Квашені баклажани – рецепти з морквою, зеленню, часником в банках і під гнітом

Квашені баклажани – одне з найбільш шанованих солінь у багатьох сім’ях. Чудові смакові характеристики закуски підкорюють кожного, хто пробує її вперше, і продовжують радувати з року в рік її вірних шанувальників. Прості рекомендації допоможуть господиням освоїти техніку виконання рецептів та вдосконалити давно вивчений домашній варіант.

Загрузка...

Як приготувати квашені баклажани?

Якщо виникло бажання зробити квашені баклажани на зиму, кращі рецепти заготівлі допоможуть виконати затію смачно і правильно.

  • Для квашення відбирають молоді, налиті плоди правильної форми.
  • Вимиті баклажани надрізають уздовж з одного сторін, відварюють у воді з додаванням солі 5-10 хвилин.
  • Дають стекти зайвої рідини, придавивши овочі вантажем.
  • Доповнюють плоди начинкою, заливають по потребі розсолом і поміщають під прес.
  • Для квашення використовують емальований, скляний, дерев’яний чи глиняний посуд.
  • В залежності від рецепту квашені баклажани можна пробувати через 3-5 днів.
  • Квашені баклажани на зиму в банках

    Приготувати квашені баклажани в банках на зиму можна з будь-якою начинкою. Найпопулярніший спосіб надати овочу потрібну пікантність – наповнити розрізи в плодах міксом із зелені і часнику. Використовувати можна традиційно петрушку і кріп або ж додати в суміш трохи ароматного базиліка, кінзи або м’яти.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2-2,5 кг;
    • зелень – 1 пучок;
    • часник – 1,5 головки;
    • оцет – 1 / 3 склянки;
    • сіль – за смаком;
    • вода – 1 стакан.

    Приготування

  • Відварюють баклажани в підсоленій воді 10 хвилин.
  • Остуджують плоди і віджимають від вологи.
  • У надрізи закладають суміш з часнику та зелені.
  • Заповнюють заготовками стерильні банки.
  • Розчиняють у склянці води чайну ложку солі, додають оцет і заливають розсолом баклажани.
  • Витримують ємності 2 дні при кімнатних умовах і прибирають в холод.
  • Через 3 дні квашені баклажани з часником і зеленню можна пробувати.
  • Загрузка...

    Квашені баклажани – смачний рецепт швидкого приготування

    Квашені баклажани швидкі можна пробувати вже через 5 годин після засолювання. Закуска дещо відрізняється від приготовленої класичним способом, але якщо зовсім не хочеться чекати, то запропонований рецепт доведеться до місця. Склад начинки можна підкоригувати за смаком, замінивши один овоч або іншим змінивши пропорції.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 1,5 кг;
    • зелень – 1 пучок;
    • часник – 1 головка;
    • цибуля – 2 шт.;
    • чилі – 1 шт.;
    • вода – 750 мл;
    • масло – 4 ст. ложки;
    • оцет – 5 ст. ложок;
    • сіль – 1,5 ст. ложки;
    • перець і лавр – по 4 шт.;
    • вода – 1 стакан.

    Приготування

  • Кип’ятять воду з сіллю і прянощами 5 хвилин, вливають оцет, остуджують.
  • Відварюють нарізані великими гуртками баклажани в підсоленій воді 5 хвилин, остуджують.
  • Змішують баклажани, перець, цибулю, часник і зелень, додають масло, маринад.
  • Через 5 годин настоювання в холодильнику квашені швидкі баклажани можна пробувати.
  • Квашені баклажани фаршировані

    Дивно смачними виходять баклажани, фаршировані овочами, квашені з урахуванням рекомендацій з наступного рецепта. Щоб уникнути перекісанія закуски після завершення процесу бродіння наливають в ємність з овочами зверху шар масла до компонентів покриття і зберігають заготівлю виключно в холоді.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • зелень – 1 пучок;
    • часник – 1 головка;
    • болгарський перець і моркву – по 2 шт.;
    • сіль, вода, перець, лавр.

