Як приготувати картопляні зрази з м’ясним фаршем?

Зразы картофельные с мясным фаршем

Картопляні зрази з м’ясним фаршем — блюдо російської кухні. Рецепти приготування цієї страви дуже різноманітні. Його подають як до повсякденного, так і до святкового столу. Секрет страви — в його начинці. Найчастіше до неї додають гриби, овочі та зелень. Вживати зрази можна як в гарячому вигляді, з пилу, з жару, так і в остиглому, в якості закуски. Подавати їх можна зі сметаною або вершковим соусом.

М’ясні зрази — страва польської народної кухні, яке готується з отбивного шматка свинини або яловичини і доповнюється різними начинками. На підготовлені шматки м’яса викладається начинка, потім вони скручуються у вигляді рулетика і обмотуються ниткою. Обсмажуються на сковороді в рослинному маслі з пікантними травами. Такі смачні і ароматні страви припали до смаку навіть при дворі польського короля.

На царський бенкет вони готувалися з різноманітними начинками і в широкому асортименті. Починаючи з XVII століття це блюдо отримало велику популярність і готувалося в багатьох країнах світу. Зрази з використанням картоплі і м’яса готувалися як на сковороді, так і в духовці. В Росії і на Україні зрази воліли готувати з картоплі з додаванням м’ясного фаршу на сковороді або в духовці.

Загрузка...

Що потрібно для зраз картопляних з м’ясним фаршем «По-царськи»?

Яйца для приготовления зразДля приготування картопляної маси необхідні:

  • Великий картопля — 1 кг.
  • Куряче яйце — 1 шт.
  • Вершкове масло — 25 р.
  • Пшеничне борошно — 2 ст. л.
  • Для начинки:

  • Свинячий фарш — 500 р.
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • Гриби печериці — 200 р.
  • Чорний мелений перець і сіль — за смаком.
  • Для обжарювання:

  • Рослинна олія — 2 ст. л.
  • Борошно для обвалювання — 2 ст. л.
  • Для сметанного соусу:

  • Вершкове масло — 20 р.
  • Курячий бульйон — 40 р.
  • Борошно — 20 р.
  • Сметана 20% — 40 р.
  • Приготування страви

    Сливочное масло для приготовления зразБульби картоплі моєму під проточною водою. Очищаємо від шкірки. Нарізаємо невеликими шматочками. Варимо в підсоленій воді на невеликому вогні. З готового картоплі робимо пюре за допомогою товкачика. Після того як пюре добре растолчено, додаємо вершкове масло і яйце, трохи борошна. Все добре перемішуємо і даємо охолонути при кімнатній температурі.

    Ріпчасту цибулю і гриби очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими кубиками. Обсмажуємо на сковороді в рослинному маслі цибулю з грибами до золотистої скоринки. Свинячий фарш солимо і перчимо за смаком. Обсмажуємо на сковороді разом з грибами та цибулею. При необхідності додаємо спеції і приправи. Начинці даємо можливість охолонути до кімнатної температури.

    На кухонну дошку насипаємо трохи борошна. Акуратно викладаємо пюре у вигляді круглих форм. У середину кожної картопляної форми кладемо суміш з м’ясної і грибної начинки. Формуємо зразу, акуратно защипывая її з усіх сторін. Обвалюємо її в борошні й обсмажуємо на заздалегідь розігрітій сковороді з обох боків до золотистої скоринки.

    Готуємо сметанний соус. Для цього борошно злегка обсмажуємо на сковороді з вершковим маслом. Додаємо до неї трохи курячого бульйону і доводимо до кипіння. Як тільки соус закипить, додаємо сметану і продовжуємо тушкувати.

    Його консистенція повинна бути однорідною, без грудочок. Якщо грудочки все ж є, то варто весь соус процідити через сито. Подавати картопляні зрази з м’ясною начинкою «По-царськи» необхідно охолодженими, полив їх при цьому сметанним соусом. Приємного апетиту!

    Загрузка...

    Картопляні зрази з м’ясною начинкою в духовці

    Мука для приготовления зразЯкщо у вас зовсім мало часу і зробити картопляні зрази необхідно практично на швидку руку, то можна скористатися рецептом приготування їх в духовці. Приготування не займе у вас занадто багато часу, а в результаті ви отримаєте чудове, смачне і дуже ароматне блюдо в духовці.

    Щоб приготувати «шубку» з картоплі, необхідні:

  • Великий картопля — 1 кг.
  • Куряче яйце — 1 шт.
  • Борошно — 40 р.
  • Для начинки:

  • Яловичий фарш — 500 р.
  • Яйце — 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • Рослинна олія — 2 ст. л.
  • Чорний мелений перець і сіль — за смаком.
  • Для вершково-часникового соусу:

  • Вершкове масло — 20 р.
  • Курячий бульйон — 40 р.
  • Борошно — 20 р.
  • Часник 4-5 зубчиків.
  • Дрібно нарізана зелень (кріп, петрушка).
  • Приготування: покроковий опис

    Чеснок для приготовления зразБульби картоплі промийте під проточною водою і очистіть від шкірки. Натріть на дрібній тертці і відкиньте на сито для того, щоб пішла зайва волога. Як тільки весь зайвий сік піде, додайте до картопляної маси куряче яйце, сіль і перець, добре перемішайте.

    Ріпчасту цибулю очистіть від шкірки і наріжте на невеликі шматочки, а потім обсмажте на сковороді в рослинному маслі до золотистого кольору. Яловичий фарш посоліть і поперчіть за смаком. Обсмажте разом з цибулею до напівготовності. Остудіть при кімнатній температурі.

    Деко духовки змастіть рослинною олією. Змішайте картоплю з невеликою кількістю борошна і акуратно викладіть на деко. Далі додайте трохи начинки в кожну зразу. Зверху накрийте м’ясо додатково картоплею таким чином, щоб начинка виявилася усередині і її не було видно.

    У розігріту до 180 °С духовку відправте випікатися м’ясні зрази на 20-25 хвилин, а самі тим часом займіться приготуванням чудового вершково-часникового соусу.

    Для приготування соусу вершкове масло розтопіть на сковороді на невеликому вогні. Додати до вершкового масла дрібно нарізану зелень петрушки або кропу. Зніміть з вогню. Як тільки соус злегка охолоне, з допомогою чесночницы видавіть в нього трохи часнику і добре перемішайте вийшов соус. Подавати випечені зрази картопляні з м’ясним фаршем необхідно з пилу, з жару. Соус можна подавати окремо в соусниці до страви або полити їм ароматні зрази. Приємного апетиту!

    Традиційна польська кухня не розглядає такий варіант зраз, як картопляне страву з начинкою з м’яса, тому до російського варіанту цієї страви ставляться, як до овочевих блюд з начинкою. Найчастіше в польських ресторанах це блюдо так і називається — картофельники з м’ясним фаршем і соусом.

    Загрузка...