Як приготувати зубатку?

Жареная зубатка

Як приготувати зубатку правильно, щоб вона не розвалилася і зберегла зовнішній вигляд, знають далеко не всі. Примхлива при готуванні риба відноситься до делікатесних сортів, поряд з палтусом або сьомгою, але її ціна значно нижче з-за того, що вона користується меншим попитом.

Зміст зубатке мікроелементів, жирних кислот, білка і вітамінів так велике, що цю рибу модно вважати і цінним дієтичним продуктом. Але її ніжність і пов’язані з цим труднощі у створенні страв здобули зубатке погану славу серед господинь. І якщо люди охоче беруть вже підготовлені до вживання продукти з зубатки (рибу холодного та гарячого копчення), то свіжоморожених філе незаслужено нехтують.

Загрузка...

Що можна приготувати з зубатки?

Відповідь проста: практично все, що завгодно. Її можна відварити і запекти, посмажити в клярі або паніровці, приготувати пиріг або зробити дуже ніжний фарш. Біле м’ясо зубатки смачно, воно досить жирне і майже не має кісток, солодкувате і пухке. Це вимагає правильного поводження з рибкою, якщо хочеться отримати хороший результат.

Яйца для приготовления блюдаПерший секрет — перед приготуванням рибу треба витримати в розсолі. М’ясо риб будь-якої породи від дії солі стає щільніше. Для зубатки це самий необхідний ефект. Для розсолу потрібно 3-4 ст. л. солі розчинити в 0,5 л води і помістити в розчин рибу на час від 2-х до 12 чвсов.

Другий секрет — заморожену рибу треба відтанути перед готуванням майже повністю. Так вона швидко провариться всередині. Час, необхідний для приготування шматка середньої товщини — всього 12 хвилин. Але це вірно тільки для розмороженої риби. Третій секрет — для стейків, які можна приготувати з зубатки, краще вибирати хвостові частини рябої рибки.

Синя має більш ніжне м’ясо і з більшою ймовірністю втратить форму при готуванні.

Як посмажити таку рибу?

Отже, як приготувати стейк з зубатки? Потрібно взяти шматок вагою до 0, 5 кг від хвостової частини і нарізати пластами товщиною в 1, 5 див.

Крім цього, будуть потрібні:

  • борошно для панірування, за потреби;
  • сіль, перець — по 1/2 ч. л.
  • рослинне масло — 5-6 ст. л.

Сметана для приготовления блюдаЗмішати борошно з сіллю і перцем, розігріти сковороду з рослинним маслом дуже сильно. Підготовлені стейки панірувати в борошні зі спеціями, обвалюючи їх досить товстим шаром.

Викладати шматки в розігрітий жир і смажити до утворення міцної скоринки на одній стороні. Перевернути і обсмажити з іншого боку. Подати можна з відвареним і обсмаженою на маслі картоплею і свіжими овочами.

Загрузка...

В клярі

Смачно приготувати зубатку можна і в клярі.

Для тіста потрібно:

  • молоко — півсклянки;
  • борошно — за потреби;
  • яйце сире — 1 шт.;
  • сіль, перець.

Змішати яйце і молоко, посолити, поперчити і додати стільки борошна, щоб вийшло густе тісто сметаноподібної консистенції. На сковороду влити олію з таким розрахунком, щоб шматочки рибки тонули в ньому приблизно наполовину. Сильно розігріти сковороду.

Філе зубатки нарізати пластами товщиною в палець. При бажанні великі шматки можна розділити на менші або нарізати брусочками. Умочуючи шматки риби в кляр, викладати їх на сковороду і смажити до золотистої скоринки. Ця корочка добре зберігає ніжну м’якоть зубатки від впливів лопатки або ножа і не дає їй розвалитися. Подавати зубатку в клярі можна і в гарячому, і в холодному вигляді. Рецепти смаженої риби зовсім нескладні.

Як правильно відварити її?

Свежая зубаткаЩоб варені стейки або філе зберегли форму, можна приготувати їх особливим чином. Такий спосіб називають су-вид. Потрібно тільки сама риба (близько 0,5 кг), трохи кропу, 1 ст. л. рослинного масла і горошини перцю чорного або рожевого.

Щоб шматочки зберегли форму, їх потрібно загорнути в харчову плівку. Укласти на шматок плівки гілочки кропу і перець, зверху помістити стейк. Присолити його, трохи збризнути маслом і покласти ще гілочки кропу і перець. Плівку щільно обернути навколо шматка риби.

Воду нагріти до такої міри, щоб в ній з’явилося безліч дрібних бульбашок, які відриваються від стінок і спливають. Якщо є кухонний термометр, краще скористатися ним: температура води повинна бути 700С.

Запаковані в плівку стейки опустити у воду і варити без кипіння протягом 20 хвилин. Гарним доповненням до такої рибці буде пікантний соус зі сметани (100г), в яку треба видавити часниковий зубчик і всипати подрібнений кріп і дрібку солі. На гарнір можна подати картопляне пюре.

А можна і спекти пиріг

Для швидкого тіста без дріжджів потрібно:

  • борошно — 0,5 кг;
  • сметана — 1 склянка;
  • масло вершкове — 2 ст. л.;
  • яйце сире — 2 шт;
  • цукор — 2 ст. л.;
  • сіль і сода — приблизно по 0,5 ч. л.

Масло розтерти з сіллю і цукром, додати яйця і трохи збити. У нежирну сметану (можна взяти кефір або кисле молоко) всипати соду, швидко розмішати. Сметана почне збільшуватися в об’ємі. Вилити її в миску з сумішшю яєць і масла, всипати борошна і замісити тісто. Муки може піти трохи більше або менше, але тісто має вийти досить м’яким , некрутим. Розділити його навпіл і розкачати в пласти. Укласти один з них в змащену форму. Можна використовувати й інші рецепти тесту, які більше подобаються господині.

Кусочек пирога с рыбойКартопля (2-3 шт. середнього розміру) очистити і тонко нарізати, викласти на тісто. Філе зубатки (0,5 кг) порізати пластинками 1 см, розкласти поверх картоплі. Посолити і поперчити, викласти нарізану кільцями цибулину (100 г) і накрити другим пластом тіста.

Защипати по периметру. Включити духовку і розігріти її до 1800С. Поставити пиріг в духовку на 20-25 хвилин і випікати до золотистої скоринки. Ніжна риба готується швидко і пиріг з нею виходить відмінний.

З м’яса зубатки виходить і хороший фарш для котлет, голубців та інших виробів. Щоб виготовити його, досить філе пропустити через м’ясорубку, додаючи цибулю і трохи часнику. На 1 кг риби потрібно взяти приблизно 150 г цибулі і 2-3 зубки часнику, промалывая їх в м’ясорубці разом з рибою. Готовий фарш посолити і поперчити за смаком.

Для виготовлення котлет потрібно додати у фарш приблизно 150-200 г м’якоті білого хліба, розмоченого в молоці і віджатого від зайвої вологи. Для фарширування овочів або виготовлення голубців і тюфтельок замість хліба покласти 200 г звареної до напівготовності рису.

Нічого особливо складного в приготуванні страв з зубатки не виявилося. Вона цілком піддається кулінарній обробці будь-яким способом, і виключати з меню смачну рибу не слід. Потрібно лише правильно її приготувати, спираючись на наведені рецепти.

Загрузка...