Як приготувати суші в домашніх умовах?

Суши своими руками

Зрозуміти, як приготувати суші в домашніх умовах, нескладно. У продажу є кулінарні книги, присвячені японській кухні, так і кухарі ресторанів завжди готові поділитися своїми знаннями.

Власноручного приготування гарантує безумовну свіжість суші та ролів, дає можливість додавати улюблені інгредієнти і експериментувати, підбираючи ідеальне поєднання рису і начинки. Знавці кулінарії стверджують, що для засвоєння початкового рівня виробника суші знадобиться всього кілька уроків.

Загрузка...

Приготування суші: з чого почати?

Варка риса для сушиЩо являє собою приготування суші в домашніх умовах? Вдома можна зробити будь-які варіанти: класичні ліпні суші, гострі спайсі, красиві гункани, прості або багатокомпонентні роли, холодні або обсмажені в клярі темпура.

Зазвичай новачки починають з простих варіантів, поступово освоюючи такі популярні роли, як «Каліфорнія» або «Філадельфія». Випробувавши кілька рецептів, можна створювати мальовничі сети-асорті і запрошувати гостей на вечірку в японському стилі.

Дуже важливий момент — варіння рису. Необов’язково використовувати спеціальні рисоварки: приготувати зерна можна і в звичайній каструлі, точно дотримуючись порад справжніх майстрів японської кухні. Деякі господині з успіхом використовують мультиварку, вона дозволяє довести зерна до готовності без ризику, що вони висохнуть або підгорять.

В якості начинки використовується свіжа або подкопченная риба: сьомга, тунець, вугор. Дуже смачними виходять роли з креветками, огірками або авокадо. Для більшої ніжності додається вершковий сир. Необов’язково використовувати дорогі сорти, цілком підійдуть більш доступні «Буко», «Альметте» або «Віола».

Спосіб приготування суші залежить від використовуваних продуктів. Тим, хто любить експерименти, можна спробувати незвичайні роли з шинкою, сосисками, томатами, мідіями, напівтверді сиром, салатними листям та іншими інгредієнтами. Важливо, щоб всі компоненти для начинки були свіжими, тільки тоді страва буде красивим і смачним.

Рис по-японськи: основний спосіб приготування

Правильно зварений рис повинен тримати форму, поки суші лежить на тарілці, але миттєво розсипатися в роті.

Для ролів підійде будь круглозерний рис, наприклад, «Японика» або «Краснодарський». Приготовану порцію потрібно кілька разів ретельно промити у воді.

Лимонный сок для рисаРис викладається в товстостінну каструлю і заливають подвійною порцією холодної води. На слабкому вогні суміш доводиться до кипіння, а потім вариться до тих пір, поки вся вода не вбереться, а зерна не стануть м’якими. Рис можна приготувати і в мультиварці, виклавши промиті зерна в чашу, залив їх водою і встановивши режим «Крупа». Після закінчення циклу рис потрібно залишити в мультиварці ще на 5-7 хвилин.

Гарячий рис викладається в глибоку ємність і заливають підігрітим соусом. Він надає розсипчастим зернам необхідну клейкість і робить смак готових суші більш яскравим. Існує багато рецептів соусу, але до його складу обов’язково входять рисовий оцет і цукор.

Додаткові нюанси смаку додадуть соус «Мірін», сіль, подрібнені водорості комбі або свіжовичавлений лимонний сік. Рис з соусом ретельно перемішується від стінок ємності до її середини, потім суміш залишають до повного охолодження.

Загрузка...

Як приготувати суші в домашніх умовах: перші кроки

Почати можна з нескладних варіантів. Дуже нарядно виглядають суші з начинкою з ікри летючої риби. У магазинах японських продуктів можна знайти ікру, забарвлений в зелений, оранжевий або червоний колір. Суші різних відтінків дуже прикрасять закусочний стіл. Замість ікри летючої риби можна використовувати звичну лососеву, вона теж виглядає красиво.

Водоросли нори для сушиСпосіб приготування простий. Для виготовлення різнокольорових суші знадобляться:

  • 200 г круглозерного рису;
  • 50 мл рисового оцту;
  • 40 мл соусу «Мірін»;
  • 0, 25 лимона;
  • 2 ст. ложки цукру;
  • 6 смужок водоростей норі;
  • по 30 г ікри летючої риби зеленого, червоного і оранжевого кольору.

Потрібно зварити рис за класичним рецептом, потім залити сумішшю соусу «Мірін», рисового оцту, цукру і лимонного соку. Коли рис повністю охолоне, з нього потрібно виліпити невеликі бруски овальної форми. Не варто робити їх занадто великими, справжні суші можна з’їсти за один прийом, не раскусывая.