    Приготування

  • Розрізати баклажани відварюють 10 хвилин у воді, поклавши столову ложку солі на літр рідини.
  • Притискають овочі вантажем на 3 години для стікання вологи.
  • Наповнюють овоч сумішшю з моркви, перцю, часнику і зелені, укладають в ємність під прес, затока попередньо остившім розсолом, звареним з склянки води, чайної ложки солі і прянощів.
  • Через 5 днів готові квашені баклажани з начинкою прибирають в холод.
  • Квашені баклажани по-корейськи

    Додавши в квашені баклажани при засолюванні трохи меленого коріандру або корейської приправи, можна отримати чудову пікантне блюдо, смак якого доведеться особливо до душі шанувальникам східної кухні. Гострота закуски регулюється кількістю доданого до складу дрібно нарубаного чилі.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • зелень – 1 пучок;
    • часник – 1 головка;
    • цибулю і моркву – по 3 шт.;
    • болгарський перець – 2 шт.;
    • масло – 1 склянку;
    • чилі – 1 шт.;
    • коріандр – 1 ч. ложка;
    • оцет – 150 мл;
    • сіль – 2 ч. ложки:
    • цукор – 4 ст. ложки.

    Приготування

  • Запікають у духовці або обсмажують на сковороді до напівготовності баклажани.
  • Додають цибулю, перець, моркву, чилі, часник і складові маринаду, поміщають під прес на 2 дні.
  • Перекладають масу в банки, стерилізують 15 хвилин.
  • Закупорюють квашені баклажани по-корейськи на зиму.
  • Квашені баклажани по-грузинськи

    Приготовлені квашені баклажани на зиму за грузинським рецептом мають унікальну родзинку і привабливу солодкувату ноту в смаку. У складі зеленого міксу обов’язково повинна бути кінза, а інша зелень додається за смаком та уподобаннями. Начинку часто доповнюють перетертим селерою або пастернаком.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • зелень – 1 пучок;
    • часник – 1 головка;
    • морква – 400 г;
    • червоний мелений перець – 0,5 ч. ложки;
    • вода – 2 л;
    • оцет і цукор – по 20 р;
    • сіль – 3 ст. ложки:

    Приготування

  • Відварюють баклажани 5 хвилин, поміщають під прес на годину.
  • Наповнюють плоди сумішшю з моркви, часнику, зелені і перцю.
  • Заливають заготовки розсолом, звареним з води, солі, цукру та оцту, притискають вантажем, залишають на 3 дні в теплі і ще на стільки ж в холоді.
  • Квашені баклажани з селерою

    Якщо вам подобаються страви і закуски з селерою, то квашені баклажани повністю з урахуванням нижченаведених рекомендацій займуть особливе почесне місце в списку домашніх запасів. Дивовижний смак отриманого ласощі і його приголомшливий пряний аромат досягається за рахунок збалансованого поєднання компонентів.

    • баклажани – 2 кг;
    • зелень – 1 пучок;
    • часник – 1 головка;
    • селера кореневої – 200 г;
    • морква – 400 г;
    • олія – 60 мл;
    • вода, сіль.

    Приготування

  • Баклажани надрізають, відварюють 5 хвилин, взявши на 1 літр води столову ложку солі.
  • Пасерують на маслі перетерті коріння, змішують з часником і зеленню і наповнюють сумішшю розрізи.
  • Укладають заготовки в ємність під прес.
  • Через 2 дні квашені баклажани з морквою та селерою прибирають в холод мінімум на 2 тижні.
  • Гострі квашені баклажани на зиму

    Квашені гострі баклажани готуються з додаванням в начинку подрібненого гіркого перцю або чилі. В залежності від очікуваного пекучого ефекту перчины чистять від насіння або використовують цілими. Найчастіше складу наповнення доповнюють подрібненими волоськими горіхами, які надають закуски додатковий шарм і поживність.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • болгарський перець – 200 р;
    • стручки чилі – 2-3 шт.;
    • часник – 4 зубки;
    • горіхи – 1 склянка;
    • вода, сіль, олія.

    Приготування

  • У літр води додають 1,5 ст. ложки солі і відварюють баклажани 5 хвилин.
  • Поміщають плоди під прес на 2 години.
  • Горіхи подрібнюють, два види перцю і часник, додають 20 г солі, наповнюють сумішшю овочі, укладають їх у банки.
  • Заливають квашені гострі баклажани маслом, а через 5 днів прибирають в холод.
  • Квашені баклажани без розсолу

    Квашені баклажани під гнітом не потребують приготування розсолу і засолюються в соку, який виділяється овочами. Компонентами начинки може бути традиційний мікс з моркви, часнику і зелені, в який за бажанням можна додати селера, базилік, дрібно нарізаний або мелений гіркий перець чилі.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • морква – 1 кг;
    • зелень – 1 пучок;
    • часник – 2-3 головки;
    • вода, сіль.

