Картопляна запіканка з сиром – рецепти в духовці, мікрохвильовій печі і мультиварці з шинкою, фрикадельками ичесноком

Картопляна запіканка з сиром – страва, за допомогою приготування якої вдасться черговий раз якісно застосувати в кулінарії картоплю. Гармонійне поєднання овочевий м’якоті з сирною стружкою, спеціями та іншими складовими, дозволить отримати чудову за всіма параметрами страва.

Загрузка...

Як приготувати картопляну запіканку з сиром?

Картопляна запіканка з сиром відноситься до розряду нескладних в приготуванні кулінарних композицій, технологія створення яких доступна для виконання кожним.

  • Картопля для запіканки в залежності від рецепту використовується в сирому вигляді, для чого перетирається на тертці або шинкуется пластами, або попередньо відварюється до готовності або напівготовності.
  • Сиром притрушують блюдо зверху перед запіканням або за кілька хвилин до кінця термічної обробки. Допускається чергування картопляних і сирних шарів.
  • Найчастіше запіканка з картоплі з сиром готується в духовці, рідше в мультиварці або на сковороді.

Картопляна запіканка в духовці з сиром

Проста запіканка з картоплею і сиром, підійде як для самостійної подачі до вечері з овочами або соліннями, так і в якості смачного і поживного гарнір до м’ясних і рибних страв. Важливо нарізати очищені від шкірки бульби як можна тонше, щоб скибочки встигли добре пропектися і стати м’якими.

Інгредієнти:

  • картопля – 1 кг;
  • яйця – 2 шт.;
  • сир – 100 г;
  • часник – 2 зубки;
  • майонез – 100 г;
  • сіль, перець, олія.

Приготування

  • Картоплю нарізають слайсами, приправляють і укладають половину шаром у форму.
  • Збивають яйця, додають майонез, приправи і тертий сир, викладають половину суміші на картоплю.
  • Зверху розподіляють шар залишився картоплі і знову сирну суміш.
  • Відправляють ємність в прогріту до 200 градусів духовку.
  • Через 40 хвилин картопляна запіканка з сиром і часником буде готова.
Загрузка...

Запіканка з сирої картоплі

Ніжна картопляна запіканка з сиром вийде з сирого перетертого на тертці картоплі. Овочеву основу можна доповнити, як і в попередньому випадку, сиром з яйцями і майонезом або ж збагатити смак закуски, додавши шар з приправленого цибулею м’ясного фаршу: свинячого, яловичого, курячого або змішаного.

Інгредієнти:

  • картопля – 1 кг;
  • фарш – 400 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • сир – 150 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сметана – 100 г;
  • сіль, перець, спеції, олія.

Приготування

  • Протирають на тертці картоплю, солять, перчать, віджимають і змішують зі сметаною.
  • Фарш з’єднують з половиною сиру, яйцями, цибулею і приправами.
  • Укладають у форму картопляну основу, потім фарш і знову картоплю.
  • Притрушують страва сиром, прикривають фольгою і відправляють в прогріту до 180 градусів духовку.
  • Через 50 хвилин запіканка з тертої картоплі з сиром буде готова.

Запіканка з картопляного пюре з сиром

Картопляна запіканка з сиром може бути приготована з відварених попередньо до м’якості і розтертих товкачиком бульб або готового картопляного пюре, що залишилося після попередньої трапези. Крім перцю і цибулі до складу допускається додавати інші овочі, зелень і навіть м’ясо, заздалегідь його відваривши або обсмаживши.

Інгредієнти:

  • картопля – 1,5 кг;
  • масло вершкове – 100 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • сир твердий – 150 г;
  • сир плавлений – 80 г;
  • перець болгарський – 1 шт.;
  • зелена цибуля – 0,5 пучка;
  • сіль, перець, зелень, приправи.

Приготування

  • Картоплю чистять, відварюють, розтирають в пюре з додаванням плавленого сиру і масла.
  • Розбивають в пюре яйце, закладають цибулю, перець і половину тертого сиру.
  • Перемішують масу, розподіляють у формі, притрушують залишилися сиром.
  • Готується запіканка з картоплі з сиром в духовці 30 хвилин при 180 градусах.

Картопляна запіканка з сирним сиром

Приголомшливо смачною і ніжною виходить картопляна запіканка з сирним сиром. Використовувати допускається будь сир, попередньо подрібнивши його до кремоподібної текстури з додаванням сметани для м’якості. До сирної основі допускається додавати крім зелені часник, ароматні сухі трави.

