Картопля, запечена з фаршем, сиром

Запеканка с картофелем и фаршем

Готуючи картопля, запечена з фаршем, господиня може вирішити відразу кілька проблем: швидко нагодувати сім’ю або гостей, заощадити на інгредієнтах для ефектних страв, докласти мінімум зусиль і догодити навіть гурману. Використовуючи кожен раз інший фарш або змінюючи спосіб приготування запіканки з картоплі, можна урізноманітнити стіл, не повторюючи одне і те ж блюдо занадто часто. Годиться цей рецепт і для мікрохвильової печі, і для звичайної духовки, і для мультиварки.

Потрібно глибока сковорода або невелике деко, форма для запікання. Для приготування в мікрохвильовій печі підійде кераміка або жароміцне скло. В мультиварці є спеціальна чаша.

Загрузка...

Картопля під шубою

Так називається картопля з фаршем. Її можна приготувати в духовці, СВЧ або мультиварці.

Для приготування потрібно:

Запеченный картофель

  • картопля очищений — близько 1 кг;
  • фарш м’ясний — 500-700 г;
  • цибуля — 2 шт. приблизно 400 г;
  • часник — 2-3 зубки;
  • помідори — близько 500 м;
  • сіль, перець, інші приправи — за смаком;
  • майонез — 250 г;
  • сир ковбасний або інший.

Картоплю нарізати тонкими пластинками (приблизно 0,5 см завтовшки). У мисці змішати його з сіллю, перцем і приправами за смаком, додати приблизно половину майонезу і добре перемішати, намагаючись розділяти злиплі пластинки. Викласти всю картоплю в змащену форму.

Нарізати цибулю півкільцями або кільцями, розкласти поверх картоплі. Фарш змішати з 2-ї цибулею, дрібно нарізаною або подрібненої в кухонному комбайні, посолити за смаком, додати спеції. Для картоплі під шубою підійде фарш з будь-якого м’яса. Розподілити його рівномірно по попередньому шару.

Зняти з помідорів шкірку: надрізати у верхівки і потримати в окропі 2-3 хвилини. Шкірка легко відходить. Нарізати помідори кільцями або півкільцями і розкласти по фаршу, намагаючись покрити всю його поверхню. Нанести сіточку з майонезу. Поставити в розігріту до 200°С духовку на 40 хвилин. Готовність можна визначити, проколів ножем шар картоплі, вона повинна стати м’якою.

Жаропрочный противень для запеканкиНатерти сир і посипати рівномірно поверхню запіканки. Поставити знову в духовку хвилин на 10, щоб подплавить і підрум’янити сир. Якщо рум’яна сирна скоринка вам не подобається, то форму можна прикрити фольгою.

Готову картоплю під шубою трохи охолодити, нарізати лопаткою на порції і подавати з салатом зі свіжих овочів.

Для приготування цієї страви в мікрохвильовій печі потрібно укладені шарами інгредієнти в спеціальному посуді для СВЧ поставити на 10-15 хвилин готуватися на повній потужності під кришкою. Засипати сиром і готувати ще 10 хвилин в режимі гриля для отримання скоринки. Час це досить умовно і залежить від потужності печі, тому треба перевіряти готовність страви і ступінь зарум’янювання скоринки індивідуально.

Картопля з фаршем готується в мультиварці на режимі «випічка» або «духовка» протягом 50 хвилин. Щоб витягти картопля з чаші, потрібно накрити її плоскою тарілкою або піддоном для варіння на пару і обережно перевернути. Зняти і перевернути запіканку на тарілку, в якій вона буде подана на стіл.

Запечене картопляне пюре з фаршем

Це теж цілком бюджетне блюдо, смачне і поживне. Через використання готових інгредієнтів воно ще й швидко запікається — потрібно тільки підрум’янити верхній шар.

Так можна приготувати картоплю з м’ясом в духовці. Для фаршу можна використовувати гриби, печінка, овочі.