    Приготування

  • Відварюють В підсоленій воді баклажани розрізати, плоди поміщають під прес на 4 години.
  • Наповнюють розрізи сумішшю з моркви, часнику і зелені, укладають у каструлю, посипаючи шари сіллю і часником.
  • Зверху розташовують вантаж і залишають при кімнатних умовах на 3 діб, після чого переміщають в холод.
  • Квашені баклажани шматочками

    Квашені баклажани без начинки будуть готові вже на наступний день. Пікантність і аромат овочеві скибочки набувають завдяки цибулі, часнику і рубаною зелені, серед якої може бути просто петрушка або її суміш з кропом і базиліком. Для більш ніжного смаку плоди можна попередньо почистити від шкірки.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • цибуля – 0,5 кг;
    • зелень – 1 пучок;
    • часник – 2 головки;
    • цукор – 4 ст. ложки;
    • масло і оцет яблучний – по 150 мл;
    • вода – 2 л;
    • сіль – 4,5 ст. ложки.

    Приготування

  • Нарізані скибочками баклажани відварюють у воді, додавши 4 ст. ложки солі.
  • Відкидають масу на друшляк, після чого укладають у посудину, чергуючи шари з цибулею, зеленню і часником.
  • Змішують залишок солі з цукром, олією і оцтом, заливають сумішшю заготівлю, дають настоятися кілька годин, після чого прибирають на ніч в холод.
  • Квашені баклажани без оцту на зиму

    Наступний рецепт квашених баклажанів на зиму дозволить надовго зберегти улюблений овоч, надавши йому потрібну гостроту і пікантність. Перевага способу перед багатьма іншими – плоди не перекисают і зберігають первинний смак. Закуску можна зберігати в холоді або простерилізувати в банках без розсолу і закупорити.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 1,5 кг;
    • солодкий перець – 1-2 шт.;
    • зелень – 1 пучок;
    • часник – 1 головка;
    • вода – 0,5 л;
    • перець, лавр, гвоздика – за смаком;
    • сіль.

    Приготування

  • Відварюють розрізані навпіл баклажани в підсоленій воді, поміщають під прес на 12 годин.
  • Укладають скибки в ємність, посипаючи шари сіллю, перцем, часником і зеленню.
  • З води і прянощів варять маринад, охолоджують, заливають до овочів.
  • Зверху поміщають вантаж і залишають заготовку на 3-5 днів при кімнатній температурі, а потім прибирають в холод.
  • Квашені баклажани з капустою і морквою

    Незвичайні за смаком і надзвичайно пікантні вдаються квашені баклажани, фаршировані капустою і морквою. В якості начинки в даному випадку використовується мікс з капустяної і морквяної нарізки, часнику і дрібно нарубаної зелені. Для гостроти часто додають стручок подрібненого чилі.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 1,5 кг;
    • капуста – 450 г;
    • морква – 200 г;
    • зелень – 1 пучок;
    • часник – 1 головка;
    • вода – 1,5 л;
    • сіль – 70 р.

    Приготування

  • Відварюють розрізати баклажани 5 хвилин, віджимають від води.
  • Наповнюють розрізи сумішшю з овочів і зелені, заготовки укладають у каструлю, заливають розсолом розсолом з води і солі.
  • Через 3-5 днів готову закуску прибирають в холодильник.
  • Квашені баклажани з морквою, зеленню і часником

    Ще одна варіація популярної закуски, представлена далі. Смак ласощів виходить ніжніше і м’якше за рахунок попереднього обсмажування морквяної нарізки на рослинному маслі. Цей факт грає на користь і поживним властивостям закуски, яка вдається більш насиченою, але залишається такою ж пікантною.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 1,5 кг;
    • морква – 600 г;
    • зелень – 1 пучок;
    • часник – 1-2 головки;
    • олія – 100 мл;
    • вода – 1 л;
    • оцет – 20 мл;
    • сіль, перець, лавр.

    Приготування

  • Відварюють розрізати баклажани 5 хвилин, поміщають під прес.
  • Морква обсмажують на олії, додають зелень, часник, трохи солі.
  • Кип’ятять воду, додавши прянощі і столову ложку солі, оцет.
  • Наповнюють начинкою розрізи, укладають заготовки в підходящу ємність, заливають маринадом.
  • Через 3 дні прибирають квашені баклажани з морквою в холод.
  •