Як приготувати курчати тютюну в домашніх умовах?

Готовый цыпленок табака

Якщо знати, як приготувати курчати тютюну, то можна порадувати своїх домочадців дивовижним пряним смаком ніжного курячого м’яса. Адже напередодні свята або очікування дорогого гостя кожна господиня хоче прикрасити стіл незвичайним, але ситним і красивим стравою, не витративши при цьому багато часу.

Чому б не звернутися до національної грузинської кухні? Мабуть, це блюдо відоме чи не кожному людині з радянським минулим, адже ще пару десятків років тому воно було неймовірно популярно в пафосних ресторанах того часу, похід в які був доступний далеко не всім. Та й відтворити рецепт в домашніх умовах не завжди представлялося можливим із-за дефіциту необхідних спецій та головного «учасника» дійства — правильного курчати.

Тепер же навіть самий звичайний сімейний вечерю можна без проблем прикрасити дуже смачним насиченим блюдом, яке, без сумніву, припаде до душі любителям гостренького.

Загрузка...

Які курчата потрібні?

Оригінальний рецепт вимагає придбати обов’язково молодого курчати вагою до 700 грам. Така птиця відрізняється неймовірно ніжним м’ясом, яке з легкістю просочиться пряним маринадом, знаходячи яскравий смак. Звичайно, готуючи вечерю на кількох гостей, потрібно подбати про покупку декількох курчат.

Специи для цыпленка табакаМожна не звертати уваги на умовності і використовувати справжню курку. Головне, щоб вона важила не більше півтора кілограм.

Перед приготуванням страви курчат, якщо є необхідність, потрібно випатрати і ретельно вимити. Після цього, використовуючи гострий ніж, кожну птицю розрізати по лінії проходження грудної кістки. Молоденьким курчатам це дуже легко зробити за тендітних хрящиків, після чого тушку треба розгорнути навпіл як книжку. Курочку побільше можна навіть злегка відбити кухонним молотком.

Маринування м’яса

Підготовлених курчат необхідно правильно замаринувати. Справжній грузинський рецепт припускає змішання чорного перцю, коріандру, солі, тархуну чаберу, а також подрібненого часнику. Важливо не упустити наступний момент — спеції повинні бути тільки перемеленими, адже це додасть готовому страві неповторний чудовий аромат. Прянощі потрібно розтерти в дерев’яній ступці і намазати ними курчати. Залишити приблизно на десять хвилин.

Соус для цыпленка табакаДо речі, рецепти маринадів для курчати тютюну мають неймовірну різноманітність. Так, мабуть, практично кожен поважаючий себе кухар володіє власним варіантом. Є з чого вибрати і поекспериментувати зі смаковими рішеннями! Наприклад, можна використовувати наступне поєднання: чорний перець, сік половинки лимона, три-чотири зубці часнику, хмелі-сунелі. Крім того, тушку можна натерти сумішшю аджики і сметани.

До речі, існує досить поширена думка досвідчених кулінарів, що натирати часником потрібно вже готову птицю. Таким чином курча вийде більш гострим, адже при термічній обробці ця приправа може придбати неприємний гіркуватий відтінок. Хоча це справа смаку.

Загрузка...

Використовуємо вантаж

Традиційний рецепт передбачає наявність спеціальної сковорідки тапака, головною відмінністю якої є дуже важка кришка. Хоча необов’язково мати такий же — можна проявити кмітливість і використовувати звичні підручні засоби.

Головне завдання — знайти хороший вантаж, щоб курча розплющити. Приміром, роль вантажу з успіхом виконає…звичайна перевернута тарілка, поверх якої потрібно встановити каструлю відповідного діаметру з водою. Важливо, щоб тиск був рівномірним, а вода — гаряча для попередження перепаду температури.

Смажимо курчати тютюну

Цыпленок табака на сквородеКоли курча гарненько промариновался, можна приступати до смаження. Так, рецепт передбачає свої особливості цього процесу, з якими варто ознайомитися. Для початку в сковороді з товстим дном потрібно розтопити досить великий шматочок вершкового масла. Встановивши максимальний вогонь, курчати (або кілька тушок) потрібно укласти на масло спинкою вниз.

Тепер придавлюємо м’ясо описаним вище вантажем. Приблизно через 10 хвилин птицю необхідно перевернути, при цьому повернувши вантаж на місце. Звичайно, варто враховувати розмір курчати, адже для зовсім маленької тушки сім хвилин буде достатньо. Головний радник в цій справі — власний ніс, а також здоровий глузд. Важливо не допустити пригорання.

Перевернувши птицю, потрібно не забути зменшити вогонь. Курча тютюну на сковороді після перевертання повинен готуватися близько п’ятнадцяти хвилин. Перевірити готовність страви дуже просто. Достатньо зробити невеликий надріз в області ніжки. Прозорий сік — знак того, що курчати можна подавати до столу. Рожевий колір вказує на те, що тушку необхідно ще раз перевернути і трохи досмажити.

До речі, якщо для приготування використовувалася досить велика тушка, то має сенс її пропарити після смаження під кришкою, додавши кілька ложок звичайної води або білого вина. Буде теж дуже смачно!

Готуємо соус до страви

Цыпленок табака с овощамиКурча засмажений за всіма правилами й пахне неймовірно смачними ароматами на всю кухню. Тепер черга за приготуванням соусу, який підкреслить смак м’яса і зробить його більш насиченим. Якщо часник не використовувався в маринаді, тепер його вихід. Так, готового курчати можна просто натерти подрібненим часником із зеленню.

А можна окремо приготувати часниковий соус і подати його в спеціальній піалі. Гурмани стверджують, що так навіть краще, щоб залишалася хрустка скоринка. Для соусу потрібно змішати дві ложки бульйону з нарубаної зеленню і потовченим часником. Хоча можна обійтися і традиційними грузинськими соусами: аджикою, ткемалі, сацебелі…

Не варто забувати і про гарнірі. Простір для фантазії великий. З курчам тютюну чудово «вживуться» і рис, і відварну картоплю, овочеві салати. Ситно і неймовірно смачно!

Блюдо готове до подачі на стіл! Чого варто тільки аромат…

Відмінна ідея, до речі, приготувати для кожного присутнього за тушку курчати, викласти її на обідню страву разом з гарніром і прикрасити кожну порцію, наприклад, базиліком або ароматною кінзою. Успіх обіду або вечері вам гарантований, а гості підуть додому задоволеними і ситими, не забувши попередньо запитати у господині диво-рецепт.

Загрузка...