Як солити горькушки – рецепти засолювання в домашніх умовах гарячим і холодним способом

Як солити горькушки, щоб вони вийшли не тільки їстівним, але ще й смачними, – питання, що цікавить багатьох господинь. Через гіркого смаку ці гриби не дуже поширені в кулінарії, але, якщо їх правильно приготувати, вони виходять дуже смачними.

Загрузка...

Горькушки – користь і шкода

Гриби горькушки, користь і шкоду яких буде розглянуто далі, відносяться до тих грибів, яке багато хто не збирають, бо одним не подобається їхній смак, а інші вважають їх отруйними. А між тим при правильному приготуванні ці гриби можуть бути дуже смачними.

  • У горькушках міститься велика кількість вітаміну С і калію.
  • Вживання гіркушок в розумних кількостях благотворно впливає на шкіру, знижує артеріальний тиск і приводить в норму рівень цукру в крові.
  • Горькушки володіють високими поживними властивостями і низькою калорійністю.
  • Як і будь-який продукт, а гриби в особливості, горькушки, мають і цілий ряд протипоказань. Якщо не знати даної інформації, нехтувати нею і не застосовувати її на практиці, вживання цих грибів може завдати серйозної шкоди організму.

  • Вживання грибів протипоказано при гастриті, захворюваннях печінки, панкреатиті і виразкової хвороби.
  • Горькушки протипоказані до вживання дітям у віці до 6 років.
  • Гриби вбирають шкідливі речовини, а тому важливо збирати їх в екологічно чистих районах.
  • Як чистити горькушки?

    Заготівля гіркушок включає в себе попередню очистку і вимочування грибів. Тільки при правильній підготовці гриби придбають нормальний смак і стануть придатними для вживання в їжу. Потім їх можна солити, маринувати, варити або смажити.

  • Гриби спочатку заливають водою на півгодини, потім їх легше чистити.
  • Горькушки перебирають, вирізують пошкоджені ділянки і бруд.
  • Ніжки у гіркушок обрізають, залишивши 1 см у капелюшки.
  • Перебранное сировину поміщають у тару і заливають водою.
  • Загрузка...

    Як солити горькушки в домашніх умовах?

    Соління гіркушок в домашніх умовах – справа зовсім не складна, але потрібно знати особливості їх приготування. Щоб гіркота усунути, гриби потрібно замочити у воді днів на 5, щодня міняючи воду. Зберігати горькушки в той час, коли вони просаливаются, потрібно у прохолодному місці – підвалі або льосі.

    Інгредієнти:

    • сіль – 2 ст. ложки;
    • горькушки – 1 кг;
    • часник, прянощі – за смаком.

    Приготування

  • Вимочені горькушки промивають і віджимають.
  • Викладають в ємність, приправляють сіллю, спеціями і часником.
  • Покривають гриби водою, ставлять зверху вантаж і на місяць залишають.
  • Маринад для гіркушок

    Засолювання гіркушок на зиму буває різною. Іноді використовують виключно сольовий розчин. А іноді гриби заливають маринадом з оцтом. Тоді вони виходять маринованими і будуть мати цікавий, трохи кислуватий смак. Після варіння гриби обдають холодною водою, щоб вони мали більш щільну структуру.

    Інгредієнти:

    • гриби горькушки – 1 кг;
    • вода – 2 склянки;
    • оцет – 60 мл;
    • сіль – 1 ст. ложка;
    • цукор – 1 ч. ложка;
    • чорний перець – 10 горошин;
    • бутони гвоздики – 5 шт.;
    • лаврове листя – 2 шт.;
    • цибуля – 2 шт.;
    • морква – 1 шт.

    Приготування

  • Горькушки проварюють 20 хвилин і віджимають.
  • У каструлю наливають воду, кладуть цукор, сіль, овочі, спеції і відварюють до готовності овочів.
  • Вливають оцет, закладають гриби і проварюють 10 хвилин.
  • Поміщають гриби у банки, заливають маринадом і закривають кришками.
  • Як засолити горькушки швидко?

    Мариновані горькушки, швидкий спосіб приготування яких буде розглянуто далі, виходять дуже апетитними з легким ароматом використовуваних спецій. При цьому не обов’язково використовувати весь набір прянощів, які вказані в рецепті. Якщо якась з них не подобається, можна обійтися без неї.

    Інгредієнти:

    • горькушки – 2 кг;
    • цибуля – 1 кг;
    • оцтова есенція – 3 ч. ложки;
    • перець чорний горошком – 9 шт.;
    • гвоздика – 3 шт.;
    • лавровий лист – 2 шт.;
    • цукор, сіль – по 2 ст. ложки;
    • вода – 1 літр.

