Як приготувати хашламу з баранини?

Хашлама

Хашлама з баранини — страва кавказької кухні. Це густий наваристий суп, основними інгредієнтами якого є м’ясо і овочі. Його готують досить довго, на приготування потрібно близько трьох годин, але результат вартий того.

М’ясо просочується ароматом овочів і стає надзвичайно смачним і м’яким.

Загрузка...

Хашлама по-вірменськи

Досі достеменно не відомо, до якої кухні належить цей суп. Частування готують в Грузії, Туреччині, Азербайджані, особливий рецепт приготування є у татар і вірмен.

Баранина для приготовления блюдаВ рецепт хашлама з баранини по-вірменськи входять такі інгредієнти:

  • 1 кг м’яса (грудинка або лопатка);
  • 8 помідорів;
  • 6 шт. ріпчастої цибулі;
  • 5 шт. болгарського перцю;
  • мелений чорний і червоний перець;
  • сіль;
  • пучок зелені (петрушка і кріп).

М’ясо промийте і висушіть його паперовим рушником. Наріжте великими шматками (приблизно по 100 — 150 г кожен). Помідори наріжте кружальцями завтовшки 1,5-2 див. Цибулю наріжте півкільцями, а болгарський перець — великими смужками.

Хашламу з баранини слід готувати в товстостінній посуді. Найкращий варіант — казан, в ньому м’ясо буде нудитися і стане дуже м’яким. Покладіть продукти в казан шарами в наступному порядку: цибулю, шматочки перцю і кільця помідорів. На отриману овочеву подушку викладіть баранину. Приправте сіллю і чорним меленим перцем. Потім знову викладіть шарами цибулю, перець і помідори. Шари можна чергувати кілька разів. Блюдо посоліть і додайте червоний перець.

Лук для приготовления хашламыНакрийте казан кришкою і поставте на маленький вогонь приблизно на 3 години. Додавати бульйон або воду не потрібно, овочі дадуть достатньо рідини, в якій буде нудитися м’ясо. Перед подачею до столу всі шари обережно перемішайте, викладіть в глибоку тарілку м’ясо і овочі, налийте трохи бульйону і щедро посипте частування зеленню.

Суп готують не тільки з баранини, його можна зробити з телятини, яловичини або нежирної свинини. Деякі господині варять страву з курятини або індички, тому якщо вам не подобається жирна баранина, то можна зварити суп з іншого м’яса. Частування від цього не стане менш смачним, але придбає зовсім інший аромат.

Замість товстостінного посуду, можна використовувати керамічні горщики. Продукти в них укладаються шарами, а замість кришки використовують тісто. Страву в горщиках готують в духовці або печі протягом 3-4 годин.

Грузинський варіант хашлама

У Грузії приготування страви кардинально відрізняється від вірменського рецепта. Тут його варять зі спеціями і корінням.

Помидоры для приготовления хашламыВ рецептуру входять наступні продукти:

  • 1 кг м’яса на кісточці;
  • корінь селери;
  • корінь петрушки;
  • пучок зелені (кінза, петрушка);
  • сіль;
  • лавровий лист;
  • 2-3 зубчики часнику.

Баранина має специфічний запах, який багатьом не подобається. Щоб уникнути його, необхідно зрізати з м’яса весь жир, так як саме він надає неприємний смак і може зіпсувати частування. М’ясо крупно наріжте, покладіть в каструлю і залийте холодною водою так, щоб вона тільки покривала шматки.

Поставте каструлю на вогонь. Коли вода закипить, зніміть шумівкою піну і покладіть в бульйон очищені коріння. Додайте лавровий лист і посоліть. Вогонь зменшіть і тушкуйте м’ясо під кришкою протягом 3 годин.

Готову баранину вийміть і покладіть на блюдо. Бульйон процідіть і подайте його в окремій мисці, додавши в нього подрібнений часник і дрібно порізану зелень.

Загрузка...

Рецепт приготування хашлама з баранини на пиві

Дуже цікавий рецепт, одним з інгредієнтів якого є пиво. Воно надає особливий аромат страви.

Светлое пиво для приготовления хашламыДля приготування хашлама з баранини на пиві знадобляться:

  • 1 кг баранини;
  • 4 шт. помідорів;
  • 3 шт. ріпчастої цибулі;
  • 2 шт. болгарського перцю;
  • 1 кг картоплі середнього розміру;
  • 2 шт. моркви;
  • 0,5 л світлого пива;
  • чорний перець горошком;
  • 2 лаврових листа;
  • сіль;
  • пучок зелені (петрушка і кріп).

Для приготування цієї страви овочі не потрібно нарізати на шматочки, їх кладуть у казан цілком. Картоплю, цибулю і моркву очистити. У помідорів і перцю зріжте хвостики. Перець очистіть від насіння і перегородок і розріжте на 4 частини. Зелень порубаєте досить крупно.

Баранину промийте, обсушіть рушником і наріжте великими шматками. Хашлама з баранини на пиво готується з жирного м’яса на кісточці. Підійде грудинка або реберця.

Покладіть в казан м’ясо, цибулю, картоплю, моркву і помідори. Зверху викладіть болгарський перець і зелень. Посоліть, покладіть лавровий лист і кілька горошин чорного перцю. Залийте все пивом. Накрийте казан кришкою (вона повинна щільно прилягати до посуді).

Поставте на вогонь, доведіть до кипіння, після чого зменшіть його і томіть хашламу з бараниною на пиві протягом 3 годин. Алкоголь страви випарується, але залишиться дуже приємний аромат. Готове м’ясо з овочами викладіть на велику тарілку, а бульйон налийте в окрему миску.

Приготування в мультиварці

Існує кілька способів, як приготувати хашламу. Це роблять на плиті, на багатті або в печі. Але найбільш зручний для сучасних господинь — в мультиварці. У цьому кухонному приладі суп стає густим і наваристим, а час варіння значно скорочується.

Болгарский перец для приготовления хашламыДо складу рецепта хашлама з баранини з картоплею і баклажанами входять:

  • 1 кг баранячих реберець або грудинки;
  • 4 помідора;
  • 3 цибулини;
  • 2 солодких перцю;
  • 2 баклажана;
  • 0,5 кг картоплі;
  • чорний перець горошком;
  • 2 лаврових листа;
  • сіль;
  • пучок зелені (петрушка і кріп).

Підготуйте м’ясо і розріжте його великими шматками. Овочі очистити. Цибулю нарізати товстими кільцями або півкільцями, як вам більше подобається. Баклажани і помідори наріжте кружальцями товщиною приблизно 1,5 см, а болгарський перець — смужками. Картопля очистіть і наріжте великими шматками (якщо він дрібний, то можна використовувати цілком).

У чашу покладіть шарами м’ясо та овочі. Продукти посоліть, покладіть лавровий лист і перець горошком. Влийте 100 г води. Встановіть чашу в каструлю і поставте режим гасіння на 40 хвилин. Хашламу з баранини посипте подрібненою зеленню петрушки і кропу.

Загрузка...