукор, сіль і оцет – 100 г;
    • перець гіркий – за смаком.

    Приготування

  • Подрібнюють томати, кип’ятять з додаванням солі, цукру, оцту та олії.
  • Закладають моркву, цибулю, а через 15 хвилин варіння додають баклажани, перці і помідори.
  • Тушкують лечо з баклажанами, помідорами і перцем 15 хвилин, вмішують оцет, часник і гіркий перець.
  • Через 5 хвилин закупорюють закуску в пропарені судини, утеплюють ґрунтовно на добу.
  • Лечо з кабачків і баклажанів

    Ніжне і приємне за текстурою вдається заготовлене лечо з баклажанів і кабачків на зиму. Важливо протушкувати спочатку моркву з томатом практично до готовності або попередньо обсмажити овочі на олії до м’якості, а потім додавати в томатну основу разом з іншими овочевими складовими.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 1 кг;
    • кабачки – 0,5 кг;
    • болгарський перець – 1 кг;
    • помідори – 2,5 кг;
    • цибуля і морква – 0,5 кг;
    • часник – 1 головка;
    • олія – 50 мл;
    • цукор – 1 склянка;
    • сіль – 2 ст. ложки;
    • оцет 70% – 0,5 ст. ложки.

    Приготування

  • Подрібнюють помідори, додають масло, сіль, цукор, моркву, кип’ятять 20 хвилин.
  • Закладають цибулю, тушкують суміш ще 10 хвилин.
  • Кидають крупно нарізані кабачки, баклажани, перці, масу кип’ятять 20 хвилин.
  • Додають часник, оцет, закупорюють смачне лечо з баклажанами в стерильну тару.
  • Лечо з квасолею і баклажанами на зиму

    Ще більш ситна та поживна лечо з баклажанів можна приготувати, спираючись на рекомендації з такого рецепта. В даному випадку склад закуски доповнюється квасолею, яку попередньо замочують не менше ніж на 12 годин, періодично міняючи воду, а потім промивають і відварюють до повної готовності.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 1 кг;
    • квасоля – 300 г;
    • болгарський перець і моркву – по 250 г;
    • помідори – 800 г;
    • часник – 1,5 головки;
    • масло – 140 мл;
    • цукор – 1 ст. ложка;
    • сіль – 1 ст. ложка;
    • оцет 9% – 50 мл

    Приготування

  • Кип’ятять перекручені помідори з часником, олією, сіллю і цукром.
  • Кидають в томатну суміш нарізані баклажани, перці, перетерту моркву і відварену квасолю.
  • Тушкують лечо з баклажанів і квасолі 30 хвилин, вливають оцет.
  • Закупорюють закуску в пропарені судини, утеплюють у перевернутому вигляді на добу.
  • Лечо з баклажанами і морквою

    Наступний рецепт лечо з баклажанів для шанувальників моркви, яка замінює в даному випадку звичний болгарський перець. Коренеплоди переважно нарізати соломкою або пропустити через корейську тертку, відмовившись від традиційної – так закуска буде мати більш апетитний зовнішній вигляд.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • морква – 1 кг;
    • помідори – 1 кг;
    • цибуля – 4 шт.;
    • часник – 1 головка;
    • масло – 180 мл;
    • цукор – 50 г;
    • сіль – 50 р;
    • оцет 9% – 50 мл

    Приготування

  • Подрібнені томати проварюють з морквою 20 хвилин, додавши масло, сіль, цукор.
  • Закладають нарізані баклажани, тушкують 30 хвилин.
  • Додають оцет і часник.
  • Через 5 хвилин закупорюють лечо з баклажана помідора і моркви в стерильні судини, обгортають на добу в перевернутому вигляді.
  • Лечо з баклажанів з томатною пастою

    Якщо немає в наявності свіжих томатів, приготувати лечо з баклажанів на зиму можна з томатною пастою, розведеної в рівних пропорціях з водою. За бажанням складу закуски можна доповнити часником, зеленню і дрібно нарізаним гострим перцем, додавши пікантні складові за п’ять хвилин до кінця варіння ароматною заготовки.

