Як солити гриби – рецепти засолювання гарячим і холодним способом, як зберігати і які солити гриби

І початківців грибників, і бувалих любителів тихого полювання зацікавить інформація про те, як солити гриби, які види підходять для подібного роду заготовок і як їх попередньо правильно підготувати до засолюванні. Простий і доступний спосіб переробки зібраного грибного достатку дозволить доповнити своє меню чудовою закускою.

Загрузка...

Які гриби солять?

Набравши в лісі повні лукошки пахучих дарунків лісу, і приступаючи до їх переробки, важливо розуміти, які гриби солять на зиму, а від яких краще відмовитися, застосувавши їх у повсякденних кулінарних стравах.

  • Ідеально підходять для засолювання всі пластинчасті гриби: грузді, вовнянки, рижики, лисички, серушки, сироїжки, осінні опеньки і печериці.
  • З трубчастих засолюють білі гриби, підберезники, підосичники, моховики і маслюки.
  • Лідером за смаковими характеристиками, які набувають гриби після засолювання і за що містяться в них цінним властивостям є грузді. Даний вид хоча і потребує тривалої попередньої підготовки і вимочування, але для соління підходить ідеально.
  • Як підготувати гриби до засолюванні?

    Підготовка грибів до засолюванні є важливим етапом, і від якості його виконання буде залежати результат. Технологія обробки базового продукту цілком залежить від виду і сорту грибних примірників.

  • Гриби-молочники: грузді, вовнянки, серушки вимагають попереднього тривалого вимочування для позбавлення від властивої їм гіркоти, що міститься в молочному соку. Для цього підготовлену очищену від забруднень і попередньо промиту грибну масу витримують в підсоленій воді не менше трьох днів. Воду при цьому змінюють як можна частіше, але не менше трьох разів на день.
  • Пластинчасті гриби сортують за розмірами, але обов’язково позбавляють від ніжок.
  • Трубчасті гриби вибирають невеликі або розрізають на декілька частин для кращої просолення.
  • Найчастіше гриби відварюють до готовності або напівготовності, додаючи у воду трохи солі за смаком.
  • Загрузка...

    Солоні гриби – користь і шкода

    Користь солоних грибів давно доведена дієтологами і обумовлена високим вмістом в продукті протеїнів, всіляких вітамінів, мінералів.

  • Продукт є живильним і низькокалорійної альтернативою м’ясу, що робить його незамінним для дієтичного меню при схудненні.
  • Високий вміст в продукті цінного вітаміну РР поліпшить роботу серцево-судинної системи.
  • Гриби – одне з небагатьох джерел сонячного вітаміну D, який повною мірою зберігається при солінні.
  • Солоні грузді і лисички містять природний антибіотик, який допоможе впоратися з різними бактеріальними інфекціями або запобігти їх появі.
  • Все ті ж грузді вважаються в народній медицині найкращою профілактикою проти появи сечокам’яної хвороби.
  • Незважаючи на масу коштовних властивостей, солоні гриби не можна вживати при загостреннях захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту або при ослабленому травленні.
  • Як солити гриби на зиму?

    Будь-яка засолювання грибів на зиму має як свої індивідуальні особливості, так і загальні моменти, які можна застосувати для виконання будь-якого іншого рецепту.

  • Гриби обов’язково перебирають, позбавляючись від червивих або зіпсованих плодів.
  • Пройшли відбір примірники очищають із застосуванням щітки, мочалки або ножа і при наявності сильних забруднень або піску ретельно промивають під проточною водою.
  • При використанні в якості базового компонента для засолювання млечников, їх вимочують у підсоленій воді не менше трьох днів.
  • Гриби солять сирими або відварюють 15-20 хвилин.
  • Вивчаючи способи засолювання грибів, підбирають для себе оптимальний варіант, який за бажанням адаптують під свої уподобання, додаючи інші смакові добавки, приправи, спеції, прянощі, зелень.
  • Швидка засолювання грибів

    Цей рецепт допоможе розібратися з тим, як солити гриби, щоб вже через пару-трійку днів можна було зняти першу пробу і насолодитися чудовим смаком отриманої закуски. Прискорить приготування ласощів попереднє відварювання підготовленої грибної маси до готовності або опускання на дно плодових тел.

