Як приготувати холодець з курки з желатином?

Холодец с желатином из курицы

Холодець з курки з желатином — традиційне блюдо російської кухні. Він дуже корисний для дітей і підлітків, у яких йде процес росту кісткової тканини та шкіри, а також для літніх людей для підтримки старіючих суглобів. Та й саме по собі це дуже смачне і красиве блюдо, здатне прикрасити святковий стіл. Ще одним його перевагою є те, що його можна включати в дієтичне харчування.

Куряче м’ясо використовується і в дитячому харчуванні, страви з них є основою більшості лікувальних дієт.

Його низька калорійність дозволяє включати його в раціон людей, знижують свою вагу. При цьому ситний і смачний холодець з курки з його калорійністю всього 61 ккал на 100 г є дієтичним блюдом.

Деяких відлякує присутність желатину в якості обов’язкового інгредієнта. Але сам по собі желатин не «гальмує» страву. Його калорійність вкрай мала. Наприклад, в їдальні ложці розведеного желатину міститься всього 10 ккал. І його регулярне застосування в дієтичному харчуванні забезпечить організм речовинами, які зміцнюють кісткову і сполучної тканини, що позитивно позначиться на стані волосся і нігтів.

Загрузка...

Підготовка необхідних продуктів і процес варіння

Як варити холодець? Це питання найчастіше задають молоді господині. Почати треба з підготовки необхідних продуктів. Самий смачний холодець можна зварити з домашніх курей. З курчати-бройлера теж вийде хороший холодець, але необхідно додати додатково стегенця або крильця.

Курица для приготовления холодцаСписок необхідних продуктів:

  • курка вагою 1500-1800 г;
  • 2 курячих стегенця;
  • 4 крила;
  • велика цибулина;
  • 2 середніх моркви;
  • чорний перець горошком;
  • 3-4 лаврових листа;
  • желатин-40 г.;
  • сіль;
  • 3-4 зубчики часнику.

Курку ретельно промити, видалити зайвий жир і дати стекти. Помістити в каструлю і залити холодною водою. Води треба взяти стільки, щоб вона лише злегка покривала курку. На таку кількість курячого м’яса буде достатньо 5-літровій каструлі. Тому варити холодець найкраще в мультиварці. Після закипання ретельно видалити піну і варити на середньому вогні 15-20 хвилин. В мультиварці це робиться в режимі СУП.

Після чого в окремий посуд відлити пару ополоників бульйону. Він буде необхідний для розведення желатину. Якщо холодець готується в мультиварці, то режим СУП встановлюється рівно на дві години. Час приготування на плиті — 2-2,5 години.

Лук для приготовления холодцаВогонь зменшити до мінімального, додати очищену моркву, перець горошком, цибулю і варити курку практично без кипіння. Існує один старий рецепт холодцю з курки, в якому дається цікава порада про те, як надати холодцю чепурний і яскравий колір.

Для цього потрібно не чистити цибулину, а лише ретельно промити її. Цибулиння додасть холодцю золотистий колір і специфічний аромат.

Виникає питання, як приготувати дієтичний холодець з домашньої курки. Склад продуктів практично той самий. Але можна не додавати стегенця і крила. Час приготування збільшити. В мультиварці його потрібно варити 2,5 години, на плиті — не менше 3 годин.

Тим, хто хоче знизити калорійність готового страви, варто в процесі приготування кілька разів зібрати жир з поверхні бульйону. Смакові якості готового страви при цьому абсолютно не погіршаться.

За процесом варіння на плиті необхідно постійно стежити, щоб не допустити сильного кипіння. При приготуванні в мультиварці про холодець вариться можна просто забути до закінчення програми.

Можна сказати, що з курки вариться найшвидший холодець. Процес приготування холодцю з м’яса займає набагато більше часу навіть в мультиварці.

Оформлення страви

Соль для приготовления холодцаПриблизно за годину до закінчення варіння необхідно замочити желатин в остиглому бульйоні. Коли час приготування закінчиться, круглої шумівкою потрібно акуратно витягнути шматки м’яса з бульйону. Багато готують холодець без шкіри, її можна прибрати на цьому етапі. М’ясо потрібно ретельно відокремити від кісток і подрібнити його руками. Ніж використовувати не варто.

Необхідно заздалегідь продумати, в який саме посуді буде формуватися холодець. Можна взяти скляну прямокутну форму для запікання 30х40 см і потім розрізати холодець на порції, а можна запастися порційними формочками. На дно форми можна викласти шматочки моркви, гілочки зелені, половинки варених яєць. І пропущений через прес часник.

Бульйон потрібно процідити. Якщо знехтувати цим процесом, то у холодець можуть виявитися дрібні кісточки і горошини перцю. У остиглий до 60ºC бульйон додати набряклий желатин і ретельно перемішати. Після чого необхідно довести бульйон до кипіння, але не кип’ятити.

Далі в кожну формочку викласти порцію м’яса і акуратно залити бульйоном. Робити це треба так, щоб не зрушити розкладені «прикраси».

Загрузка...

Секрети смачного холодцю

У кожної господині, яка давно готує цю страву, існують свої фірмові рецепти, як приготувати холодець.

Вони дозволяють зробити блюдо оригінальним і надати йому неповторний смак.

  • Вся справа в спеціях! Якщо у готовий бульйон додати трохи курячих спецій: куркуми, каррі, білого перцю, — то холодець стане справжнім делікатесом.
  • Свіжість і тільки свіжість! Курка повинна бути свіжою. Не варто використовувати для холодцю м’ясо заморожених курей, тим більше заветренное або володіє стороннім запахом. Ні спеції, ні довга варіння не допоможуть.
  • Не варто намагатися зварити холодець тільки з курячої грудки. Вона підійде тільки для заливного.
  • До холодцю за російською традицією подається хрін або гірчиця. Не варто нехтувати цим!
  • Бройлерного курчати перед варінням замочувати не варто. А от домашню курку можна недовго потримати в холодній воді.
  • Абсолютно правильну пораду про те, що воду після закипання м’яса потрібно злити, для курки не підходить. Це зайва процедура, яка погіршує смак. Набагато важливіше ретельно промити тушку і видалити залишки субпродуктів.
  • Холодець, зварений в мультиварці, дуже смачний. А ось скороварку краще не використовувати. Вона підходить лише для яловичини або свинини.

    Загрузка...