    Приготування

  • Вимиті гриби кладуть у каструлю, заливають водою, проварюють 10 хвилин, відкидають на друшляк.
  • Цибулю шаткують.
  • З води, солі, цукру, гвоздики, перцю і оцту, варять маринад.
  • Поміщають в нього гриби і проварюють 5 хвилин.
  • У банки укладають гриби, перекладаючи шари цибулею.
  • Заливають киплячим маринадом і вливають 10 мл олії і закупорюють.
  • Як засолити горькушки з вимочуванням?

    Як солити зібрані горькушки, щоб смак готового продукту був приємним, хвилює кожну господиню, яка займається цією справою вперше. Першим ділом гриби потрібно гарненько вимочити, змінюючи кілька разів воду. Процес може тривати до 5 днів, зате в результаті гриби будуть мати відмінний смак.

    Інгредієнти:

    • горькушки – 1 кг;
    • часник – 4 зубчики;
    • сіль – 1 ст. ложка;
    • перець чорний і запашний, кріп, лист смородини.

    Приготування

  • Гриби заливають водою, міняючи її 1-2 рази в день.
  • Вимочування гіркушок триває 4-5 днів.
  • Горькушки відварюють 20 хвилин, воду зливають, а гриби охолоджують.
  • Укладають гриби з часником, сіллю і спеціями в ємність, поміщають гніт і на 3-4 дні залишають.
  • Гриби укладають у банки, вливають олію і прибирають в холод.
  • Як солити горькушки гарячим способом?

    Якщо цікавитеся тим, як солити горькушки гарячим способом, цей рецепт для вас. Вважається, що при такому способі підготовки гриби виходять особливо смачними. Спочатку ємність з горькушками витримують у теплі близько 10 днів, а вже після цього для подальшої засолювання ставлять у холодне місце.

    Інгредієнти:

    • горькушки – 1 кг;
    • вода – 1 літр;
    • сіль – 2 ст. ложки;
    • кріп, листя смородини, часник.

    Приготування

  • Засолювання гіркушок гарячим способом починається з того, що гриби кладуть у каструлю, заливають водою і відварюють протягом 10 хвилин.
  • Після цього їх відкидають на друшляк і обдають холодною водою.
  • З води і солі варять розсіл, опускають в нього горькушки і проварюють 15 хвилин.
  • На дно ємності укладають кріп, листя смородини, часник.
  • Вливають охолоджений розсіл, на гриби поміщають тарілку і ставлять вантаж.
  • Через пару тижнів горькушки будуть готові.
  • Соління гіркушок холодним способом

    Солити гриби горькушки холодним способом зовсім не складно. Багато часу займає тільки вимочування грибів. Подальша підготовка продукту займе не більш півгодини. Спеції і прянощі при засолюванні можна вибирати виключно на свій смак. Можна і зовсім обійтися без них – солі, зелені і часнику вистачить.

    Інгредієнти:

    • горькушки – 3 кг;
    • сіль – 150 г;
    • часник – 10 зубчиків;
    • лавровий лист – 1-2 шт.;
    • кмин, перець горошком;
    • листя вишні, смородини, кріп.

    Приготування

  • Засолювання гіркушок холодним способом починається з того, що гриби миють, чистять і обрізають ніжки.
  • Заливають їх водою і 6 діб вимочують.
  • Потім гриби викладають капелюшками вниз, кожен шар пересипаючи сіллю і спеціями.
  • Поверх укладають всю зелень і ставлять гніт.
  • Ємність прибирають в льох на 2 місяці.
  • Соління гіркушок з волнушками та іншими грибами

    Якщо потрібен найсмачніший рецепт засолки гіркушок і вовнянок, інформація наведена нижче, дуже стане в нагоді. Засолювання відбувається за таким же принципом, як і з одним видом грибів. Їх вимочують, солять гарячим або холодним способом, витримують при температурі близько 20 градусів, поки не з’явиться кислуватий смак, а потім прибирають її в холод.

    Інгредієнти:

    • гриби (горькушки, вовнянки, сироїжки) – 1 кг;
    • сіль – 2 ст. ложки;
    • лавровий лист – 2 шт.;
    • листя вишні, смородини – по 3 шт.;
    • горошини чорного перцю і бутони гвоздики – по 3 шт.

    Приготування

  • Засолювання гіркушок і вовнянок починається з того, що їх замочують на 4 дні, а потім відварюють 15 хвилин і проціджують.
  • В каструлю вливають 200 мл води, додають сіль, спеції.
  • Коли вода закипить, закладають гриби, варять 10 хвилин, розкладають у банки і закупорюють.
  •