Інгредієнти:

  • картопля – 1 кг;
  • сирний сир – 0,5 кг;
  • масло – 100 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • сир твердий – 100 г;
  • сметана – 200 г;
  • сіль, перець, зелень, мускатний горіх.

Приготування

  • Картоплю обчищають, шаткують тонкими слайсами.
  • Підготовлений сирний сир змішують з м’яким маслом і зеленню, приправляють за смаком.
  • Укладають шарами у форму приправлені картопляні скибочки і сирну суміш.
  • Затягують ємність фольгою і відправляють на годину запікати при 180 градусах.
  • Сир змішують з яйцями, сметаною, приправляють, виливають на картоплю.
  • Ще через 30 хвилин приготування запіканка з сиром і картоплею в духовці буде готова.

Картопляна запіканка з фаршем та сиром

Приготовлена по наступному рецепту картопляна запіканка з фрикадельками і сиром спочатку вразить гостей і домочадців незвичайним оригінальним зовнішнім виглядом, а після дегустації і чудовим гармонійним смаком. Черрі в даному випадку переважно не замінювати звичайними томатами.

Інгредієнти:

  • картопля – 1 кг;
  • фарш – 0,5 кг;
  • помідори черрі – 300 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • цибулю і моркву – по 1 шт.;
  • часник – 2 зубки;
  • манка – 3 ст. ложки;
  • сир – 100 г;
  • майонез – 150 г;
  • куркума і гірчиця – по 1 ч. ложці;
  • сіль, перець, зелень, олія.

Приготування

  • Пасерують цибулю з морквою і часником, додають куркуму, змішують з перетертим картоплею.
  • Туди ж відправляють яйця, манку, майонез, гірчицю, сіль і перець.
  • Викладають масу у форму.
  • Приправляють фарш, скачують з нього фрикадельки, укладають на картопляну основу, вдавлюючи чергуючи з томатами черрі.
  • Затягують форму фольгою і відправляють в прогріту до 180 градусів духовку на годину.
  • Посипають за 15 хвилин до кінця запікання блюдо сиром.

Картопляна запіканка з шинкою і сиром

Просто готується, а виходить неймовірно смачною запіканка з шинкою і сиром, картоплею, яка у даному випадку відварюється практично до готовності, а після повного охолодження і охолодження нарізати пластинами. Замість сметани підійде майонез, а шинку допускається замінювати будь ковбасою.

Інгредієнти:

  • картопля – 1 кг;
  • шинка – 300 г;
  • масло – 30 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • сир – 100 г;
  • сметана – 100 г;
  • сіль, перець, зелень.

Приготування

  • Нарізають пластинами картоплю, шинку, укладають у форму шарами, приправляючи.
  • Сметану змішують з сиром, приправами і зеленню, виливають зверху.
  • Через 20 хвилин запікання при 180 градусах картопляна запіканка з шинкою і сиром буде готова.

Картопляна запіканка з грибами і сиром

Запіканка з картоплі з грибами і сиром – чудовий варіант для включення в щоденне меню на вечерю або для подачі до обіду. При використанні лісових грибів їх попередньо відварюють у підсоленій воді зі спеціями і цибулею до опускання на дно, і при бажанні додатково обсмажують.

Інгредієнти:

  • картопля – 1 кг;
  • гриби – 0,5 кг;
  • цибулю і сир – 200 г;
  • майонез – 200 г;
  • сіль, перець, зелень, олія, спеції.

Приготування

  • Відварюють, охолоджують і нарізають пластинами картоплю.
  • Гриби обсмажують з цибулею, приправляють.
  • Укладають компоненти шарами, змащуючи приправленою сметаною.
  • Посипають страву сиром і запікають 30 хвилин при 180 градусах.

Запіканка з хека з картоплею і сиром

Наступний рецепт для шанувальників страв з рибою. Запіканка готується з додаванням філе хека, замість якого підійде тріска, минтай, судак або більш жирні лососеві сорту. Чудово відтінятиме смак страви доданий до складу свіжий кріп або петрушка, якою посипають шари або вмішують в сметану.

Інгредієнти:

  • картопля – 1 кг;
  • філе хека – 0,5 кг;
  • цибуля – 150 г;
  • сир – 100 г;
  • сметана – 200 г;
  • сіль, перець, зелень, олія, приправи.