    Інгредієнти:

    • баклажани і болгарський перець – 1 кг;
    • цибуля – 0,5 кг;
    • томатна паста вода – 500 г;
    • цукор – 3 ст. ложки;
    • сіль – 1 ст. ложка;
    • оцет 9% – 40 мл

    Приготування

  • Розводять пасту у воді, додають сіль, цукор, доводять суміш до кипіння.
  • Закладають нарізану цибулю.
  • Через 10 хвилин кипіння додають крупно нарізані баклажани і перці, тушкують масу 30 хвилин.
  • Вливають оцет і через 5 хвилин закочують лечо з пастою з баклажанів в стерильну тару.
  • Лечо з грибами і баклажанами

    Доповнивши рецепт лечо з баклажанами грибами, смак закуски змінюється, набуваючи особливий аромат і додаткову насиченість. Підійдуть як завжди доступні печериці, так і більш ароматні й поживні лісові гриби, які попередньо потрібно підготувати правильно і відварити у воді до осідання на дно.

    Інгредієнти:

    • баклажани і болгарський перець – по 700 г;
    • гриби і цибулю – по 0,5 кг;
    • помідори – 1 кг;
    • цукор і олія – 0,5 склянки;
    • сіль – 1 ст. ложка;
    • оцет 6% – 3 ст. ложки.

    Приготування

  • Подрібнюють томати, змішують з сіллю, цукром і маслом, кип’ятять 10 хвилин.
  • Додають нарізані баклажани, перці, цибуля та гриби, варять 30 хвилин.
  • Вливають оцет, тушкують лечо 5 міну і консервують у пропарені судини, додатково їх обгорнувши до охолодження.
  • Лечо по-грузинськи з баклажанами

    Приготоване лечо по-грузинськи на зиму з баклажанами відрізняється від більшості версій характерною гостротою, що досягається за рахунок додавання значної порції стручків гострого перцю. В окремих випадках господині додають для пікантності і аромату кілька щіпок суміші запашних трав хмелі-сунелі.

    Інгредієнти:

    • баклажани і помідори – 1,5 кг;
    • перець солодкий – 5 штук;
    • гіркий перець – 3 шт.;
    • часник – 1,5 головки;
    • цукор і масло – 100 г;
    • сіль – 1 ст. ложка або за смаком;
    • оцет 6% – 3 ст. ложки;
    • приправи.

    Приготування

  • Подрібнюють помідори, змішують з цукром, сіллю і маслом, кип’ятять 5 хвилин.
  • Закладають нарізані баклажани, два види перцю, проварюють 20-30 хвилин.
  • Вмішують оцет, приправи і часник, тушкують ще 5 хвилин.
  • Закупорюють лечо грузинське з баклажанів в пропарені ємності.
  • Лечо з баклажанами без оцту

    Приготоване за таким рецептом лечо з баклажанів на зиму без оцту порадує супротивників кислотосодержащего консерванту і тих, кому категорично його неприємний присмак у заготовках. При правильному виконанні технології та дотримання стерильності закуска прекрасно зберігається і при кімнатних умовах.

    Інгредієнти:

    • помідори – 1,5 кг;
    • баклажани і солодкі перці – по 800 г;
    • цукор – 0,25 склянки;
    • сіль – 1 ст. ложка;
    • масло – 0,25 склянки.

    Приготування

  • Проварюють перетерті помідори з додаванням солі, цукру і масла 30 хвилин.
  • Закладають часточки перцю і брусочки баклажанів, тушкують 30 хвилин.
  • Розливають киплячу масу по пропаренным судинах, закочують стерильними кришками, перевертають дном догори і грунтовно укутують до повного охолодження.
  • Лечо в мультиварці з баклажанів

    Законсервувати лечо з баклажанів на зиму без стерилізації можна приготувати закуску в мультиваке. За допомогою пристрою вдасться отримати більш ефектний вигляд заготовки, зберігши по максимуму цілісність овочевих скибочок, і надати страві насиченості, обсмаживши моркву з цибулею на першому етапі готування.

    Інгредієнти:

    • помідори і баклажани – 1 кг;
    • солодкі перці – 4 шт.;
    • цибулю і моркву – по 1 шт.;
    • часник – 4 зубки;
    • цукор, сіль, олія – за смаком;
    • оцет – 1 ст. ложка.

    Приготування

  • На маслі в режимі «Випічка» обсмажують цибулю з морквою.
  • Закладають томати перетерті, нарізані баклажани і перці.
  • Перемикають прилад на «Гасіння» на годину.
  • Додають часник, оцет, прогрівають лечо на програмі «Варка» 10 хвилин.
  • Розливають киплячу масу в простерилізовані банки, закупорюють прокип’яченими кришками, загортають у перевернутому вигляді на добу.
  •