Як зберігати яблука – способи збереження фруктів на зиму у погребі, квартирі, холодильнику

Знаючи, як зберігати яблука, вдасться надовго зберегти зібраний щедрий урожай, насолоджуючись свіжим смаком налитих ароматних плодів. І новачки в даному питанні, і досвідчені садівники зможуть осягнути для себе нові способи зберігання і придбати безцінний досвід, виконавши правильні поради і рекомендації на практиці.

Загрузка...

Де і як зберігати яблука на зиму?

Правильні умови зберігання яблук допоможуть уникнути передчасного псування фруктових плодів і зберегти їх первинний смак без сторонніх запахів.

  • Тривалого зберігання підлягають лише зимові сорти яблук із щільною шкіркою і природним восковим нальотом.
  • Важлива умова для тривалого зберігання яблук – забезпечення сприятливого мікроклімату в приміщенні. Ідеальна температура – від 0 до +5 градусів при вологості 85-90%.
  • Правильно зібрані плоди укладають у відповідну тару: дерев’яні, картонні або вентильовані решітчасті ящики, застеливши їх папером.
  • Зручно використовувати для зберігання спеціальні стелажі з висувними ящиками або виділити для фруктів місце на полицях в підвалі або льосі.
  • Не рекомендується довго зберігати фрукт разом з картоплею або іншими овочами: плоди напитаются сторонніми запахами і втратять первісний смак. Крім того яблука в процесі зберігання виділяють газ етилен, який сприятиме проростання картопляних бульб і псування інших овочів.
  • Яблука можна зберігати окремо від інших овочів у погребі, підвалі, на утепленому балконі або при наявності вільного місця в холодильнику.
  • Підготовка до зберігання яблук

    Дотримуючись правил зберігання яблук і дотримуючись рекомендацій з попередньої підготовки плодів, можна бути впевненим у тому, що урожай збереже свої початкові властивості до весни без неприємних сюрпризів у вигляді псування і гниття.

  • Яблука спочатку необхідно акуратно і правильно збирати з дерев: плоди обережно зривають, намагаючись зберегти плодоніжки і натуральне воскове покриття на плодах.
  • Пошкоджені фрукти з подряпинами, вм’ятинами, проколами або тріщинами не годяться для тривалого зберігання: такі відбраковують і вживають в їжу або для заготовок першочергово.
  • Плоди без плодоніжок зберігаються гірше інших і менш тривало. Їх потрібно укладати в окрему ємність і використовувати першими.
  • Перебирають яблучну масу, позбавляються від червивих плодів і сортують фрукт за сортами і розмірами, укладаючи примірники у різні ємності.
  • Якщо немає можливості забезпечити належні умови зберігання свіжим плодам, фрукт доцільніше заготовити на зиму у вигляді варення, компоту. Плоди можна нарізати, висушити в сушарці, духовці і використовувати для варіння корисного напою в будь-який час.
  • Загрузка...

    Як зберігати яблука на зиму в погребі?

    Далі про те, як правильно зберігати яблука у погребі, щоб фрукт надовго зберіг свої первинні смакові характеристики і не приніс шкоди іншим овочів або фруктів.

  • Спочатку фруктові плоди дбайливо знімають з дерев і сортують за розміром і сортами, укладаючи в різні ящики.
  • Належне зберігання яблук на зиму в погребі вдасться забезпечити, виділивши в сховище окреме ізольоване місце з індивідуальною вентиляцією. Тільки таким манером плоди збережуть індивідуальний смак, аромат і не нашкодять випарами у вигляді етилену картоплі, моркви та інших овочів.
  • Ящики потрібно встановлювати один на одного на піддонах, забезпечивши доступ повітря і якісну вентиляція всіх рівнях.
  • Температура в погребі повинна бути не вище +5 градусів, а вологість-не перевищувати бар’єр 95%.
  • Як зберігати яблука на зиму в квартирі?

    Важче забезпечити ідеальне зберігання яблук в домашніх умовах на зиму в міській квартирі, особливо якщо немає балкона. Невелика кількість плодів можна укласти на полицю холодильника, а як зберігати яблука, якщо їх багато, можна дізнатися з інформацією нижче. Існують способи подовжують зберігання фрукта навіть при кімнатних умовах.

  • Перед тим, як укласти яблука в ящики або коробки, кожне з них обертають папером, паперовими рушниками або харчовою плівкою.
  • Розташовують тару з урожаєм в провітрюваному, самому прохолодному місці квартири з постійною температурою.
  • Продовжить термін зберігання попереднє змазування плодів гліцерином, п’ятивідсотковим розчином саліцилової кислоти або покриття яблук розтопленим парафіном і бджолиним воском.
  • Як зберегти яблука на балконі взимку?