Приготування

  • Картоплю чистять, шаткують кружальцями, а цибулю кільцями.
  • Маринують з додаванням солі і перцю рибу, нарізають.
  • Укладають шарами картоплю, рибу і цибулю, приправляючи, завершують картоплею, відправляють на 25 хвилин в прогріту до 200 градусів духовку.
  • Заливають все приправленою сметаною, посипають сиром.
  • Ще через 25 хвилин запікання картопляна запіканка з рибою і сиром буде готова.

Картопляна запіканка з овочами і сиром

Максимально корисна і соковита версія страви – картопляна запіканка з брокколі та сиром. Крім того часто у склад додають солодкий болгарський перець, цибуля, морква, помідори. Овочі з щільною м’якоттю: картопля, морква попередньо відварюють до напівготовності і тільки після цього нарізають.

Інгредієнти:

  • картопля – 1 кг;
  • броколі – 300 г;
  • моркву і цибулю – 150 р;
  • помідори – 3 шт.;
  • яйця – 2 шт.;
  • сир – 100 г;
  • молоко – 200 мл;
  • сіль, перець, зелень, олія, приправи.

Приготування

  • Відварюють картоплю і моркву, нарізають.
  • Шаткуємо цибулю, помідори, розбирають брокколі на дрібні суцвіття.
  • Укладають овочі в форму шарами.
  • Збивають яйця, додають молоко, приправи, виливають у форму.
  • Посипають страву сиром і запікають 30 хвилин при 200 градусах.

Картопляна запіканка з сиром у мікрохвильовці

Картопляна запіканка з беконом і сиром, приготована в мікрохвильовій печі, не поступається аналогам, запеченим традиційним зразком в духовці, але порівняно з останніми економить значну частку часу. Замість бекону підійде будь-яка шинка, ковбаса або нарізане і приправлене куряче філе.

Інгредієнти:

  • картопля – 700 г;
  • бекон копчений або шинка – 200 г;
  • цибуля-порей – 1 шт.;
  • вершки – 250 мл;
  • яйця – 2 шт.;
  • сир – 100 г;
  • сіль, перець.

Приготування

  • Шинкують картоплю, нарізати бекон, цибуля, сир перетирають.
  • Укладають складові у форму шарами, приправляючи кожен за смаком.
  • Заливають все приправленою сумішшю з яєць і вершків, трохи посипають сиром, прикривають кришкою і відправляють в МІКРОХВИЛЬОВУ піч на 25 хвилин.

Картопляна запіканка з сиром в мультиварці

Без сумнівів сподобається всьому сімейству картопляна запіканка з м’ясом і сиром, якщо приготувати її в мультиварці, скориставшись представленими далі рецептом. При бажанні м’ясний фарш можна замінити шаром з філе риби, приправлених шматочків курячого філе, грибний піджаркою з цибулею або овочами.

Інгредієнти:

  • картопля, зварений у мундирі – 6 шт.;
  • фарш – 0,5 кг;
  • цибуля – 1 шт.;
  • яйця – 2 шт.;
  • сир – 150 г;
  • сіль, перець, кріп, олія.

Приготування

  • Перетирають очищений картопля, змішують з яйцями, половиною обсмаженої цибулі, сиром, кропом, приправляють.
  • У фарш додають решту цибульну піджарку, сіль, перець.
  • У чашу укладають половину картоплі, фарш і знову картоплю.
  • Готують запіканку на «Випікання» 1 год.

Картопляна запіканка з сиром на сковороді

Прекрасний варіант для швидкого вечері – запіканка картопляна з сиром і яйцем, приготована на плиті, на сковороді. При бажанні до складу можна додати шинку, ковбасу, нарізані сосиски, бекон, фарш та інші добавки на вибір. Не забороняється використовувати улюблені приправи і смакові добавки: часник, прянощі.

Інгредієнти:

  • картопля – 900 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сметана – 100 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • сир – 100 г;
  • сіль, перець, олія, зелень, спеції.

Приготування

  • Відварюють в мундирі, а потім очищають і нарізають картоплю.
  • Цибулю шаткують і укладають з картоплею шарами в промаслений сковороду, поливаючи сумішшю з сметани, збитих яєць, спецій і зелені.
  • Посипають страву сиром, прикривають кришкою і відправляють на плиту.
  • Готують 2 хвилини на сильному вогні до готовності соусу на тихому.
Загрузка...