Як сушити гриби – способи сушіння в духовці газової та електричної, мікрохвильовій печі і сушарці

Знаючи як сушити гриби, вдасться результативно переробити зібраний грибний урожай і забезпечити себе цінних домашнім запасом. При подібній заготівлі продукт не втрачає свої поживні та цінні властивості, і навіть стає ще більш ароматним і насиченим смаком.

Загрузка...

Які гриби можна сушити?

Сушка грибів – справа відповідальна і щоб не нашкодити родині, потрібно розібратися, які грибні види придатні для подібної заготовки.

  • З трубчастих грибів можна сушити підберезники, підосичники, білі гриби, маслюки, дубовики, моховики, козляка і польський гриб.
  • Сумчасті сморчки допускається сушити природним шляхом, в ідеалі на свіжому повітрі. Гриби підвішують у тканинних або марлевих мішках і залишають для сушіння не менш ніж на 4-5 місяців, протягом яких вони втрачають під впливом кисню токсини. Раніше вживати даний вид сушених грибів небезпечно для здоров’я.
  • Допускається сушіння і пластинчастих грибів: літніх, осінніх і зимових опеньків, рижиків, строкатих грибів-парасольок, печериць, подвишенников, оленячих грибів.
  • Чудово переносять сушку лисички звичайні, проте є єдиними з виду лисичковых, які можна заготовлювати подібним манером на зиму. Не завжди ці гриби мають належний смак. Найчастіше лисички гірчать в готових стравах.
  • Сушені гриби – користь і шкода

    Користь сушених грибів обумовлена високим вмістом у них різноманітних білкових сполук, амінокислот, органічних кислот, бета-глюканів, меланіну, а також вітамінів: А, групи В, D, Е, РР.

  • Сушені гриби мають протипухлинний ефект і використовуються як профілактичний засіб проти раку.
  • Міститься в продукті рибофлавін сприяє нормалізації функції щитовидної залози, поліпшення стану шкіри, нігтів і волосся.
  • Алкалоїд герцедин, присутній в сухих грибних волокнах, використовують для полегшення стану при стенокардії.
  • Набір цінних речовин в комплексі благотворно позначається на роботі всіх систем організму, підвищує імунітет, покращує обмінні процеси.
  • Шкода сушені гриби можуть заподіяти при їх індивідуальної непереносимості або безконтрольного вживання у великих кількостях.
  • Загрузка...

    Як підготувати гриби до сушінні?

    Якщо урожай зібраний і належить подальша сушка грибів, особливості попередньої підготовки продукту, викладені нижче, допоможуть виконати цей етап правильно і якісно.

  • Гриби переробляють в перший день після збору, не залишаючи на завтра.
  • Підготовка грибів до сушіння завжди починається з відбору потрібної сировини. Зібране достаток перебирають, позбавляючись від м’яких, порченных червивих або плодів.
  • Призначені для сушіння грибні екземпляри не можна мити. Наявні на поверхні плодових тіл забруднення перуть чистою тканиною, щіткою або зчищають акуратно ножем, знімаючи верхній шар.
  • Дрібні екземпляри можна сушити цілком, а більш важкі розрізають уздовж на 4-8 частин або шинкують пластинами завтовшки не більше 1 див.
  • В залежності від обраного способу сушіння грибні фрагменти розстеляють на решітках з дрібними осередками, піддонах, деках, застеливши їх пергаментом, або ж нанизують на мотузки, шампури або довгі спиці.
  • Як сушити гриби в духовці електричної?

    Далі про те, як сушити гриби в духовці з електричними тенами. Подібний спосіб є одним з оптимальних в умовах міської квартири і дозволить в короткий термін результативно висушити цінний продукт для подальшого тривалого зберігання. Більшість електроприладів облаштовані конвекцією, яка прискорить сушку і зробить процес більш якісним.

  • Відібрані для сушіння гриби очищають, за необхідності розрізають і укладають на решітку. Використовувати для сушіння можна і листи, застелені пергаментом, але при цьому сировину потрібно буде в процесі нагріву перевертати час від часу.
  • На початковому етапі температура в пристрої має бути на рівні 45-50 градусів.
  • Якщо прилад без конвекції, дверцята трохи відкривають для безперешкодного виходу испаренной вологи.
  • Після підв’ялювання продукту градуси підвищують до 75 і витримують кілька годин.
  • Сушка грибів у домашніх умовах вважається завершеною, якщо нарізка або цілі екземпляри стали гнутися і легко ламатися. Не можна пересушувати продукт при цьому до крихкості. Висушений продукт не повинен розсипатися в руках.
  • Як сушити гриби в духовці газової плити?

    Ознайомившись з нижченаведеними рекомендаціями, як сушити гриби дізнаються власники газових духовок. Подібним манером заготовити цінний продукт буде не менш просто.

  • Пройшли відбір грибні примірники шаткують пластинами і розкладають на решітках або застелених пергаментним папером деках.
  • Відкривають дверцята пристрою і сушать грибну масу близько години при 50 градусах і до придбання потрібного ступеня просушування, піднявши температуру до 75 градусів.
  • Як правило, сушені в духовці гриби набувають потрібну структуру і стають придатними для тривалого зберігання через 5-7 годин.
  • Як сушити гриби в аерогрилі?

