Як приготувати шурпу з яловичини?

Вкусная шурпа из говядины

Перед тим, як приготувати шурпу з яловичини, необхідно знати деякі особливості її приготування. Шурпа — це одне з найпоширеніших національних страв Узбекистану. На сході вона готується з баранини і овочів, але можливо і приготування цього ароматного супу з яловичини. Особливістю шурпи, що відрізняє її від звичайного заправного супу, є висока жирність страви, при цьому м’ясо і овочі в неї нарізані трохи більший звичайного, а сама страва щедро приправлене спеціями і зеленню.

Це і не дивно, так як справжні східні страви завжди відрізнялися особливим ароматом і гостротою. Сама смачна і апетитна шурпа готується на вогнищі. Східний народ, як правило, займається приготуванням їжі в саду, біля свого будинку. У Росії ж схожий суп готують на вогнищі під час полювання або туристичного походу.

Загрузка...

Традиційний рецепт

Набор продуктов для шурпыДля його приготування потрібно взяти товстостінний казан і набір необхідних продуктів.

Продукти для приготування супу на 5 порцій:

  • яловичина — 1 кг;
  • морква — 0,5 кг;
  • цибуля ріпчаста — 0,5 кг;
  • картопля — 0,5 кг;
  • помідори — 250 гр;
  • перець солодкий болгарський (бажано різнокольоровий) — 3 штучки;
  • перець чилі — 1 — 2 стручка;
  • спеції (кумін, коріандр, куркума, лавровий лист), сіль — за смаком;
  • зелень (кінза, петрушка, кріп) — невеликі пучки;
  • горох азіатський — 100 гр.

Важливо пам’ятати, що перед тим, як приготувати страву, з яловичини кістки не виймаються. М’ясо готується з кісткою для того, щоб бульйон супу став насиченим. Потрібно заздалегідь замочити у воді горох для розбухання. У казан покласти промиту яловичину, нарізане великими шматками. Додати до нього нарізаний півкільцями цибулю, лавровий лист і посолити. Коли бульйон закипить, необхідно зняти піну і варити 2 — 2,5 години. За 20 хвилин до готовності м’яса у бульйон додати горох. Поки бульйон вариться, можна приготувати овочі.

Казан толстостенный для шурпыВсі овочі добре промити і почистити. Картоплю і моркву нарізати великими кубиками. Цибулю, помідори і солодкий перець нарізати півкільцями. Перець чилі зелень дрібно рубаються. Коли яловичина вже майже готова, в казан закладаються моркву і цибулю.

Ці овочі мають покипіти 15 хвилин. Далі додається картопля. Його потрібно варити не менше двадцяти хвилин. За 5-7 хвилин до закінчення варіння страву потрібно спробувати на сіль і закласти в суп зелень і спеції. Після закінчення варіння треба дати приготовленого страви трохи настоятися.

При подачі в кожну тарілку покласти шматок м’яса, і долити бульйон з овочами. Тепер можна насолоджуватися чудовим ароматом і смаком приготовану на вогнищі шурпи.

Рецепт шурпи з обсмаженого м’яса

Приготування популярного узбецького страви з обсмаженого м’яса трохи відрізняється від традиційного рецепту.

Говядина кусочками для приготовления шурпыЩоб випробувати цей рецепт, потрібно підготувати необхідну кількість продуктів:

  • м’ясо яловичини — 800 гр;
  • картопля — 500 гр;
  • цибулю ріпчасту, моркву і солодкий болгарський перець — 2 штуки;
  • паста томатна — 4 столових ложки;
  • рослинне масло — небагато для обжарювання;
  • зелень (кінза, петрушка або зелена цибуля) — невеликі пучки;
  • сіль, спеції (перець духмяний, перець мелений, кумін, лавровий лист) — за смаком.

Промиту яловичину нарізати середніми шматочками. Вони не повинні бути дуже маленькими, так як це не властиво шурпі, і не повинні бути занадто великими, так як великі шматки важко добре обсмажити. Овочі промити і почистити. Картоплю нарізати великими часточками. Морква шинкуется невеликими брусочками. Цибулю і болгарський перець ріжуться півкільцями.

На розігрітій сковороді обсмажити цибулю, моркву і перець протягом п’яти хвилин. У обжарку викласти шматочки м’яса і продовжувати обсмажувати ще хвилин 10. Потім до м’яса і овочів додати томатну пасту і смажити все інгредієнти безперервно помішуючи протягом п’яти хвилин.

Далі м’ясо з овочами викласти в товстостінну каструлю і залити водою або м’ясним бульйоном так, щоб рідина була вище гущі приблизно на 6 див. Після закипання додати в каструлю картоплю, спеції і сіль. Довести до кипіння і варити 50-60 хвилин. Перед закінченням варіння посипати суп рубаною зеленню.

По-справжньому оцінити чудовий смак шурпи можна тільки правильно приготувати її за традиційним східним рецептом.

Особливо смачною вона виходить на багатті. Запах м’яса, овочів і диму від вогнища просто зачаровують і розпалюють бажання неодмінно випробувати хоча б один рецепт цього наваристого, смачного і ситного супу. Тим більше що рецепти шурпи з яловичини досить прості, нехитрі і доступні будь-кому, навіть починаючому кулінару.

Загрузка...