    Інгредієнти:

    • гриби – скільки є в наявності;
    • сіль – за смаком;
    • листя смородини, хрону, парасольки кропу, часник, лавр, перець.

    Приготування

  • Підготовлені гриби відварюють у підсоленій за смаком воді до опускання на дно.
  • Відкидають грибну масу на друшляк, укладають в каструлю, чергуючи з зеленню і нарізаним часником і подсаливая шари за смаком.
  • Притискають вміст ємності вантажем.
  • Засолювання грибів триває 3 дні при кімнатних умовах, після чого закуску прибирають в холод для зберігання.
  • Засолювання грибів на зиму холодним способом – рецепт

    Для збереження максимальної кількості цінних вітамінів краща засолювання грибів холодним способом. В такому виконанні закуску можна буде спробувати не раніше ніж через півтора місяці, але тривале очікування компенсується чудовим смаком отриманого наїдки. Рижики можна солити без додавання кропу і часнику – їх натуральний смак незрівнянний сам по собі.

    Інгредієнти:

    • гриби – 2 кг;
    • сіль – 2 / 3 склянки;
    • часник – 3-4 зубки;
    • кріп – 1 пучок.

    Приготування

  • Гриби готують як слід і укладають в підходящу для соління посудину капелюшками вниз.
  • Шари посипають сіллю, перекладають нарізаним кропом і часником.
  • Притискають грибну масу вантажем, залишають до відділення соку на 1-3 дні при кімнатних умовах, після чого мінімум на місяць прибирають в холод.
  • Засолювання грибів гарячим способом у банки

    Далі про те, як правильно солити гриби гарячим способом. Даний варіант для тих, хто побоюється заготовляти продукт без попередньої термічної обробки. Після варіння в розсолі грибну масу можна перекладати в банки, які після охолодження вмісту винести в прохолодний льох або прибрати в холодильник.

    Інгредієнти:

    • гриби – 2 кг;
    • вода – 1 склянка;
    • сіль – 4 ст. ложки;
    • лавр – 2 шт.;
    • гвоздика і чорний перець – по 6 шт.;
    • листя смородини – 4 шт.;
    • насіння кропу – 1 ч. ложка.

    Приготування

  • Підготовлені гриби відварюють 20 хвилин у воді з сіллю, додавши перець, гвоздику, лавр і кріп.
  • Подальша засолювання грибів гарячим способом буде продовжуватися в банках, які перекладають грибну масу з розсолом.
  • Після охолодження ємностей їх прибирають в холод на півтора місяця.
  • Солоні гриби під гнітом

    При класичних способи заготівлі і не тільки використовують гніт для засолювання грибів, яким може бути пляшка, наповнена водою, або важкий чистий камінь, який укладають поверх тарілки, прикриває поверхню вмісту ємності. В якості посудини для соління використовують спеціальні дерев’яні бочонки або емальовані судини.

    Інгредієнти:

    • гриби – 2 кг;
    • сіль – 100 р;
    • лавр – 2 шт.;
    • кріп і листя смородини – за смаком.

    Приготування

  • Підготовлені гриби укладають у відповідну тару шарами, пересипаючи кожен сіллю.
  • На дні посудини й поверх грибів розташовують зелень.
  • Прикривають вміст ємності чистою марлею або тканинним відрізу, зверху визначають гніт.
  • Залишають грибну масу для просолення на 1,5 місяці в холоді, кожні 3 дні змінюючи на чисту марлю.
  • Як солити гриби в бочці на зиму?

    Наведені нижче рекомендації допоможуть придбати знання, як солити гриби в дерев’яних бочках. Дубові ємності попередньо замочують для набухання і запобігання течі, після чого споліскують окропом з содою. Для додаткової стерильності внутрішню поверхню бочок окурюють ялівцем.

    Інгредієнти:

    • гриби;
    • сіль – 30-40 г на 1 кг грибів;
    • зелень, лавр, перець, часник, листя і корінь хрону (за бажанням) – за смаком.