Будуть потрібні:

Лук для приготовления запеканки

  • бульби картоплі — 1 кг;
  • фарш м’ясний або м’ясо — 500 г;
  • гриби для грибного фаршу — 500-700 г;
  • цибуля — 200 г;
  • молоко — 0,5 склянки;
  • 2 курячих яйця;
  • масло для змащування форми;
  • сіль, спеції за смаком.

Відварити картоплю до готовності і розім’яти його в пюре. Додати молоко, швидко збити яйця. Додати чорний мелений перець або мускатний горіх, інші спеції за смаком. Викласти половину пюре у форму і розрівняти, можна зробити бортики.

Приготувати фарш: прокрутити сире м’ясо або взяти готовий і змішати з подрібненою цибулею. Обсмажити його на сковороді до готовності, додаючи сіль і приправи. Якщо є відварне м’ясо — дрібно нарізати і змішати з цибулею і спеціями.

Свежий фарш для запеканкиДля фаршу з грибів або печінки дрібно нарізати і обсмажити з цибулею до готовності. Так само вчинити з овочами, якщо хочеться отримати повністю овочеве блюдо. Для цього підійдуть кабачки, баклажани, болгарський перець, помідори і практично будь-які овочі, які дозволить фантазія.

Вибравши один з варіантів фаршу, розкласти його по поверхні пюре. При бажанні на фарш можна нанести сіточку з майонезу або кетчупу. Накрити фарш шаром залишився пюре з картоплі.

Зверху можна посипати сиром або кунжутом, збризнути маслом або прикрасити майонезом. Запікати картоплю з фаршем в духовці потрібно близько 20 хвилин при 180-200°С, орієнтуючись на ступінь підрум’янення скоринки.

Застосовуючи різні варіанти фаршу, можна кожен раз готувати цю запіканку з новою «родзинкою». Так вона не набридне нікому навіть на буденному столі.

Загрузка...

Картопля, запечена з фаршем «Святкова»

З нею доведеться трохи повозитися, так як фарш треба помістити всередину кожної картоплини.

Для страви потрібно:

"Праздничная картошка"

  • дрібний картопля;
  • фарш з м’яса сирої;
  • сіль, перець, приправи для фаршу;
  • цибуля;
  • морква;
  • томатний сік;
  • сметана або майонез.

Очистити картоплини і вийняти з них частина серцевини, щоб отримати стінки не тонше 1 див. Фарш змішати з подрібненою цибулею і приправами, при бажанні можна додати в нього відварений рис. Наповнити бульби фаршем і поставити їх отворами вгору в глибоку сковороду або іншу ємність.

Окремо обсмажити цибулю і стружки моркви до золотистого кольору. Викласти овочі поверх картоплин, долити води або бульйону (можна з кубиків) приблизно до ¼ висоти бульб і поставити в заздалегідь розігріту духовку на 20 хвилин. Залити поверх овочів томатний сік, викласти сметану або майонез і прогріти ще хвилин 10, до закипання соусу. Картоплю до цього часу повинен бути повністю готовий, що можна визначити за допомогою ножа або виделки. Якщо бульби ще трохи тверді, тушкувати страву ще деякий час.

Кількість картоплі та інших продуктів у цьому рецепті треба взяти за кількістю гостей — кожен бульба або пари складуть 1 порцію. При подачі викласти картоплини індивідуально або розмістити їх на загальному блюді, залив зверху соусом і посипавши за бажанням свіжої рубаною зеленню.

Картопля з м’ясом — універсальне поєднання. Але запечена в духовці або мультиварці, вона готується без додавання великої кількості олії. М’ясо при цьому не смажиться, а готується у власному соку, зберігаючи максимум корисних речовин і не просочуючись додатковим жиром, як при смаженні. Все це робить запіканки прийнятними для харчування дітей і тих, хто хоче схуднути.

Загрузка...