Як приготувати рибу в клярі?

Жаренная рыба в кляре

Багато господинь задаються питанням: як приготувати рибу в клярі? Насправді все дуже просто. Але спочатку треба розібратися, що таке кляр. Це негусте тісто, в яке вмочують будь-які продукти, щоб потім обсмажити їх в олії на сковороді.

Кляр не має якогось певного рецепту. Більш того, для різних продуктів і кляр роблять по-різному. Риба обсмажується в одному клярі, а філе — в іншому. Це пояснюється тим, що в першому випадку досить просто хрусткої скоринки, а в другому — потрібно, щоб вона утворилася миттєво, інакше філе вийде пересушеним.

Загрузка...

Трохи про клярі

У кляр завжди входять борошно і яйця. Розводять водою, молоком, сметаною або ж додають ту рідину, яка поєднується з рибою. Це добре відомі нам алкогольні напої: біле вино, пиво чи горілка. Але в клярі для риби можна використовувати червоне вино, так як воно офарбить тісто і саму рибу в неприродний колір.

Червоні вина завжди поєднуються тільки з м’ясом. Від того алкоголю, з яким ми приготуємо тісто, залежить і аромат, що буде мати страву. Відповідно, з цим алкоголем і буде подаватися риба в клярі. Дуже смачною виходить риба, якщо кляр приготований з додаванням мінеральної газованої води.

Рыбные биточки в кляреКрім того, риба буде мати пряний запах, якщо додати в кляр запашні трави і пряності. При цьому вони обов’язково повинні бути в молотом вигляді. З рибою чудово поєднуються мелений чорний перець, мускатний горіх, естрагон. Особливо пікантним і смачним виходить страва, якщо в кляр покласти мелений чебрець, або чебрець.

Якщо ваші домочадці не уявляють собі їжі без твердого сиру, то в тісто можна додати і його. А для пікантності — рубані волоські горіхи. Тісто для кляру може бути дріжджовим (для його приготування використовують опарний спосіб). У деяких рецептах кляр готують заздалегідь і охолоджують протягом години і більше. Холодне тісто, стикаючись з гарячою сковородою, миттєво утворює хрустку скоринку. В результаті продукт виходить соковитим і надзвичайно ніжним.

При приготуванні кляру всі інгредієнти ретельно змішують, щоб не було грудочок. Консистенція тіста також буває різна. Все залежить від того, яка мета переслідується. Якщо ви хочете приготувати рибу з тонкою скоринкою, то кляр повинен бути більш рідкий. А якщо стоїть завдання отримати рибку «з товстої шубкою», тоді тісто повинно бути щільним. Щоб приблизно орієнтуватися, необхідно запам’ятати: кляр — це суміш, схожа на ряжанку. А на 100 грам філе знадобиться 100 грам кляру.

Переваг у цього блюда безліч. По-перше, риба в клярі готується швидко. По-друге, це дуже смачне блюдо. Якщо ви любите смажену рибу, але змушені сидіти на дієті, цей спосіб приготування особливо гарний. Тісто можна зняти, а всередині — ніжна і смачна риба. Тим більше що калорійність в цьому випадку становить близько 110 ккал на 100 грам продукту.

Найпопулярніші рецепти приготування кляра

Загрузка...

Сметана для приготовления рыбы в кляреРецепт перший

Інгредієнти:

  • борошно — 5 ст. л.;
  • яйце — 2 шт.;
  • сметана — 100 г (4 ст. л.);
  • сіль, спеції.

Яйця збити зі сметаною, поступово додаючи борошно і сіль. Все ретельно перемішати і залишити на 10 хвилин.

Рецепт другої

  • борошно — 150 г (5 ст. л.);
  • вода — 200 г;
  • сода — 1/3 ч. л.;
  • сіль, спеції.

Потрібно перемішати борошно, соду, сіль, додати половину води і знову перемішати. Потім потрібно додати половину води і ще раз ретельно перемішати, щоб не було грудочок. Після цього необхідно залишити на 10 хвилин.

Рецепт з пивом або білим вином:

  • яйце — 1 шт.;
  • борошно — 100 г (5 ст. л.);
  • сіль, спеції;
  • пиво або біле вино.

Все ретельно перемішується.

Грецкие орехи для рыбы в кляреРецепт з волоськими горіхами

  • яйце — 1 шт.;
  • біле сухе вино — 100 мл;
  • мелені запашні трави — 1 ч. л.;
  • рубані волоські горіхи — 1 склянка;
  • борошно і сіль.

Яйце збивається з білим вином і з рубаними волоськими горіхами. Далі треба додати борошно, сіль і спеції, а потім ретельно перемішати, щоб не було грудочок.

Приготування риби в клярі

Всі рецепти риби в клярі досить прості. Але вони вимагають певних навичок. Наприклад, можна спробувати наступний досить непоганий рецепт.

Рыбное филе в кляреІнгредієнти:

  • філе рибне — 500 г;
  • борошно та сіль;
  • лимонний сік — за смаком;
  • спеції;
  • рослинне масло — для смаження;
  • зелень кропу, оливки чорні.

Філе треба очистити від льоду, нарізати невеликими шматочками довжиною 5-6 см і товщиною 1-2 см, а потім покласти в глибоку миску. Зверху необхідно додати сік одного лимона, трохи скропити рослинним маслом, присипати чорним або червоним меленим перцем, також можна додати улюблені запашні трави. Потім потрібно додати подрібнений кріп і залишити маринуватися на 10-15 хвилин.

Після чого треба посипати рибу сіллю, перемішати і знову залишити на 5 хвилин. Потім кожен шматочок філе необхідно обваляти в борошні і з допомогою двох вилок занурити в тісто.

Смажити на сковороді до готовності. Готувати необхідно на розпеченій сковороді, але масло треба лити на холодну поверхню. Причому соняшникової олії, як свідчить рецепт, має бути на сковороді багато. Готувати страву слід на середньому вогні.

Приблизно через 1-2 хвилини, коли тісто придбає золотистий колір, шумівкою вийняти шматки риби і обсушити на паперовому рушнику. Або можна зробити це по-іншому: рибу обсушити, виклавши її на сито, а внизу поставити тарілку.

Гарячу рибу можна подавати з овочами або салатом зі свіжих овочів з соняшниковою олією. Можна також подавати рибу в клярі з підсмаженою картоплею у фритюрі. Красиво виглядає блюдо, прикрашене лимоном і зеленим салатом. Добре підходить до рибці соус Тартар.

Приємного апетиту!

Загрузка...