Як смачно посмажити картоплю на сковороді?

Жареная картошка с луком

Над питанням про те, як смачно посмажити картоплю, рано чи пізно замислюються все: студенти, холостяки і навіть досвідчені домогосподарки. Про те, як смажити картоплю, здавалося б, знають всі. Але ось секретами про те, як її посмажити по-справжньому смачно, з хрусткою скоринкою, володіє не кожен.

Для початку варто визначитися з тим, що для смаження підходить не всяка картопля. В процесі зберігання в бульбах накопичується велика кількість крохмалю і цукру. Саме тому смачно посмажити картоплю, піддалася тривалому зберіганню, буде складно. При смаженні вона буде розвалюватися, а на смак буде сухою і прісною. Багато залежить і від умов зберігання. Підходять для смаження бульби повинні бути невялыми, досить пружними, без паростків. Абсолютно не підходять для вживання в їжу позеленілі бульби. Вони можуть містити шкідливі для організму речовини і викликати серйозні розлади травної системи.

Будь рецепт смаженої картоплі обов’язково передбачає використання масла. Цей самий калорійний продукт обов’язково додасть картоплі енергетичну цінність. Але те, що дуже смачно, рідко буває так само корисно.

Загрузка...

Що потрібно для приготування?

КартофельВ першу чергу потрібен свіжий картопля з рівними і приблизно однаковими за розміром бульбами. Якщо смажити молоду картоплю, то її ніжну шкірку можна не знімати, а лише ретельно промити. Більш старі бульби необхідно почистити.

Зробити це швидко дозволить таке просте пристосування, як картофелечистка. Існують дуже зручні спеціальні ножі невеликого розміру з викривленим лезом. В процесі чищення необхідно старанно вирізати всі вічка.

Почищені бульби потрібно відразу ж помістити в глибоку посуд, наповнену холодною водою, яка повинна повністю покривати їх. В іншому випадку картопля швидко потемніє під впливом повітря. Очищена картопля може лежати у воді досить довго. За цей час із неї навіть піде якась кількість крохмалю, що, по-перше, корисно для людей з підвищеним рівнем цукру в крові, а по-друге, знизить калорійність.

Необхідно заздалегідь підготувати всі інші продукти, яких вимагає рецепт. Наприклад, щоб посмажити картоплю з цибулею, потрібно заздалегідь очистити і нарізати цибулю, підготувати свіжу зелень і достатню кількість масла.

Дуже важливо підібрати підходящий посуд. На думку багатьох кулінарів, найкраще смажити на чавунній сковороді з товстим дном. Якщо ж для обжарювання використовується фритюр, то відмінно підійде алюмінієвий посуд з ручкою і високими краями.

Існують різні моделі фритюрниць. Ці кухонні прилади дозволяють смажити картоплю швидко, не забруднюючи кухню брызгающим маслом і запахом.

В залежності від того, який вибраний рецепт, використовується різне масло. Найкращий результат досягається при смаженні на рафінованій рослинній олії. Але найменша кількість шкідливих речовин залишається після смаження на кукурудзяному або оливковій олії. Смажити На вершковому маслі складно, але картопля виходить дуже смачною.

Правильний картопля фрі

Картошка фри с соусомЗ картоплі можна приготувати багато страв. Її можна тушкувати, запікати, робити пюре, зрази і котлети, деруни і запіканки. Але, якщо смажити картоплю правильно, знайти кращий спосіб приготування навряд чи вийде.

Важко знайти дитину, яка не любить картоплю фрі. Та й дорослі від нього не відмовляються. Рецепт приготування цієї страви досить простий. Порізану картоплю кинути в масло і зробити хрусткі скибочки, які можуть бути і гарніром, і закускою, і самостійною стравою.

Але чому ж часто результат виявляється далеким від очікування? Картопля розвалюється або підгорає.

