Як приготувати шашлик на шпажках в духовці?

Шашлык на шпажках в духовке

Дачна ділянка, на якому можна було б поставити мангал, є не у всіх. Однак шашлик на шпажках в духовці вийде нітрохи не гірше.

Існують різні рецепти маринадів для свинини і баранини, індички і курячого філе, навіть сьомги і креветок, з яких теж роблять шашлик. Основною ж перевагою даного блюда є те, що його можна покуштувати в будь-який час року і при будь-якій погоді, так як готується воно в домашніх умовах.

Загрузка...

Як маринувати м’ясо

Щоб приготувати шашлик в духовці на шпажках, м’ясо потрібно витримати деякий час у спеціальному соусі зі спеціями. Тоді воно вийде м’яким, соковитим і ароматним.

Мясо для шашлыкаДля самого простого блюда на кілограм м’яса будуть потрібні наступні продукти:

  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • лимон невеликий — 1 шт.;
  • рослинна олія — 2 ст. л.;
  • соєвий соус — 2 ст. л.;
  • оцет (краще яблучний) — 1 ст. л.;
  • помідори дрібні — 5-6 шт.;
  • сіль — 1 ч. л.;
  • чорний перець — 1-1,5 ч. л.

В окрему ємність вичавити сік з половинки лимона, додати масло, соус і оцет. М’ясо порізати на невеликі шматочки, скласти в емальовану каструлю, посолити і посипати чорним меленим перцем.

Любителі гострої їжі можуть додати в цей рецепт трохи червоного пекучого перцю. Другу половинку лимона і цибулю порізати кільцями, додати до м’яса. Влити лимонно-масляну заправку і обережно перемішати руками вміст каструлі. Потім накрити тарілкою меншого діаметру, щоб вона щільно прилягала до м’яса, і чим-небудь її придавити.

Яблочный уксус для шашлыкаВ якості вантажу можна використовувати трилітрову банку з водою. Шашлик зі свинини потрібно маринувати не менше 2-х годин, з баранини — не менше 4-х. Але якщо є час, каструлю з м’ясом краще всього залишити в холодильнику на ніч.

Ніжні курячі грудки витримуються в делікатному соусі не більше години. Для нього потрібно змішати з 3 ст. л. майонезу і гірчиці, додати 1 ч. л. приправи для курки, по 0,5 ч. л. солі і чорного перцю. Велику цибулину і 2-3 помідори порізати кільцями, 600-700 г курячого філе — прямокутними шматочками.

Перемішати всі продукти і прикрити кришкою. Гніт поверх неї ставити не потрібно. Багатьом подобається рецепт з солодким перцем, який треба нарізати широкими смужками і додати до решти продуктів.

Як правильно запекти мариноване м’ясо

Дерев’яні шпажки, щоб вони не підгоріли, попередньо потрібно витримати кілька хвилин у холодній воді.

Потім нанизуємо на них по черзі шматки м’яса, кільця цибулі, лимона, четвертинки помідорів. Помідори «черрі» досить розрізати навпіл. До того як приготувати шашлик в духовці, її необхідно розігріти до 200°с. Якщо вона не обладнана грилем, грати можна придбати окремо. Під решітку обов’язково потрібно помістити деко, щоб туди капав жир і залишки маринаду.

Деревянные шпажки для шашлыкаШпажки з м’ясом слід викладати на решітку так, щоб вони не стикалися між собою. Зверху трохи полити маринадом і засікти час. Шашлик в духовці на шпажках повинен запікатися 9-10 хвилин. Після цього його слід перевернути, полити залишками маринаду і готувати ще 8-9 хвилин. До столу страву подається прямо на шпажках, з кетчупом або соусом для шашлику, овочами, зеленню, кільцями солодкого лука.

Дуже важливо правильно вибрати м’ясо, яке готується досить швидко. В іншому випадку шпажки доведеться перевертати 2-3 рази замість одного, кожен раз при цьому поливаючи їх маринадом. З баранини підійде тільки м’ясо ягняти, а шашлик зі свинини смачніше всього вийде з окосту, карбонату чи шийки. Для того щоб шматочки рівномірно просмажаться і не підгоріли, вони не повинні бути занадто великими.

Шашлик з курки в духовці готується практично за тією ж технологією, але трохи швидше. Кільця цибулі, шматочки помідорів і перцю нанизують між шматками курятини. Різні овочі не повинні стикатися один з одним. В знаходиться під ґратами деко слід налити трохи води. Шпажки можна перевертати вже через 8 хвилин. Ще через 7 хвилин вимкнути духовку, витягнути шашлички, посипати їх зеленню і повернути в остигає агрегат хвилин на 5.

Загрузка...

Незвичайний маринад і дивовижний спосіб приготування

Маринование мяса на шашлыкВ Азербайджані дуже популярний маринад з гранатового соку з часником. Його рецепт не дуже простий, але смачний аромат смаженого м’яса, що змушує забути про витрачених зусиль. Сік з 100 г гранатових зерен потрібно вичавити вручну (наприклад, скласти їх в друшляк і придушити товкачем для пюре).

У ємність з соком влити 1 ст. л. рослинного масла, потерти або пропустити через часникодавку 3 зубчики часнику. Додати по 0,5 ч. л. мускатного горіха і сухих прованських трав, по 1 ч. л. чорного перцю і солі.

Скласти в каструлю невеликі шматочки м’яса (700-800 г), зверху полити маринадом, перемішати все руками і поставити в холодильник на 2 години. Потім м’ясо нанизати на шпажки і смажити в духовці півгодини, перевертаючи через кожні 6-7 хвилин і поливаючи залишками маринаду. Перед тим як приготувати шашлик в духовці, можна окремо на 10 хвилин замочити в оцті кільця цибулі і нанизати його на шпажки упереміж з м’ясом.

Існує ще один спосіб приготування ніжного страви. Воно готується набагато довше звичайного шашлику, в духовці в банку. При більш низькій, ніж в попередніх рецептах, температурі навіть досить великі шматочки свинини рівномірно прожариваются, не подгорая. До того ж закрита посуд не дозволяє аромату підготовлюваного блюда зникнути раніше часу. Необхідно лише дотримуватися певної технології, щоб скляна банка не лопнула.

Кілограм м’яса і 2-3 головки цибулі порізати і замаринувати звичайним способом. Нарізати кубиками 200 г бекону. Нанизати все це на попередньо замочені у воді дерев’яні шпажки. Потім шашлички вертикально помістити в чисту суху трилітрову банку. Ті, що розірвалися кільця цибулі, які неможливо надіти на шпажку, можна просто накидати на дно. Горлечко банки щільно закрити фольгою.

Більше ніяких дій робити не потрібно, залишається почекати, поки м’ясо в духовці банку приготується. Це займе приблизно 1,5 години. Банку слід ставити виключно в холодну духовку. Тільки потім піч включають і розігрівають до 180°С.

Після закінчення зазначеного часу агрегат слід вимкнути, але дверцята відразу не відкривати. Лише через 25-30 хвилин банку можна вийняти, зняти фольгу, дістати шашлик і відразу ж подати до столу. Для курячого шашлику на шпажках в духовці, приготований за цим рецептом, бекон не потрібен, а він смажиться не більше години.

Загрузка...