Як приготувати грузді – рецепти солоних, смажених грибів, як виглядають грузді і які бувають види

Тим, хто тільки опановує тонкощі грибного полювання і бувалим грибникам, які бажають удосконалити свій досвід, буде цікаво дізнатися, як приготувати грузді щоб максимально підкреслити всі достоїнства даного виду грибів. Будь-яке блюдо з них здивує приголомшливим смаком і порадує чудовими поживними властивостями.

Загрузка...

Як виглядають грузді?

Вирушаючи в ліс за грибами, важливо знати, як виглядає цінний продукт, щоб не сплутати його з неїстівними екземплярами і повернутися з тихого полювання з бажаною здобиччю.

  • Самим смачним вважається груздь справжній білий. Його молочного кольору капелюшок з підвернутими під низ бархатистими краями досягає діаметра 20 см, маючи при цьому порожню усередині ніжку не вище 10 див.
  • Не менш поживні і смачні чорні грузді, мають темно-зелені капелюшки з проглядывающейся охрою ближче до краю і практично чорною серединою.
  • Цілком виправдовує свою назву жовтий груздь, маючи сонячного кольору підвернуті капелюшки на коротких ніжках.
  • Легкий фруктовий запах мають осикові грузді з капелюшками білого кольору, досягають діаметра 30 див.
  • Невеликі дубові грузді мають конусоподібні капелюшка часто неправильної форми і діаметром 5-12 див.
  • Всі види груздів є млечниками через що міститься в них молочного соку, що виділяється на зрізі або в місці надлому. У білих і жовтих груздів спочатку білий сік жовтіє, у чорних буріє, у дубових стає коричневим, а у осикових залишається без змін.
  • Як чистити грузді?

    Знаючи, як чистити і готувати грузді, забезпечити домашню трапезу смачним і корисним стравою не складе особливої праці. Чистка займає чимало часу, але не варто нехтувати таким важливим етапом підготовки грибів, навіть якщо забруднення мінімальні.

  • Гриби опускають у теплу воду на півгодини, після чого приймаються за чистку.
  • Зчищають з капелюшків щіткою або мочалкою налипшие листя, бруд зі слизом, змивають все сміття, часточки землі і пісок.
  • Загрузка...

    Як вимочувати грузді?

    Правильне вимочування грибів допоможе не тільки вберегтися від негативних наслідків пов’язаних з їх вживанням, але і допоможе значно поліпшити смакові характеристики продукту без шкоди поживним і корисним властивостям, позбавивши грузді від властивої їм гіркоти.

  • Грузді можна вимочувати в чистій або підсоленій воді, кожні 3-4 години оновлюючи середу.
  • Прискорить процес вимочування використання теплої рідини.
  • Після закладки грибів у воду їх притискають вантажем, щоб всі плодові тіла були повністю занурені в рідину.
  • Скільки вимочувати грузді залежить від виду грибів, ступеня їх зрілості і природних характеристик. Щоб позбутися гіркого смаку білим груздям часто вистачає і доби. Інші види вимочують не менше трьох днів.
  • Грузді – рецепти приготування

    Для багатьох приготування груздів зводиться до соління або маринування правильно підготовленої грибної маси. Проте існує маса рецептів створення унікальних кулінарних композицій, де продукт проявляє себе в кращому вигляді, надаючи страв поживності, аромат і наповнюючи їх безцінними корисними властивостями.

  • Грузді неймовірно смачні в смаженому вигляді. Їх можна приготувати лаконічно з додаванням цибулі або доповнити картоплею, іншими овочами, соусом.
  • Не менш ласі перші страви з груздів. Додавши вимочені плоди в суп або солянку, вдасться перетворити характеристики страви на краще, наповнити його новим смаком.
  • Хороша випічка з груздями. Гриби можна відварити або обсмажити з додаванням доречного супроводу.
  • Можна традиційно заготовити грузді на зиму, засолення, замаринувавши продукт іл приготувавши з нього ікру.
  • Як смажити грузді?

    Наведені нижче рекомендації допоможуть розібратися з тим, як приготувати грузді, пожарив їх на сковороді. Без правильної обробки базового продукту ніяк не обійтися: гриби вимочують до зникнення гіркоти. За бажанням в сковороду по завершенні смаження можна додати сметану і протушкувати страву зі спеціями 5 хвилин.

    Інгредієнти:

    • грузді – 700 г;
    • цибуля – 2 шт.;
    • сіль, перець, олія, спеції.

    Приготування

  • Грузді чистять, вимочують, нарізають, відварюють 5 хвилин, дають стекти.
  • Закладають грибну масу в прогріте масло, приправляють і смажать до випаровування вологи.
  • Додають цибулю, готують смажені грузді ще 10 хвилин.
  • Смажені грузді з картоплею

    Грузді, рецепт яких буде подано далі, є безпрограшною кулінарної композицією для оформлення живильної домашньої трапези. Обсмажені гриби в даному випадку доповнюються рум’яним картоплею. Свіжості у смак додасть дрібно нарізаний кріп і петрушка, додані в кінці спільного томління.

