Як солити гриби – рецепти засолювання грибів холодним, гарячим способом і в бочці

Знання про те, як солити гриби, щоб отримати смачний, ароматний і якісний продукт, особливо актуальні в розпал грибного сезону. Враховуючи, що цей лісовий примірник має пластинчасту соковиту м’якоть, позбавлений гіркоти, відмінно переносить будь термообробку, можна виділити кілька способів приготування: холодний, гарячий і сухий.

Загрузка...

Підготовка рижиков до засолюванні

Всім відомо, що правильна підготовка грибів визначає смак готової страви. Тому питання «чи треба вимочувати рижики перед засолкою», заслуговує особливої уваги. Рижики не містять гіркоти, тому не потребують вимочуванні. Крім того, багато грибники навіть не промивають їх, а воліють витирати зібрані екземпляри серветкою.

  • Засолювання рижиков залежить від якості обраних грибів: підійдуть рижики будь-якого розміру, але краще використовувати невеликі, які можна приготувати цілком.
  • Підготовка грибів залежить від способу засолювання. Для сухої – сильно брудні гриби не використовують, оскільки мити їх не можна, а потрібно тільки обробляти ганчіркою, стираючи бруд із пластинок.
  • Для всіх інших способів, рижики миють під проточною водою, стираючи бруд м’якою губкою, відкидають на друшляк або просушують на рівній поверхні.
  • Як солити гриби рижики?

    Способи засолювання рижиков різноманітні. Виділяють три основних: гарячий, холодний і сухий. При холодному гриби промивають, пересипають сіллю і витримують під гнітом близько 3 тижнів. У гарячому рижики попередньо проварюють і повторюють дії холодного приготування. При сухому методі гриби не миють, а очищають і пересипають сіллю.

  • Засолювання рижиков в домашніх умовах хороша тим, що процес можна легко контролювати вручну, стежачи за чистотою і якістю розсолу. Наприклад, марлю, яка покриває гриби, слід міняти кожні три дні.
  • Розсіл протягом усього часу повинен зберігати коричневий колір, якщо він почорнів – гриби викидають.
  • Незалежно від способу, гриби слід тримати в прохолодному місці і стежити, щоб вони були повністю покриті розсолом. Якщо соку недостатньо – додають кип’ячену воду.
  • Загрузка...

    Простий рецепт засолки рижиков

    Швидка засолювання рижиков дозволяє отримати готові гриби вже через 2 години. Це самий простий і зручний спосіб, що не вимагає маринадів, спецій і додаткових компонентів, при цьому зберігає природну свіжість і фортеця рижиков. Для приготування очищені і промиті гриби пересипають сіллю і ненадовго залишають при кімнатній температурі.

    Інгредієнти:

    • гриби – 1,5 кг;
    • сіль – 80 р.

    Приготування

  • Перед тим, як солити гриби, очистіть гриби від сміття, промийте їх і відріжте ніжки від шляпок.
  • Посипте дно посуду сіллю.
  • Укладайте рижики шарами, пересипаючи сіллю.
  • Верхній шар рясно посоліть і залиште гриби при кімнатній температурі на 2 години.
  • Промийте, перекладіть в банку, полийте маслом і поставте в холодильник.
  • Як солити гриби гарячим способом?

    Засолювання рижиков гарячим способом вимагатиме більше часу з-за термічної обробки грибів. Навіть з урахуванням того, що гриби в процесі проварки втрачають частину вітамінів, таке приготування має перевагу: використовуються екземпляри можуть бути будь-якого розміру і навіть не першої свіжості, а заготівля з ними буде все одно добре зберігатися.

    Інгредієнти:

    • рижики – 4 кг;
    • сіль – 200 г;
    • листя смородини – 6 шт.;
    • чорний перець горошком – 15 шт.;
    • лавровий лист – 10 шт;
    • вода – 6 л;
    • зубок часнику – 8 шт.

    Приготування

  • Оброблені гриби залийте водою і варіть 5 хвилин.
  • Відкиньте на друшляк і охолодіть.
  • Розкладіть по ємностей шарами, чергуючи з сіллю і спеціями.
  • Тримайте під гнітом 1,5 місяці в прохолодному приміщенні.
  • Як солити гриби холодним способом – рецепт

    Засолювання рижиков холодним способом у домашніх умовах – універсальний варіант. В даному випадку гриби не піддаються термічній обробці, а від того зберігають корисні речовини, природний колір і набувають відмінний смак. Такі гриби можна подати як самостійну закуску або, надалі, смажити, тушкувати, додавати в соуси.

    Інгредієнти:

    • рижики – 3 кг;
    • сіль – 150 г;
    • лавровий лист – 8 шт.;
    • чорний перець горошком – 10 шт.;
    • зубок часнику – 6 шт.