Це відбувається тому, що не виконуються умови смаження:

Ммасло для приготовления картошки

  • Форма і розмір картоплі не важливі. Це можуть бути брусочки, скибочки, навіть фігурні шматочки. Головне, щоб вони були однаковими.
  • Важливий і вибір картоплі. Для цього способу приготування не варто брати занадто молоду картоплю, але не підходить і та, яка піддавалася тривалому зберіганню.
  • Масла для смаження повинно бути багато. Не варто смажити картоплю на невеликій кількості олії. Воно має повністю покривати шар картоплі.
  • Після того як очищений картопля нарізана, його варто покласти в друшляк і ретельно промити під струменем холодної води, після цього дати стекти рідини. Це дозволить позбутися від зайвого крохмалю і поліпшить смак і колір. Рекомендації обсушувати скибочки серветкою марні і на результат не впливають. Досить якийсь час просто струшувати картоплю в друшляку. Солити картоплю на цьому етапі не можна.
  • В алюмінієвому посуді з високими краями нагрівається достатню кількість рафінованої олії. Не можна класти картоплю до того, як масло добре нагрілося. Необхідну ступінь нагріву можна визначити, виклавши один скибочку в масло. Якщо воно почало кипіти, то можна акуратно (невеликими порціями) висипати підготовлений картопля в масло.
  • На цьому етапі картоплю необхідно ретельно перемішати і розрівняти. У найближчі 5-7 хвилин заважати її не можна.
  • Після того як скибочки набули вигляду смажених і відокремилися один від одного, можна акуратно (шумівкою) їх перемішати, після чого смажити до золотистого кольору. Відходити в цей час від підготовлюваного блюда не можна.
  • Підготувати широку плоску і суху посуд, застеливши її одноразовими кухонними серветками або рушником. Акуратно (порціями, з допомогою шумівки) дістати картопля і розкласти його на поверхні страви.
  • Солиться картопля саме на цьому етапі. Перемішувати її після того, як додається сіль, треба акуратно, просто струшуючи блюдо.
  • Приблизно через 2 хвилини картопля готова до подачі на стіл. Дуже важливим моментом є те, що її не можна зберігати в готовому вигляді. Вже протягом півгодини, у процесі охолодження, вона втратить свій рум’яний вид і хрусткий смак. Тому смажити її потрібно безпосередньо перед подачею.

    Загрузка...

    Картопля по-селянськи

    Картошка фриЦю страву любить кожен. Ароматне, смачне і дуже ситне блюдо, якщо правильно смажити картоплю, нагадає про дитинство в селі і про бабусю.

    Рекомендації щодо того, як посмажити картоплю:

  • Картоплю нарізати скибочками.
  • В чавунній сковороді нагрівається невелику кількість рослинного масла. Дуже важливо висипати порізану картоплю в гаряче масло, щоб утворилася скоринка. Все ретельно перемішується і смажиться на великому вогні.
  • Як тільки картопля підрум’янилася знизу, а це відбудеться досить швидко, акуратно перемішати її так, щоб підсмажена сторона виявилася зверху.
  • Ще 5 хвилин картопля смажиться на великому вогні, після чого знову акуратно перемішується, солиться і накривається кришкою. Вогонь зменшується до середнього. Той, хто любить картоплю з цибулею, може його додати.
  • Далі блюдо смажиться до готовності. Дуже часто заважати не варто, щоб скибочки не розсипалися і все блюдо не перетворилося на кашу.
  • Коли картопля майже готовий, потрібно додати 10-15 г вершкового масла. Саме це і додасть картоплі той самий сільський смак.
  • Перед подачею на стіл страву можна посипати зеленню.
  • Смажена картопля з грибами

    Посмажити картоплю з грибами можна різними способами. Дуже важливо вибрати ті гриби, які не перетворять блюдо в безформну масу. Найбільше підходять білі і підосичники.

    Як правильно смажити інші гриби? Це залежить від їх виду. Дуже смачне блюдо з картоплею виходить з лисичок та опеньків. Але гриби необхідно спочатку зварити протягом 20 хвилин, потім відкинути на друшляк до повного стікання рідини. Потрібно бути дуже уважними при виборі грибів, особливо якщо вони були куплені на ринку.

    Дуже добре, якщо є можливість додати в блюдо справжню сільську сметану:

  • Підібрані, порізані і ретельно промиті гриби обсмажують в невеликій кількості рослинного масла протягом 15-20 хв.
  • Молоду картоплю найкраще нарізати невеликими тоненькими скибочками. Вони засипаються в гриби, і сковорідка накривається кришкою.
  • Через 10 хвилин можна додати 2-3 ложки сільської сметани і посолити.
  • У процесі смаження страву необхідно постійно помішувати. Робити це треба дуже акуратно, знизу вгору, з допомогою плоскої лопатки.
  • Смажити до готовності картоплі.
  • Перед самою готовністю додати дрібно порізану зелень: цибулю, петрушку, кріп.
  • Цю страву можна їсти як гарячим, так і холодним.

    Загрузка...