    Інгредієнти:

    • грузді – 400 г;
    • картопля – 750 г;
    • цибуля – 2 шт.;
    • кріп і петрушка – по 0,5 пучка;
    • сіль, перець, олія, спеції.

    Приготування

  • Чистять, вимочують, нарізають і відварюють 5-10 хвилин грузді.
  • Закладають гриби в прогріту з маслом сковороду, смажать до випаровування вологи та легкого рум’янцю.
  • В іншій ємності обсмажують практично до готовності картоплю.
  • З’єднують картоплю з грибами, приправляють, додають цибулю і смажать разом 10 хвилин.
  • Кидають зелень, перемішують і вимикають плиту.
  • Суп з груздями – рецепт

    Суп з груздів вариться на другому бульйоні для того щоб звести нанівець можливість гірчинки страви. Більш м’яким смак вийде, якщо додати в гаряче наприкінці варіння вершки. В якості наповнення допускається використання вермішелі, круп і нарізаних свіжих овочів: кабачків, болгарського перцю, помідорів.

    Інгредієнти:

    • грузді – 0,5 кг;
    • картопля – 4 шт.;
    • цибулю і моркву – по 1 шт.;
    • вершки – 200 мл;
    • часник – 2 зубки;
    • вода або бульйон – 2 л;
    • вермішель – 1 жменя;
    • сіль, перець, лавр, масло вершкове, зелень.

    Приготування

  • Грузді вимочують в підсоленій воді, після чого відварюють 15 хвилин, воду зливають.
  • Заливають грибну нарізку порцією свіжої води, додають картопляні кубики, спасеровану на олії цибулю з морквою.
  • Варять гаряче до м’якості компонентів.
  • Кидають вермішель, нарізану зелень і часник, вливають вершки, страву приправляють за смаком і прогрівають ще 5 хвилин.
  • Ікра з груздів

    Грибна ікра з груздів – відмінний спосіб переробити некондиційні або перерослі гриби. Якщо плоди зрілі, то вимочувати їх слід більш тривало і бажано в теплій воді. Смак закуски можна освіжити, додавши до складу при гасінні дрібно нарізані або перетерті помідори, томатну пасту.

    Інгредієнти:

    • грузді – 1 кг;
    • цибулю і моркву – по 3 шт.;
    • часник – 2 зубки;
    • масло – 130 мл;
    • сіль, перець.

    Приготування

  • Вимочені грузді відварюють 40 хвилин, перекручують на м’ясорубці.
  • Додають пасеровану на олії цибулю з морквою, сіль, перець.
  • Тушкують масу під кришкою 30 хвилин, вмішують часник.
  • Через 5 хвилин томління розкладають ікру по банкам і після охолодження відправляють в холод.
  • Пиріг з груздями і картоплею

    Рум’яний і ароматний пиріг з груздями стане ефектним доповненням будь-якого застілля. Приготувати його можна лаконічно з грибами, пожарив продукт з цибулею або ж підібравши подібного наповнення гармонічний супровід. Як не можна краще поєднується грибна маса з картоплею, проте його можна замінити іншими овочами на вибір.

    Інгредієнти:

    • молоко – 250 мл;
    • борошно – 500-600 г;
    • яйце – 1 шт.;
    • цукор – 50 г;
    • масло вершкове – 150 г;
    • дріжджі свіжі – 25 г;
    • солоні грузді середнього розміру – 4-5 шт.;
    • картопля – 2-3 шт.;
    • цибуля – 1,5 шт.;
    • сушена або свіжа зелень – за смаком;
    • сіль, перець.

    Приготування

  • Розтоплене масло (100 г) змішують з молоком, дріжджами, цукром, сіллю.
  • Вмішують збите яйце, борошно, виробляють заміс м’якого тіста.
  • 2/3 борошняного кома розподіляють у формі.
  • Зверху розкладають відварену і нарізану кружальцями картоплю.
  • Обсмажують цибулю з подрібненими груздями, приправляють масу за смаком, розподіляють поверх картоплі.
  • Посипають наповнення зеленню, змазують м’яким маслом, декорують зверху пиріг візерунками з тіста, що залишилося.
  • Печуть виріб 20-30 хвилин при 180 градусах.
  • Грузді солоні – рецепт

    Далі про те, як приготувати солоні грузді, щоб можна було подати заготівлю як самостійну закуску, доповнивши цибулею або часником або ж використовувати для приготування багатокомпонентних страв. В останньому випадку гриби промивають, змиваючи надлишки солі, і при необхідності вимочують до отримання бажаного смаку.

    Інгредієнти:

    • грузді – 2 кг;
    • сіль – 100 р;
    • часник – 2 зубки або по смаку;
    • листя хрону і вишні.

    Приготування

  • Соління груздів починають з очищення і вимочування грибів.
  • Плодові тіла укладають у ємність для соління, пересипаючи шари сіллю, доповнюючи часником і зеленню.
  • Через 2 дні можна доповнити вміст новою порцією грибів.
  • Виносять заготовку в холод мінімум на 1,5-2 місяці.
  •