Як зберігати часник – зберігання зубков на зиму в домашніх умовах в квартирі або в підвалі

Знаючи, як зберігати часник, вдасться зберегти цінний продукт до наступного врожаю, користуючись його незамінними властивостями в кулінарії і не тільки. Навіть досвідчені садівники-любителі зможуть осягнути для себе нові тонкощі збереження часникових головок.

Загрузка...

Секрети зберігання часнику

Випробувані на практиці різноманітні способи зберігання часнику в домашніх умовах стануть для багатьох справжньою знахідкою. Однак перш ніж приступати до реалізації будь-якого з них на практиці, потрібно попередньо правильно зібрати урожай і належним чином обробити акуратно викопані часникові головки.

  • Часник викопують у кінці липня на початку серпня, не допускаючи їх перезрівання і розтріскування лушпиння на головках, після чого ретельно просушують в ідеалі під сонячними променями, а в дощову погоду у провітрюваному місці під навісом або на горищі.
  • Лушпиння повинна бути абсолютно сухою, без будь-яких ознак присутності вологи.
  • Висушені головки очищають від брудного верхнього шару лушпиння, після чого зрізають коріння. У більшості випадків рекомендують смалити місце зрізу коренів над свічкою, що також сприяє хорошій збереження врожаю і запобігає передчасне розвиток паростків всередині зубков.
  • Якщо вибраний варіант – зберігання в сплетених вінках, то стебла залишають. В інших випадках їх обрізають, залишаючи вище головок фрагменти довжиною по 5-10 див.
  • Тривале зберігання часнику в домашніх умовах на зиму по кожному з представлених способів забезпечить попередня обробка головок прожареним маслом, змішаним з йодом: на 0,5 л потрібно додати 10 крапель.
  • Часник можна зберігати при температурі трохи нижче кімнатної від +15 до +20 градусів або в холоді, дотримуючись температурний режим від +2 до + 4 градусів. При цьому потрібно підтримувати помірну вологість в місці зберігання від 50 до 70 %.
  • Як зберігати часник на зиму в квартирі?

    Багато хто не знають, де зберігати часник взимку в квартирі, щоб продукт залишився свіжим і неушкодженим до нового врожаю. Головки попередньо треба правильно підготувати, обрізавши коріння і обпаливши кінці.

  • Найпростіший спосіб зберігання – сплести з підготовлених головок кіски і підвісити їх на кухні. Подібна заготівля стане додатковим декором кухонного інтер’єру.
  • Якщо немає бажання возитися з косами, головки укладають в бавовняний мішечок або капронову панчоху, якому підбирають зручне сухе місце на кухні, комори або іншому відповідному приміщенні.
  • Ярі часникові головки чудово зберігаються і при кімнатних умовах. А як зберігати часник озимий? Подібний продукт більш вимогливий до умов зберігання і зберігає свої початкові характеристики тривалий час тільки в прохолодному і провітрюваному місці.
  • Загрузка...

    Як зберігати часник у банку?

    Далі про те, як можна зберігати часник на полиці комори, в кухонній шафі або іншому сухому місці, щоб він не почав псується і одночасно зберіг свою первісну соковитість. Вірний перевірений спосіб – помістити головки в банки.

  • Добре висушені головки позбавляють від коренів, залишаючи приблизно по 3 мм, після чого їх обпалюють над полум’ям свічки.
  • В сухі банки можна укладати як цілі головки, так і розібравши їх на зубки.
  • Зберігання часнику в скляних банках передбачає доступ повітря, тому закривати ємності кришками не рекомендується.
  • Судини з часником ставлять на полицю кухонного стелажа або коморою.
  • Як зберігати очищений часник?

    Наведені нижче рекомендації допоможуть розібратися з тим, як зберегти часник після його очищення. Зубки, позбавлені лушпиння без належного зберігання швидко псуються і стають непридатними для вживання в їжу.

  • Простий і доступний кожному спосіб – зберігання часнику в банку з сіллю. Очищені зубки укладають у простерилизованную і висушену ємність, пересипаючи шари великою кам’яною сіллю, яка вбере надлишки вологи і охоронить від розвитку хвороботворних бактерій. Прикритий щільною кришкою посудину поміщають для зберігання в сухе місце.
  • Не менш ефективний метод – зберігання зубков в банку з борошном, яку потрібно щільно закрити і помістити в холод.
  • Очищені зубки можна зберігати тривалий час у банку з рослинним маслом.
  • Як зберігати часник у борошні?

    Зберігання часнику в борошні забезпечує поглинання надлишків вологи і запобігання можливого плісняви і як наслідок – оберігає голівки від псування і гниття. Ємністю для подібної схоронності продукту може бути звичайна скляна банка або будь пластиковий харчової контейнер.

  • Головки старанно висушують, зрізають і обпалюють кореневища, обрізають стебла.
  • На дно ємності для зберігання насипають шар борошна не менше 2 див.
  • Укладають головки одним шаром стеблом вгору, засипають до покриття борошном.
  • Знову укладають часник і всипають борошно. Самий верхній шар борошна над часником повинен бути не менше 2 див.
  • Зберігання часнику в маслі – рецепт

    Наступний рецепт для тих, хто бажає детальніше дізнатися, як зберігати часник в олії. Підсумок подібного способу – свіжий смак часникових зубков надовго і ароматне масло для заправки салатів або додавати в різні страви. Масло можна використовувати будь: соняшникова, оливкова, кукурудзяна. Підійде як рафінований продукт так і ароматний не очищений.

    Інгредієнти:

    • часник – скільки є в наявності;
    • олія рослинна;
    • ароматні трави (за бажанням).