    Приготування

  • Гриби промийте і просушіть.
  • На дно ємностей покладіть трохи солі і спецій.
  • Укладайте рижики щільними шарами з сіллю і спеціями.
  • Зверху закрийте марлею і поставте гніт. Тримайте в приміщенні з температурою не більше 20 градусів тепла.
  • Через 2 тижні перекладіть у банки і зберігати в холоді.
  • Як солити гриби хрусткі?

    Рецепт засолки хрустких рижиков передбачає наявність приправ. Листя вишні, дуба, хрону, смородини або винограду додадуть грибів необхідний хрускіт, пружність, відмінний смак і аромат. Головне – не перестаратися з кількістю прянощів і використовувати лише один вид, інакше рижики можуть втратити привабливість і потемніти.

    Інгредієнти:

    • рижики – 5 кг;
    • листя хрону – 15 шт.;
    • чорний перець горшком – 30 шт.;
    • сіль – 250 р.

    Приготування

  • Перед тим, як солити хрусткі рижики, укладіть на дно ємності половину листя хрону, 20 г солі і 10 горошин чорного перцю.
  • Розділіть гриби на 5 рівних частин і укладайте їх шарами з сіллю і перцем.
  • Укрийте гриби листям хрону і поставте під гніт на 14 днів.
  • Як солити гриби під гнітом?

    Скільки солити гриби під гнітом – питання, що цікавить як початківців господарок, так і бувалих грибників. Все залежить від методу засолювання. Для швидкого отримання грибів, можна використовувати гарячий спосіб приготування і поставити гніт всього на пару днів. При холодному методі, гніт ставлять на 3 тижні, але перевіряють готовність вже через 14 днів.

    Інгредієнти:

    • рижики – 3 кг;
    • сіль – 120 г;
    • вода – 5 л;
    • лимонна кислота – 5 г;
    • зубок часнику – 6 шт.;
    • лавровий лист – 3 шт.;
    • гвоздика – 4 шт.

    Приготування

  • Додайте у воду 20 г солі і лимонну кислоту і проваріть гриби 20 хвилин.
  • Укладіть шарами з сіллю і спеціями в ємність і поставте гніт на 5 днів.
  • Засолювання рижиков сухим способом

    Суха засолювання рижиков відрізняється від попередніх способів використанням немитих грибів. Їх просто очищають від сміття пензлем, пересипають сіллю і ставлять під гніт. При цьому розраховують співвідношення солі до маси грибів, яке і визначає подальше зберігання. Якщо рижики тримають у теплі – кількість солі збільшують до 100 г на 1 кг грибів.

    Інгредієнти:

    • рижики – 2 кг;
    • сіль – 200 г;
    • листя смородини – 5 шт.;
    • зубок часнику – 4 шт.

    Приготування

  • Очищені гриби, укладіть шарами, пересипаючи сіллю і спеціями.
  • Накрийте марлею і поставте гніт на 15 днів.
  • Як солити вовнянки та рижики?

    Засолювання рижиків і вовнянок є одним з популярних способів їх заготівлі, оскільки гриби схожі текстурою і прекрасно підходять для спільного приготування. Єдина відмінність – гіркуватий присмак вовнянок, з-за якого гриби попередньо замочують на 6 годин в чистій воді, просушують і солять разом з рижиками холодний методом.

    Інгредієнти:

    • рижики – 1 кг;
    • волнушки – 1 кг;
    • вода – 2 л;
    • сіль – 100 р;
    • стебла кропу – 3 шт.;
    • листя хрону – 4 шт.;
    • чорний перець горошком – 8 шт.

    Приготування

  • Вовнянки залийте водою на 6 годин.
  • Відкиньте на друшляк і просушіть.
  • Укладіть рижики і волнушки шарами з сіллю і прянощами.
  • Поставте під гніт на 40 днів.
  • Як солити гриби в бочці?

    Рецепт засолки рижиков в дерев’яній бочці вважається самим смачним. Як правило, гриби готують сухим або холодним способами, кожний з яких доречний, адже рижики, просочуючись ароматом дерева, набувають хрусткость і душистость, не властиву банковим заготівлях. Крім того, тара стійка до бактерій і захищає гриби від псування.

    Інгредієнти:

    • рижики – 10 кг;
    • сіль – 550 г;
    • листя смородини – 15 шт.;
    • головка часнику – 2 шт.;
    • корінь хрону – 1 шт.

    Приготування

  • На дно бочки укладіть «подушку» з пряностей і солі.
  • Зверху покладіть шар грибів.
  • Продовжуйте викладати рижики шарами зі спеціями і сіллю.
  • Накрийте серветкою і поставте під гніт на 15 днів.
  •