    В умовах міської квартири можливо зберігання яблук на балконі взимку. Для цього приміщення повинно бути засклене і в ідеалі утеплено.

  • Плоди загортають у папір і укладають в ящики або паперові вентильовані коробки. При сильних морозах укутують тару з урожаєм теплими ковдрами.
  • Оптимальним рішенням буде споруда термокороба. Для цього використовують кілька картонних коробок різного розміру, укладаючи меншу в більшу. Додаткову теплоізоляцію можна забезпечити шаром пінопласту, яким обклеїти короб зовні. Обов’язково проробляють отвір зверху для вентиляції.
  • Як зберігати яблука в холодильнику?

    Розглядаючи і підбираючи для себе способи зберігання яблук на зиму, оцінюють можливість використання для цієї мети холодильника. При наявності у побуті вільного, не заповненого продуктами пристрою, не замислюючись застосовують його для збереження цінного фрукта.

  • Зберігання яблук в домашніх умовах в холодильнику забезпечить підтримання постійних ідеальних температурних показників і як наслідок тривалу якісну збереження врожаю.
  • Яблука складають у пакети, обертають плівкою або папером, поміщають в невеликі коробки і відправляють на полиці холодильного відділення, встановивши прилад на потрібний режим.
  • Зберігання яблук у поліетиленових пакетах

    Наведені нижче рекомендації допоможуть продовжити період збереження безлічі яблучних сортів. З них можна буде дізнатися, як зберігати яблука у пакетах з поліетилену.

  • Пакети для зберігання яблук вибирають невеликого обсягу. Ідеальними за розміром вважаються поліетиленові мішки, в які поміщається від 1 до 3 кг фруктових плодів.
  • Перед упаковкою щоб уникнути появи конденсату всередині яблука охолоджують.
  • Спосіб ідеально підійде для зберігання фрукта сортів: Штрейфлінг, Уэлси, Пепін шафранний, Сэруэл, Мелба і неприпустимий для збереження Антонівки, яблук сорту Мінське, Білоруське і Бананове.
  • Зберігання яблук в соломі

    Наступний розділ допоможе розібратися з тим, як зберегти яблука на зиму в соломі. Багатьох власників приватних домоволодінь і садівників подібний спосіб приваблює доступністю, практичністю і високою результативністю. Однак таке зберігання яблук має істотний недолік: з часом плоди насичуються стороннім запахом і набувають характерний присмак.

  • Пройшли відбір якісні фруктові примірники укладають в ящики, перекладаючи шари соломою.
  • Ємності з фруктами поміщають в підвал або окремий відсік льоху.
  • Як зберігати яблука в землі?

    Якщо немає погреби, підвали, можна розглянути зберігання яблук в землі. Даний спосіб більш тривалий, ніж інші, але при правильному підході дозволить насолоджуватися прекрасним яблучним смаком до весни.

  • Викопують траншею або яму глибиною 70 див.
  • Вистилають дно ялівцевими або ялиновими гілками для відлякування гризунів.
  • Укладають яблука в пакети по 1,5-2 кг, поміщають у яму на відстані 20 см.
  • Засипають яму землею і сухим листям.
  • Зберігати в землі яблука можна при кліматичних умовах, де морози взимку не перевищують позначку -20 градусів.
  • Як зберігати сушені яблука в домашніх умовах?

    Збагнувши нюанси збереження свіжих плодів, залишиться ознайомитися з тим, як зберігати сушені яблука. Висушивши фруктову нарізку з застосуванням електросушарки, духовки або в природних умовах на горищі або на сонці, доцільно забезпечити заготівлі належні умови для збереження початкових характеристик.

  • На відміну від свіжих плодів сушені яблука вимагають максимально сухих умов для зберігання з мінімальною вологістю.
  • Сушку укладають у банки, контейнери, пластикові ємності, тканинні мішечки або паперові пакети і поміщають в темний шафа, захищений від сторонніх запахів спецій, прянощів.
  • Зберігання сушених яблук в домашніх умовах передбачає захист заготовки від молі, кліщів та інших паразитів, які рідко з’являються при зниженій вологості в закритій тарі.
  • Регулярно оглядають сушку на наявність шкідників, при виявленні видаляють пошкоджені екземпляри, а якісні прогрівають у духовці при 70 градусів 1 годину або поміщають в холодильник на 24 години.
  •