    Приготування

  • Часник попередньо ретельно очищають від лушпиння і в сухому вигляді закладають в простерилизованную висушену банку.
  • За бажанням в ємність можна додати трохи сушених трав на свій вибір і смак, що перетворить смак і часнику і масла.
  • Заливають вміст ємності рослинним маслом до повного покриття.
  • Подальше зберігання часнику в маслі припускає приміщення заготовки в холод. Це може бути холодильник, холодний льох або підвал.
  • Як зберігати часник у холодильнику?

    Зберігання в холодильнику – не найкращий спосіб для часнику, особливо у необробленому та незайманому вигляді. Як правило, мікроклімат на полицях холодильного пристрою характеризує високий відсоток вологості, що не кращим чином позначається на часникових головках, що потребують прохолодних, але сухих умов. Однак якщо інших варіантів немає, відправляючи продукт на зберігання в холодильник, потрібно пам’ятати наступне:

  • Не очищені головки часнику зберігаються в холодильнику не більше двох місяців, а очищені зубки не більше тижня.
  • Належне тривале зберігання часнику в холодильнику можна забезпечити, попередньо помістивши головки або зубки у вакуумний контейнер або пакет.
  • Крім того часникові зубки можна очистити, залити олією і поставити на полицю пристрою, використовуючи і часник і пахуче масло по потребі.
  • Часник можна заморозити в зубках або перетертому вигляді в морозильній камері.
  • Як зберігати часник у погребі?

    Власників приватних домоволодінь зацікавить інформація про те, як правильно зберігати часник у погребі. Однак у даному випадку слід пам’ятати про те, що прохолода в приміщенні – не єдина вимога для ідеального збереження продукту. Ще більш важливо, щоб льох був сухий з мінімальною вологістю.

  • Правильне зберігання часнику в погребі взимку – підвішування сплетених із стебел з головками вінків або кісок на деякій відстані один від одного. При цьому важливо вибрати максимально вентильоване місце.
  • Зберігати правильно підготовлені часникові головки можна у вентильованих ящиках, укладаючи в них продукт не щільно один до одного.
  • Як варіант головки ящику перекладають у шарами з сухою соломою або засипають золою.
  • Зберігання часнику в парафіні

    Належне зберігання часнику з збереженням всіх його властивостей і соковитості зубков забезпечить попередня обробка овоча парафіном. При цьому потрібно обов’язково пам’ятати, що головки перед обробкою повинні бути максимально добре просушенными без наявності мінімальних ознак вологості.

  • Головки часнику позбавляють від коренів, зрізуючи їх ножицями, після чого обрізають і стебла, залишивши фрагменти вище зубков розміром 5-10 див.
  • Розтоплюють у відповідній старої не потрібної ємності парафін, опускають в нього на кілька секунд часникову головку, тримаючи за верх стебла.
  • Витягують часник з ємності, після чого тонкий парафіновий шар відразу ж застигає, покриваючи овоч тонкою захисною плівкою.
  • Подібна обробка дозволить уберегти продукт від вологи, повітря і потрапляння шкідливих бактерій і, як наслідок, від псування.
  • Зберігання часнику в цибулинні

    Наступний розділ про те, як зберігати часник взимку в домашніх умовах, використовуючи для забезпечення ідеальних умов цибульне лушпиння. Остання вбирає надлишки вологи і перешкоджає розвитку шкідливих бактерій. Крім того подібна повітряна цибульна подушка забезпечить вільне проходження повітря між шарами.

  • Цибулиння повинна бути сухою без домішки вологою цибулевої м’якоті.
  • Укладають підготовлені висушені часникові головки в мішки, паперові пакети або панчохи з лушпинням. В якості тари можна використовувати невеликі картонні коробки, банки або контейнера.
  • Як зберігати перетертий часник?

    Якщо зберігання часнику в домашніх умовах у свіжому вигляді не дає бажаного результату і згодом продукт починає псуватися або проростати, то оптимальним рішенням може стати заготівля перетертого продукту. Перевага способу – не тільки збереження зубков до наступного врожаю, але і можливість одразу ж скористатися готовим сировиною для приготування страв, без додаткового очищення і подрібнення.

  • Очищені зубки перетирають на дрібній тертці, перекручують на м’ясорубці або подрібнюють у блендері.
  • Отриману подрібнену часникову масу підсолюють німого, укладають у стерильну банку, закривають кришкою і зберігають у холодильнику.
  • Перетерту субстанцію можна заморозити у формах для льоду, після чого скласти заморожені порції в загальний контейнер або пакет.
  • Як зберігати часник у морозильнику?

    Зберігання часнику в морозильній камері декілька змінює структуру часниковою м’якоті і її смак, проте дозволяє надовго зберегти продукт неушкодженим і соковитим для використання протягом року і більше.

  • Зубки можна очистити розстелити на полиці камери на добу, а після заморожування зсипати в пакети для тривалого зберігання.
  • Зручно заморожувати вже подрібнені зубки, розклавши масу по формах для льоду або порційних пакетиках.
  • Як зберігати часник сушений?

    Досить практичним способом збереження часнику є його сушіння. Нарізані пластинами зубки висушують у електросушарці або на пергаменті в духовці при 60 градусах, після чого перемелюють за допомогою кавомолки або блендера до отримання дрібних крупинок по діаметру як манна крупа або дрібний цукор. Умови зберігання часнику після його висушування та подрібнення не вимогливі.

  • Часник сушений засипають в сухі банки і зберігають у кухонній шафі.
  • Для зберігання часникових гранул можна використовувати невеликий пластиковий контейнер з кришкою.
  • Сушений часник можна зберігати в маленьких пакетах-слайдерах.
  •