Рисові заготовки обертаються смужками норі. Один кінець водорослевой смужки потрібно змочити водою, щоб він приклеївся, зафіксувавши форму виробу. В отримані кошики акуратно розкладається різнобарвна ікра. Суші розміщуються на плоскій тарілці, поряд викладаються натерта зелена редька, маринований імбир і васабі. Окремо подається соєвий соус.

Ефектно виглядають суші, які японці називають хэндэ-рорі. Існують спеціальні підставки для цього типу закусок, в домашніх умовах готові роли можна просто розкласти на блюді. Начинка може бути будь-якою. Чим різноманітнішими будуть суші, тим більш ошатним вийде композиція. Такі роли можна робити прямо на вечірці, потрібно лише заздалегідь заготовити всі необхідні компоненти.

Свежие огурцы для сушиЗнадобляться:

  • 2 склянки круглозерного рису;
  • заправка (за попереднім рецептом);
  • 3 листа водоростей норі;
  • 150 г копченого вугра;
  • 1 ч. ложки пасти васабі;
  • 1 ст. ложка соусу теріякі;
  • 2 свіжих огірка.

Огірок потрібно очистити від насіння і нарізати тонкими довгими брусками. Таким же чином нарізається вугор, потім риба змащується соусом теріякі. З рису скочуються маленькі колобки, потім вони злегка розплющуються, в середину кладуть трохи васабі.

З половини листа норі згортається конус, в нього вкладаються рисовий коржик, а також кілька смужок вугра і огірка. Рол готовий. Є його потрібно швидко, інакше кульок з норі розмокне і виріб втратить форму.

«Філадельфія»: рецепт приготування

Семга для ролловРоли «Філадельфія» відносяться до одних з найбільш популярних. Їх часто замовляють у ресторанах, але таке блюдо цілком реально приготувати самостійно. «Філадельфія» відрізняється дуже ніжним вершковим смаком, вона гарно виглядає на блюді і є справжньою окрасою суші-сетів. Роли виходять калорійними і дуже ситними.

Для начинки можна використовувати слабосолону або охолоджену рибу. В оригінальному блюді присутній м’який сир «Філадельфія», завдяки якому рол і отримав свою назву. В домашніх умовах його можна замінити будь-яким сирним сиром без добавок.

Для ролів «Філадельфія» знадобляться:

  • 2 склянки рису;
  • 50 г рисового оцту;
  • 1 ст. ложка солі;
  • 2 ст. ложка цукру;
  • листи водоростей норі;
  • 300 г сиру «Філадельфія» або іншого м’якого сирного сиру;
  • 600 г філе сьомги (можна замінити фореллю);
  • 1 свіжий огірок;
  • 1 стигле авокадо середнього розміру.

Зварений гарячий рис заправляється сумішшю з рисового оцту, солі і цукру, підігрітої на плиті або в мікрохвильовій печі до повного розчинення інгредієнтів. Після цього рис потрібно остудити.

Особливість ролу «Філадельфія» в тому, що рис знаходиться всередині, а рибна начинка — зовні. Приготування ролу проходить у 2 етапи. Спочатку бамбуковий килимок застеляється пластиковою плівкою, що перешкоджає прилипанню рису до циновці.

Краще використовувати стрейч-плівку. З остиглого рису руками, змоченими в холодній воді, формується шар, який витягується в ковбаску і викладається на бамбукову рогожу ближче до одного з її країв. З рису формується прямокутник, на який міститься лист норі. Поверх викладається сир «Філадельфія» або його замінник. Чим більше сиру, там більш ніжними і соковитими вийдуть роли.

Огірок і авокадо потрібно очистити і нарізати довгими смужками. Отримані заготовки (3-4 штуки) укладаються поверх сиру. Потім вся конструкція накривається вільним краєм циновки і згортається в рулет. Отриману ковбаску потрібно з силою прокатати по столу для кращого закріплення, потім рол обережно розгортається.

На килимок викладаються тонкі пластики сьомги, поверх них розташовується рисовий рол. Конструкція знову накривається краєм циновки і кілька разів прокочується по столу. Правильно приготовлений рол повинен бути рівним і щільним.

Ножем ковбаска розрізається навпіл, потім кожна половина ділиться ще на 2 частини. Виходять 8 однакових ролів. Щоб рис і сир не липли до ножа, його потрібно часто занурювати в холодну воду.

Готові роли «Філадельфія» викладаються на тарілку і доповнюються пелюстками маринованого імбиру і невеликою порцією пасти васабі. Окремо подається соєвий соус. Тепер ви знаєте, як приготувати роли «Філадельфія». Рецепт приготування простий.

Загрузка...