    Тим, у кого є аэрогриь, буде цікаво дізнатися, як правильно сушити гриби за допомогою такого гаджета. Порівняно невелика кількість грибний нарізки, доступне для одноразової сушіння, компенсується більш швидким висушуванням продукту.

  • Відібрані гриби нарізають пластинами і укладають на решітку аэрогриля.
  • Підкладають під кришку шпажку або будь-який металевий предмет для безперешкодного виходу випарів.
  • Сушка грибів в аерогрилі виробляються при високій швидкості і температурі 60-70 градусів, триває 1,5-2 години.
  • Сушені на сонці гриби

    Багато хто вважає, і не безпідставно, що правильна сушка грибів повинна здійснюватися виключно на сонці. Під дію сонячних променів сировину насичується вітаміном D і стає незамінним засобом для заповнення рідкісного і такого потрібного для організму речовини.

  • Якщо дозволяють погодні умови дрібні гриби цілком або розрізані на частини грибні примірники розстеляють на решітках одним шаром і розташовують на сонці.
  • Як варіант можна нанизати гриби на шпажки, шампури або довгі спиці.
  • Ще з давніх часів відома сушка грибів у домашніх умовах на нитці. Цілі плоди або їх фрагменти, нанизані на мотузку, підвішують у сонячному провітрюваному місці і залишають як мінімум на тиждень.
  • В ідеалі, якщо є можливість, перед тим як піддавати сушінню грибів в духовці, електросушарці, печі або іншим зразком, їх потрібно подвяліть на сонце, що скоротить час подальшого процесу і дозволить сировини насититися порцією цінного вітаміну.
  • Як сушити гриби в мультиварці?

    Багатьом володарям сучасного кухонного гаджета буде цікаво, можлива сушка грибів в мультиварці. Більшість моделей пристрою не оснащені подібною функцією і продукт швидше вдасться посмажити ніж висушити. Однак існують і агрегати, здатні виконати подібне завдання, але коштують вони на порядок дорожче.

  • Гриби готують, нарізають тонкими скибочками, які розкладають в чаші пристрою, в якому є можливість вибору температури.
  • Встановлюють температурний режим 60 градусів, вибравши програму «Випічка» на пару годин.
  • Подальшу сушіння продовжують на «Підігріві» і триває процес 10-12 годин.
  • Як сушити гриби в електросушарці?

    Викладені нижче рекомендації допоможуть розібратися, як сушити гриби власникам електросушарки. В умовах квартири даний спосіб заготівлі продукту, мабуть, найбільш пріоритетний і дозволяє без клопоту отримати ідеальний результат.

  • Гриби чистять, нарізають пластинами.
  • Нарізку розкладають на піддонах електросушарки.
  • Вибирають температурний режим 60 градусів і включають максимальний обдув.
  • Як правило, сушка грибів у електросушарці триває 5-6 годин, але час може змінюватись в залежності від потужності пристрою і товщини скибочок.
  • Як сушити гриби в мікрохвильовці?

    Можлива сушка грибів в мікрохвильовці. За один раз вдасться отримати невеликий обсяг заготівлі, але тривалість процесу порівняно з іншими способами набагато менше.

  • Гриби готують належним чином, почистивши і нарізавши пластинами.
  • Розкладають нарізку на плоскій тарілці, підходящою для готування в СВЧ пристрої та включають прилад при потужності 100 Вт на 20 хвилин.
  • Після сигналу зливають рідину, дають постояти заготівлі при відкритих дверцятах хвилин 10 після чого повторюють двадцятихвилинну сушку і десятихвилинне провітрювання.
  • Кількість етапів буде залежати від товщини грибних скибочок.
  • Як сушити гриби в грубці?

    Далі про те, як правильно сушити гриби в російській печі. Даний спосіб здавна використовувався господинями для результативної заготовки грибного достатку, якщо погодні умови не дозволяли висушити продукт природним шляхом на сонці.

  • Підготовлені грибні примірники розкладають капелюшками вниз на підготовлений настил із соломи. Перед цим піч очищають від золи та попелу.
  • Як варіант гриби нанизують на шампури або спиці і укладають на розташовані на відстані цеглини або дошки.
  • Сушка грибів в російської печі проводиться в два етапи. У перший день продукт підв’ялюють при температурі 50-60 градусів, а на другий і, якщо знадобиться третій день, досушують при тій же температурі.
  • Як зберігати сушені гриби в домашніх умовах?

    Засвоївши тонкощі такої переробки грибної маси і реалізувавши один із доступних способів на практиці, залишиться дізнатися, скільки зберігаються сушені гриби, і як забезпечити належні умови, що дозволяють зберегти цінні поживні властивості продукту, насичений грибний аромат і характерний смак.

  • Переконавшись у тому, що сировина ретельно просушіть і не містить вологи, про що свідчить ламкість, але не крихкість нарізки, укладають масу в паперові пакети, тканинні мішечки або дерев’яні коробки.
  • Поміщають тару з заготівлею в сухе, провітрюване і обов’язково захищене від сторонніх запахів місце.
  • Як варіант для сушіння можна використовувати вакуумні контейнери або сухі, щільно закриваються банки.
  • При правильних умовах зберігання продукт зберігає свої властивості тривалий час. Існує думка, що використовувати заготовку потрібно протягом 3-5 років, але в дійсності термін правильного зберігання сушених грибів необмежений.
  •