    Приготування

  • У підготовлену дубову бочку насипають шар солі, кладуть за бажанням зелень, прянощі.
  • Укладають далі гриби капелюшками вниз, посипаючи шари кам’яної крупною сіллю.
  • Розташовують зверху вантаж.
  • Гриби солоні в бочці будуть готові до вживання через 30-45 днів.
  • Солоні гриби з оцтом

    Використовуваний розсіл для засолювання грибів за таким рецептом містить оцет, що дозволяє отримати характерний смак заготовки, вберегти її від розмноження небажаних бактерій і появі неприємного запаху. Відмінність процесу приготування страви подібним манером від класичного маринування у відсутності цукру.

    Інгредієнти:

    • гриби – 5 кг;
    • оцет – 0,5 л;
    • вода – 0,5 л;
    • сіль – 60 г;
    • зелень і прянощі – за смаком.

    Приготування

  • Засолювання грибів з оцтом починається з попередньої підготовки і відварювання базового продукту до опускання на дно і готовності.
  • Змішують воду і оцет, додають сіль, доводять суміш до кипіння, заливають розсолом гриби.
  • Розкладають масу по банкам, нещільно прикривають і поміщають в холод для просолення і зберігання.
  • Засолювання грибів без оцту

    Ще один рецепт засолювання грибів, не містить оцту, буде представлений далі. Гриби можна додавати в посудину у міру осідання первісної грибної маси та збору нових плодів, не забуваючи при цьому пересипати нові шари сіллю і при бажанні доповнювати їх нарізаним часником, гілочками або парасольками кропу.

    Інгредієнти:

    • гриби;
    • сіль – 40-60 г на 1 кг сировини;
    • кріп і часник – за смаком.

    Приготування

  • Вимиті і за потреби вимочені грибні плоди укладають в емальовану посудину, насипавши на дно сіль і поклавши кріп з часником.
  • Пересипають кожен шар продукту крупною сіллю.
  • Притискають масу вантажем і залишають до відділення соку і занурення грибів в розсіл.
  • Через 3-5 днів прибирають заготовку в холод на 1,5 місяці.
  • Засолювання заморожених грибів

    Далі про те, як солити заморожені гриби. Дана версія згодиться, коли дуже хочеться поласувати смачною закускою, а до збору нового врожаю ще далеко. Особливий пікантний смак ласощів додасть перетертий корінь хрону і часник. Ці ж компоненти не дадуть можливості розвиватися непотрібним бактеріям.

    Інгредієнти:

    • гриби – 3 кг;
    • сіль – 3 ст. ложки;
    • гвоздика і лавр – по 2 шт.;
    • корінь хрону – 40 г;
    • часник – 1 головка;
    • цукор і коріандр – по щіпці.

    Приготування

  • Гриби, не розморожуючи, опускають у киплячу воду і відварюють 20 хвилин.
  • Дають масі охолонути, після чого змішують з сіллю і іншими компонентами зі списку, розкладають по банках.
  • Зверху додають перетертий хрін і часник, ставлять ємності в холод.
  • Через 10-15 днів солоні гриби можна пробувати.
  • Як зберігати солоні гриби?

    Важливо не тільки правильне приготування закуски, але і відповідає всім вимогам зберігання солоних грибів в домашніх умовах.

  • Солоні гриби часто зберігають в тій же ємності, в якій відбувався процес засолювання. В окремих випадках заготівлю перекладають у банки, стежачи за тим, щоб плоди були повністю покриті розсолом.
  • Для кращого збереження в ємність з заготівлею часто наливають шар прожареного і охолодженого рослинного масла.
  • Для тривалого зберігання закуску поміщають в прохолодне приміщення з постійною температурою від +1 до +5 градусів. Це може бути холодильник або прохолодний льох.
  • Не можна зберігати гриби, як і солити, в металевою або глиняному посуді. Ідеальною тарою є дерев’яні бочки, діжки, емальовані або скляні ємності. При виборі емальованого посуду перевіряють цілісність емалі і при найменшому натяку на сколи підшукують іншу посудину.
  •