Квашені баклажани – одне з найбільш шанованих солінь у багатьох сім’ях. Чудові смакові характеристики закуски підкорюють кожного, хто пробує її вперше, і продовжують радувати з року в рік її вірних шанувальників. Прості рекомендації допоможуть господиням освоїти техніку виконання рецептів та вдосконалити давно вивчений домашній варіант.
Як приготувати квашені баклажани?
Якщо виникло бажання зробити квашені баклажани на зиму, кращі рецепти заготівлі допоможуть виконати затію смачно і правильно.
Квашені баклажани на зиму в банках
Приготувати квашені баклажани в банках на зиму можна з будь-якою начинкою. Найпопулярніший спосіб надати овочу потрібну пікантність – наповнити розрізи в плодах міксом із зелені і часнику. Використовувати можна традиційно петрушку і кріп або ж додати в суміш трохи ароматного базиліка, кінзи або м’яти.
Інгредієнти:
- баклажани – 2-2,5 кг;
- зелень – 1 пучок;
- часник – 1,5 головки;
- оцет – 1 / 3 склянки;
- сіль – за смаком;
- вода – 1 стакан.
Приготування
Квашені баклажани – смачний рецепт швидкого приготування
Квашені баклажани швидкі можна пробувати вже через 5 годин після засолювання. Закуска дещо відрізняється від приготовленої класичним способом, але якщо зовсім не хочеться чекати, то запропонований рецепт доведеться до місця. Склад начинки можна підкоригувати за смаком, замінивши один овоч або іншим змінивши пропорції.
Інгредієнти:
- баклажани – 1,5 кг;
- зелень – 1 пучок;
- часник – 1 головка;
- цибуля – 2 шт.;
- чилі – 1 шт.;
- вода – 750 мл;
- масло – 4 ст. ложки;
- оцет – 5 ст. ложок;
- сіль – 1,5 ст. ложки;
- перець і лавр – по 4 шт.;
- вода – 1 стакан.
Приготування
Квашені баклажани фаршировані
Дивно смачними виходять баклажани, фаршировані овочами, квашені з урахуванням рекомендацій з наступного рецепта. Щоб уникнути перекісанія закуски після завершення процесу бродіння наливають в ємність з овочами зверху шар масла до компонентів покриття і зберігають заготівлю виключно в холоді.
Інгредієнти:
- баклажани – 2 кг;
- зелень – 1 пучок;
- часник – 1 головка;
- болгарський перець і моркву – по 2 шт.;
- сіль, вода, перець, лавр.
Приготування
Квашені баклажани по-корейськи
Додавши в квашені баклажани при засолюванні трохи меленого коріандру або корейської приправи, можна отримати чудову пікантне блюдо, смак якого доведеться особливо до душі шанувальникам східної кухні. Гострота закуски регулюється кількістю доданого до складу дрібно нарубаного чилі.
Інгредієнти:
- баклажани – 2 кг;
- зелень – 1 пучок;
- часник – 1 головка;
- цибулю і моркву – по 3 шт.;
- болгарський перець – 2 шт.;
- масло – 1 склянку;
- чилі – 1 шт.;
- коріандр – 1 ч. ложка;
- оцет – 150 мл;
- сіль – 2 ч. ложки:
- цукор – 4 ст. ложки.
Приготування
Квашені баклажани по-грузинськи
Приготовлені квашені баклажани на зиму за грузинським рецептом мають унікальну родзинку і привабливу солодкувату ноту в смаку. У складі зеленого міксу обов’язково повинна бути кінза, а інша зелень додається за смаком та уподобаннями. Начинку часто доповнюють перетертим селерою або пастернаком.
Інгредієнти:
- баклажани – 2 кг;
- зелень – 1 пучок;
- часник – 1 головка;
- морква – 400 г;
- червоний мелений перець – 0,5 ч. ложки;
- вода – 2 л;
- оцет і цукор – по 20 р;
- сіль – 3 ст. ложки:
Приготування
Квашені баклажани з селерою
Якщо вам подобаються страви і закуски з селерою, то квашені баклажани повністю з урахуванням нижченаведених рекомендацій займуть особливе почесне місце в списку домашніх запасів. Дивовижний смак отриманого ласощі і його приголомшливий пряний аромат досягається за рахунок збалансованого поєднання компонентів.
