Як варити цвітну капусту?

Варёная цветная капуста

Страви із цвітної капусти дуже популярні, і вона займає гідне місце на нашому столі завдяки унікальному смаку. Скільки варити цвітну капусту? Як правильно варити капусту? Подібні питання іноді ставлять навіть самі досвідчені господині. Цей продукт широко використовується в кулінарії, і на різні страви передбачено різний час теплової обробки. Можна навіть зустріти рецепти, де пропонують смажити її без попередньої варіння.

Ми постараємося розглянути основні способи, як варити кольорову капусту, і маленькі секрети приготування цього корисного страви, які господині можуть взяти собі на замітку.

Загрузка...

Вибір, підготовка і варіння цвітної капусти

Уважно огляньте качан: він повинен бути рівномірно світлим, без чорних крапок, листя не мляві і не гнилі, від нього не повинно виходити неприємних запахів, він зазвичай пахне зеленню. Сам качан рекомендують вибирати середнього розміру, пружний, не задерев’янілий. Часто в магазинах вдаються до різних хитрощів і обрізають частину або чорні ділянки, такий продукт краще не купувати.

Эмалированная кастрюля для варки капустыПеред варінням капусту розберіть на суцвіття, всі вони повинні бути приблизно одного розміру. Візьміть емальовану каструлю, налийте воду (можна використовувати мінеральну), після закипання посоліть (на 2 літри приблизно 2 чайних ложки солі) і варіть до готовності.

Капуста може потемніти при варінні, тому рекомендують додавати на 2 літра води 1 чайну ложку лимонного соку або оцту — суцвіття після цього стають білосніжні. Перевірити готовність можна, проткнувши виделкою: суцвіття не повинні бути твердими і не повинні розвалюватися.

Щоб не стояти весь час, протикаючи шматочки виделкою, і приблизно орієнтуватися, скільки часу варити цвітну капусту, потрібно визначитися, у чому і для чого ви збираєтеся її варити.

Час варіння свіжої цвітної капусти, розібраної на суцвіття:

  • в емальованій каструлі — 18-20 хвилин;
  • в мультиварці — 10-15 хвилин;
  • у пароварці — 30 хвилин;
  • в мікрохвильовці на потужності 800 Вт — 8 хвилин.

Після варіння відкиньте на друшляк, а потім використовувати відповідно зі своїм рецептом. Корисний відвар можна використовувати для приготування супу або соусу.

Універсальність цвітної капусти

Мультиварка для приготовления капустыПриготувати страви можна не тільки зі свіжого, але і з замороженого качана. В цьому випадку витрати часу на приготування усіма способами збільшуються на 2-3 хвилини, так як попередньо розморожувати не треба. Коштувати помітити, що якщо ви плануєте зварити цілий качан, то це займе приблизно 30-40 хвилин в залежності від величини.

У супи-пюре і інші перші страви капусту потрібно класти вже варену або варити суп до готовності 5-7 хвилин. Багато хто задається питанням, скільки варити цвітну капусту перед смаженням. У цьому випадку її рекомендують тримати на вогні в каструлі 7-10 хвилин.

Варити до готовності однозначно не варто і, як уже говорилося вище, деякі рецепти не передбачають відварювання шматочків перед смаженням, тому важливо пробувати різні способи і знайти те, що подобається та підходить саме вам. Кількість кулінарних рецептів просто зашкалює. Маючи базові уявлення про те, як зварити, і бажання імпровізувати, можна робити всілякі запіканки, поєднувати капусту з екзотичними продуктами — все, як кажуть, у ваших руках.

Якщо ви вибрали свіжу цвітну капусту для прикорму дитині (також можна варити заморожену цвітну капусту), то в цьому випадку сіль і оцет в воду додавати не потрібно; потрібно розібрати на суцвіття цвітну капусту і варити до готовності у воді 18-20 хвилин, а потім у блендері подрібнити і додати трохи відвару, щоб вийшло пюре. Варити заморожений продукт потрібно, відповідно, трохи довше.

Цвітна капуста для прикорму не викликає алергії у дитини, містить велику кількість необхідних корисних речовин. Як відомо, вона є джерелом величезної кількості вітамінів, мікроелементів і мінералів. Вона стане незамінним продуктом для вашого немовляти, так як є безпечною і ідеальною для перших дитячих каш.

На питання, скільки варити суцвіття перед заморожуванням, відповіді розходяться, але в більшості випадків суцвіття не варять, а просто бланшують різними способами.

Це можна робити як у воді, так і на пару. На жаль, при заморожуванні втрачається половина корисних речовин, але зате можна побалувати себе улюбленою стравою в будь-який час року.

Ми розглянули основні способи, як правильно варити цвітну капусту. На закінчення хочеться підкреслити, що найбільше корисних речовин і вітамінів зберігається при використанні способу приготування на пару.

Особливо корисно це для людей, що дотримують дієту та строго стежать за харчуванням, так як цей продукт досить низькокалорійний.

Загрузка...