Як приготувати элеш з куркою?

Вкусный элеш с курицей

Элеш з куркою — традиційне блюдо татарської національної кухні. Це цілий закритий пиріг з бездріжджового тіста з кришечкою зверху. В якості начинки в элеш зазвичай кладуть курку, курку з картоплею або яловичину (яловичину з картоплею).

Особливість пирога в тому, що начинка у нього кладеться сира, і протягом всього часу випічки вона вариться у власному соку. У великих містах можна зустріти напівфабрикати цього пирога в супермаркетах, але краще приготувати його самим. Спробуйте зробити элеш з куркою. Рецепт його простий. Можливо, цей пиріг стане улюбленим для ваших близьких.

Загрузка...

Готуємо тісто

Починати готувати элеш треба з тіста. Воно має настільки яскравий вершковий смак, що забути його неможливо, хоча використовуються для нього звичайні продукти.

Тесто для приготовления элешаОтже, для тесту нам знадобляться:

  • борошно пшеничне — 700 грамів;
  • масло вершкове — 100 грамів;
  • сметана — 0,270 літра;
  • цукор — 4 чайні ложки;
  • 4 яйця;
  • розпушувач ( сода, лимонна кислота, сіль — 0,5 ч. л.;
  • сіль.

У велику миску покладіть сметану і 3 яйця, одне ми залишимо для змащування пирога, сіль, цукор. Всю суміш необхідно як слід перемішати. На водяній бані або в мікрохвильовці розтопити вершкове масло, при його відсутності можна використовувати маргарин. Ви не знаєте, що таке водяна баня, а мікрохвильовки у вас немає? Візьміть невелику каструлю, наповніть її водою приблизно на третину, зверху поставте миску з маслом і поставте все це на вогонь.

Закипіла вода розтопить масло. Поступово вливайте розтоплене масло в яєчно-сметанную суміш, постійно помішуючи. У борошно додайте розпушувач, перемішайте, після цього борошно додаємо до решти продуктів, постійно перемішуючи. Тісто потрібно місити як слід, не шкодуючи сил. Якщо ви все робили правильно, то ваше тісто буде походити на листове рубане. Прикрийте його кришкою або харчовою плівкою і залиште на час.

Готуємо начинку

Поки тісто відпочиває, займіться начинкою. Элеш зазвичай роблять з куркою або індичкою. Є різні рецепти для приготування начинок. Найсмачнішим вважають элеш з куркою.

Лук для начинки элеша с курицейЯкщо готуєте пиріг з куркою, рецепт такий:

  • куряче м’ясо — 800 г;
  • картопля — 500 г;
  • цибуля ріпчаста — 180 г;
  • спеції, мелений чорний перець, сіль.

Куряче м’ясо нарізаємо невеликими шматочками, картоплю і цибулю очищаємо, нарізаємо кубиком. Все перемішуємо, солимо, перчимо за смаком.

Для начинки з яловичиною беремо:

  • м’якоть яловичини — 300 г;
  • картопля — 300 г;
  • цибуля ріпчаста — 100 г;
  • бульйон для заливки — 0,5 ст.;
  • спеції.

М’ясо, очищені цибулю і картоплю нарізаємо невеликими шматочками, перемішуємо яловичі шматочки з овочами, додаємо чорний перець і сіль.

Картофель для приготовления начинки элешаЭлеш можна зробити великим, а можна приготувати порційні пиріжки. Якщо ви робите великий пиріг, то розкачайте 3 чверті тіста, викладіть його на сковороду, змащену маслом. Краї тіста повинні звисати зі сковороди.

Начинку викладіть на середину гіркою, краї тіста підніміть і загніть над начинкою складочками. Скачайте з тіста, що залишилося, кулька з волоський горіх, а іншу частину розкачайте в коржик. Коржем ви закриєте отвір на верху пирога, з’єднавши її краю з нижньої коржем.

На самій маківці пирога зробіть маленький отвір, в який покладіть кульку з тіста. Випікати такий пиріг потрібно в духовці при температурі 160-180 º протягом 1,5 годин. Приблизно через годину потрібно зняти кулька, влити в отвір бульйон і продовжувати випічку до готовності.

Маленькі пиріжки краще зробити з куркою та картоплею . 2/3 тіста розділіть на 10 частин, кожна розміром приблизно 100 грамів, скачайте з них кульки. Решту розділіть на 10 маленьких кульок, приблизно 10 грамів кожен. Розкачайте тісто на коржі товщиною 0,5 мм. На середину великих викладіть начинку, а маленькими прикрийте її.

Краю верхньої і нижньої коржів акуратно защипывайте, можна зробити це красивою оборочкою. Якщо не вмієте — не біда, негарно звисаючі краї можна обрізати ножицями. Якщо ви вмієте працювати з тестом, то можна кожен пиріжок зробити, як великий з кулькою. На деко, змащене маслом, викладіть пиріжки. Випікатися вони будуть хвилин сорок.

Температура в духовці при цьому повинна бути приблизно 180º. Хвилин через двадцять пиріжки потрібно змастити збитим яйцем. Аромат випічки і м’яса, що йде з духовки, збере до цього часу ваших домашніх на кухні. Перш ніж знімати пробу, дайте пиріжкам охолонути, пам’ятайте, що в них є бульйон, який може дуже сильно обпалити.

У цього дуже смачного пирога є один недолік. Він не сприяють схудненню. Якщо ви стурбовані фігурою і вважаєте калорії, знайте: в 100 грамах цього блюда їх 229.

А може бути іноді варто забути про дієти і насолодитися незабутнім смаком національної татарської випічки?! Элеш можна подавати з бульйоном, прикрашені зеленню, можна як самостійну страву. Хтось віддає перевагу ці пиріжки з чаєм або холодним молоком. Приємного апетиту!

Загрузка...