Як приготувати вершковий соус для риби?

Сливочный соус

Приготувавши вершковий соус для риби, можна відтінити і підкреслити смак дорогих і ніжних її видів або виправити грубуваті і неприємні відтінки аромату дешевих сортів.

Сухуваті тріскові стануть набагато соковитіше при запіканні їх у такій заливці, а жирна і соковита морська риба буде доповнено приємною кислинкою і пряними нотами густого соусу з вершків. Універсальність застосування і легкість приготування робить цю приправу популярною для будь-якої кухні і самих різних рибних страв.

Загрузка...

Корисні поради

Щоб готовий соус придбав особливий ніжно-горіховий присмак, борошно для його загущення слід попередньо обсмажити на сковороді без олії.

Мука для приготовления блюда

Цей процес вимагає уваги і обережності — борошно не повинна підгоріти. Її треба лише довести до злегка золотистого кольору, постійно перемішуючи, і тільки після цього додати масло.

Основний секрет того, як приготувати вершковий соус для риби, полягає в правильному змішуванні компонентів на сковороді. Щоб отримати гладку та ніжну масу без грудок, досвідчені кухарі рекомендують вливати в гарячу олійно-борошняну суміш тільки холодні вершки.

На основі класичного соусу з вершків можна приготувати безліч різноманітних варіантів, додаючи різні інгредієнти і змінюючи складу прянощів. За допомогою цього нехитрого прийому є можливість приховати похибки в приготуванні риби або приглушити неприємний запах деяких її видів.

Різноманітні добавки вершковий соус потрібно вводити потроху. Занадто сильний аромат деяких спецій здатний перебити смак ніжних сортів делікатесної риби. Правильне поєднання спецій тільки підкреслить і посилить його.

Овочі, які додаються до соус з вершків, потрібно обсмажити в олії. Частина ароматичних речовин переходить в жир і набуває стійкість до термічного впливу. Аромат пасерованих овочів залишиться в соусі, доповнюючи смак рибного блюда.

Як зробити вершковий соус в домашніх умовах?

Для його приготування буде потрібно зовсім небагато продуктів: масло, борошно і вершки. Борошно грає роль загусник соусу, адже жирні вершки самі по собі недостатньо поширені. Базовий рецепт вершкового соусу до риби складається тільки з цих інгредієнтів і солі з перцем.

Сливочное масло для приготовления сливочного соусаОтже, потрібно:

  • вершки не менше 20% жирності — 200 мл;
  • масло вершкове — 1 ст. л.;
  • борошно пшеничне в/с — 1 ст. л.;
  • сіль, перець — за смаком.

Суху сковороду розігріти на вогні і насипати в неї відразу всю муку. При постійному помішуванні нагрівати борошно до тих пір, поки вона не придбає жовтуватий відтінок. Додати на сковороду вершкове масло і, розтопивши, перемішати його з борошном. Прогріти суміш ще кілька хвилин.

Холодні вершки влити на сковороду, не перестаючи розмішувати соус лопаткою. Охолодження суміші не дасть заваритися борошні і грудочки в соусі не утворюються. Проварити соус, довівши його до кипіння, 1-2 хвилини, додати сіль і мелений чорний перець.

Такий соус можна подавати до будь-яких видів риби без доповнень. Він придатний для вживання з смаженої, запеченої, відвареної рибою. Підійде вершковий соус і для заливного.

Загрузка...

Сирний

Немає нічого краще для святкового застілля, як приготувати вершковий соус «Сирний». Цей варіант соусу складніше попереднього, і в його склад входять сирі курячі жовтки.

Сыр для приготовления сливочного соусаЗнадобляться такі продукти:

  • вершки 20% — 200-250 мл;
  • бульйон рибний — 100 мл;
  • масло вершкове — 100 г;
  • сир — 100 г;
  • жовтки — 2 шт.;
  • мускатний горіх — ¼ ч. л;
  • кріп свіжий рубаний — 2 ст. л.;
  • сіль, перець за смаком.

Натерти сир на крупній тертці. Мускатний горіх краще всього купити в цілісному вигляді і натерти безпосередньо перед вживанням на звичайній тертці.

Розтопити вершкове масло на водяній бані, додати в масло сир, налити бульйон і вершки. Нагріваючи, помішувати масу, поки не розчиниться сир і вона не набуває гладкість і однорідність. Жовтки розтерти з дрібкою солі, перцем і мускатом, і вилити в вершкову суміш. Прогрівати суміш на водяній бані протягом 5 хвилин до загустіння. Додати зелень кропу і зняти з вогню.

Сирний соус чудово поєднується з ніжною білою рибою і делікатесними сортами червоною, але його можна подати і до тресковым (хек, навага, минтай). Навіть пересічна на смак риба під вершковим соусом придбає приємний аромат.

Рецепт з кропом ідеальний для сьомги і барабульки, до нього при бажанні можна додати паприку і шафран. Для річкової форелі замість кропу краще покласти трохи базиліка в сушеному або свіжому вигляді. Ставкові коропові (сазан, товстолоб, дзеркальний короп та ін) будуть дуже смачні, якщо доповнити рецепт добавками петрушки і лаврового листа.

Мартіні

Недорога риба стане по-святковому смачною з допомогою соусу «Мартіні».

Растительное масло для приготовления сливочного соусаДля його приготування потрібні:

  • цибуля ріпчаста — 20 г;
  • перець чорний горошок — 7-10 шт.;
  • рослинне масло — 1 ст. л.;
  • білий мартіні — 40-50 мл;
  • бульйон рибний — 100 мл;
  • вершки 33%-е — 500 мл;
  • сіль, перець мелений, лимонний сік — за смаком;
  • цукор — 1 ст. л.;
  • масло вершкове — 50 г;
  • ікра білуги або чорна — 0,5 ч. л.

Обсмажити в рослинній олії цибулю і перець горошком. Влити мартіні, бульйон і вершки, варити суміш до 1/2 об’єму і процідити. Протягом 10 хвилин проварити соус, додавши лимонний сік і спеції за смаком.

При необхідності можна покласти в нього цукор і вершкове масло. Подавати «Мартіні» теплим, поклавши в нього трохи ікри.

Як запекти рибу в вершках?

Дуже смачна риба, запечена у вершковому соусі. При такому способі приготування неможливо пересушити і зіпсувати будь-які її види.Масло (4 ст. л.) розтопити, обсмажити на ньому 2 ст. л. борошна до рум’яного кольору. Влити при помішуванні 0,5 л вершків, за смаком покласти червоний мелений перець, кріп і петрушку, сіль і 2 ст. л. гірчиці. Довести до кипіння і відразу зняти з вогню.

Викласти на деко філе, полити соком лимона ( 1 шт.) і настояти 15 хвилин, щоб риба просочилася. Розігріти духовку. Філе залити розсолом вершковим соусом і запікати при 2000С протягом 15 хвилин. Соковита і ароматна риба під вершковим соусом буде доречна і до свята, і буденного обіду. Зазначеної кількості інгредієнтів достатньо для запікання 1 кг будь-якої риби.

Загрузка...