- баклажани – 2 кг;
- зелень – 1 пучок;
- часник – 1 головка;
- селера кореневої – 200 г;
- морква – 400 г;
- олія – 60 мл;
- вода, сіль.
Приготування
Гострі квашені баклажани на зиму
Квашені гострі баклажани готуються з додаванням в начинку подрібненого гіркого перцю або чилі. В залежності від очікуваного пекучого ефекту перчины чистять від насіння або використовують цілими. Найчастіше складу наповнення доповнюють подрібненими волоськими горіхами, які надають закуски додатковий шарм і поживність.
Інгредієнти:
- баклажани – 2 кг;
- болгарський перець – 200 р;
- стручки чилі – 2-3 шт.;
- часник – 4 зубки;
- горіхи – 1 склянка;
- вода, сіль, олія.
Приготування
Квашені баклажани без розсолу
Квашені баклажани під гнітом не потребують приготування розсолу і засолюються в соку, який виділяється овочами. Компонентами начинки може бути традиційний мікс з моркви, часнику і зелені, в який за бажанням можна додати селера, базилік, дрібно нарізаний або мелений гіркий перець чилі.
Інгредієнти:
- баклажани – 2 кг;
- морква – 1 кг;
- зелень – 1 пучок;
- часник – 2-3 головки;
- вода, сіль.
Приготування
Квашені баклажани шматочками
Квашені баклажани без начинки будуть готові вже на наступний день. Пікантність і аромат овочеві скибочки набувають завдяки цибулі, часнику і рубаною зелені, серед якої може бути просто петрушка або її суміш з кропом і базиліком. Для більш ніжного смаку плоди можна попередньо почистити від шкірки.
Інгредієнти:
- баклажани – 2 кг;
- цибуля – 0,5 кг;
- зелень – 1 пучок;
- часник – 2 головки;
- цукор – 4 ст. ложки;
- масло і оцет яблучний – по 150 мл;
- вода – 2 л;
- сіль – 4,5 ст. ложки.
Приготування
Квашені баклажани без оцту на зиму
Наступний рецепт квашених баклажанів на зиму дозволить надовго зберегти улюблений овоч, надавши йому потрібну гостроту і пікантність. Перевага способу перед багатьма іншими – плоди не перекисают і зберігають первинний смак. Закуску можна зберігати в холоді або простерилізувати в банках без розсолу і закупорити.
Інгредієнти:
- баклажани – 1,5 кг;
- солодкий перець – 1-2 шт.;
- зелень – 1 пучок;
- часник – 1 головка;
- вода – 0,5 л;
- перець, лавр, гвоздика – за смаком;
- сіль.
Приготування
Квашені баклажани з капустою і морквою
Незвичайні за смаком і надзвичайно пікантні вдаються квашені баклажани, фаршировані капустою і морквою. В якості начинки в даному випадку використовується мікс з капустяної і морквяної нарізки, часнику і дрібно нарубаної зелені. Для гостроти часто додають стручок подрібненого чилі.
Інгредієнти:
- баклажани – 1,5 кг;
- капуста – 450 г;
- морква – 200 г;
- зелень – 1 пучок;
- часник – 1 головка;
- вода – 1,5 л;
- сіль – 70 р.
Приготування
Квашені баклажани з морквою, зеленню і часником
Ще одна варіація популярної закуски, представлена далі. Смак ласощів виходить ніжніше і м’якше за рахунок попереднього обсмажування морквяної нарізки на рослинному маслі. Цей факт грає на користь і поживним властивостям закуски, яка вдається більш насиченою, але залишається такою ж пікантною.
Інгредієнти:
- баклажани – 1,5 кг;
- морква – 600 г;
- зелень – 1 пучок;
- часник – 1-2 головки;
- олія – 100 мл;
- вода – 1 л;
- оцет – 20 мл;
- сіль, перець, лавр.
Приготування
Дивіться також:
- Грузді мариновані – рецепти на зиму з білих і чорних грибів холодним і гарячим способом
- Як солити горькушки – рецепти засолювання в домашніх умовах гарячим і холодним способом
- Як солити чорні грузді – рецепти засолювання холодним, гарячим і швидким способом
- Мариновані гриби – рецепти на зиму з оцтом, гарячим і холодним способом
- Як солити гриби – рецепти засолювання грибів холодним, гарячим способом і в бочці
- Мариновані кавуни – рецепти на зиму в банках і в бочці, з лимонною кислотою, аспірином і медом