Як приготувати чахохбілі в домашніх умовах?

Чахохбили из курицы

Багатьох господинь цікавить, як приготувати чахохбілі правильно, щоб порадувати свою сім’ю ситним обідом або вечерею. Східна кухня незвичайна і дивовижна, не дарма вона здобула високу популярність у всьому світі, і наша країна не виняток. Багато звичні нам страви перекочували до нас саме з Азії.

Сьогодні ми не будемо вдаватися в теми, як приготувати скорпіона або річкову ящірку — залишимо далекосхідні страви для наступного разу, оскільки вони надто екзотичні і навряд чи припадуть до столу в нашій традиційній кухні. А от страви середньоазіатського колориту такі, як чахохбілі, ми розглянемо більш докладно.

Традиційний грузинський чахохбілі

Чахохбілі — це чудове блюдо, яке прийшло до нас з далеких степів і рівнин Китаю або Індії, а з-за найближчих гір Кавказу, з красивою і гостинної країни під назвою Грузія. Як і більшість страв, що беруть свій початок на берегах Кури, чахохбілі славиться своїм надзвичайно приємний і яскравим ароматом.

Як правильно приготувати це барвисте блюдо в домашніх умовах, ми й розглянемо на прикладі декількох рецептів, які продемонструють всю красу і шарм грузинського гостинності, а також пишність традицій кухні Середнього Сходу.

Традиционный грузинский чахохбилиЩоб правильно приготувати це колоритне страву, нам знадобляться:

  • курка — 700 г;
  • помідори — 500 г;
  • цибуля ріпчаста — 300 г;
  • перець солодкий — 3 шт.;
  • перець гіркий — 1 шт.;
  • часник — 3 зубчики;
  • томатна паста — 2 ст. л.;
  • лимон — 0,5 шт.;
  • кардамон, хмелі-сунелі, суміш перців, чебрець, естрагон — 1 ст. л.;
  • базилік, кінза, петрушка — 1 пучок;
  • сіль за смаком.

Відмінною рисою грузинського чахохбілі від будь-якого іншого середньосхідної страви є повна відсутність будь-якого рослинного або тваринного жиру в основі його приготування. Та й у всьому світі навряд чи набереться хоча б два десятки м’ясних страв, рецепти приготування яких не містять додаткових олій або жирів. У чому ж його секрет? Він досить простий — чим жирніше м’ясо курки, тим краще.

Загрузка...

Етапи приготування

Насамперед необхідно взяти особливо жирну курку порізати на порційні шматочки. Курица для жарки на сковородеХоча, можна і не чистити, якщо ми хочемо отримати цілісні шматки м’яса в готовому страві — це теж прийнятно.

Проте в нашому випадку краще все-таки порізати її і скласти на суху сковороду для обжарювання. Шкіру не можна знімати ні в жодному разі, оскільки саме вона є найбільшим вмістилищем природного жиру, необхідного для нашого страви.

Саме не змащена ніякими додатковими маслами сковорода допоможе нам виділити природний жир з курки, при цьому залишивши саме м’ясо соковитим і ніжним. Процес обжарювання необхідно проводити з усіх боків до появи золотистої, приємною на вигляд, рум’яної шкірки.

Після цього укладаємо всю курку в каструлю або сотейник і відставляємо в сторону. В цей час на жирі, витягнутому з м’яса, обсмажуємо цибулю і солодкий перець, попередньо порізаний на дрібні шматочки.

Помидоры для приготовления чахохбилиЯк тільки наші овочі трохи підрум’янилися, відправляємо їх до м’яса і ставимо на вогонь — нехай трохи потомляться і вберуть аромат один одного. Додаємо сюди ж томатну пасту і гіркий перець. Ще однією особливістю приготування є відсутність в рецепті хоч грама води.

Однак чахохбілі є досить рідким стравою, це обумовлено тим, що вся волога, яка міститься в овочах, виділяється в процесі приготування і утворює ароматний і пікантний маринад, в якому гаситься м’ясо.

Вся композиція повинна гарненько потушиться протягом 20-30 хвилин, а ми поки що займемося томатами. З них необхідно зняти шкірку. Для цього заллємо їх на кілька хвилин окропом — після цього проблем з видаленням не буде. В результаті у нас вийде ніжна яскраво-червона м’якоть, яку ми, попередньо порізавши на шматочки, відправимо тушкуватися разом з іншими овочами і куркою.

Загрузка...

Спеції та зелень — запорука успіху

Ось і настав час додати часник, спеції і трави — це фінальний акорд слід робити вже при самих заключних етапах приготування, т. к. занадто довга термічна обробка негативно позначається на смак готової страви. Нарізаємо на шматочки часник, зелень подрібнюємо за допомогою ножа або блендера і всі ці інгредієнти додаємо в загальну ємність.

Чеснок для приготовления чахохбилиРясно присмачую всю суміш спеціями і залишаємо тушкуватися ще на 5 хвилин — за цей час м’ясо і овочі вберуть в себе весь дух прянощів та зелені, завдяки чому страва буде виглядати не тільки апетитно і смачно, але і поширить небувалий аромат.

Окремо варто сказати про зелень. Будь-яке блюдо грузинської кухні славиться рясним додаванням трав і спецій. Тому жаліти їх ніяк не потрібно, оскільки за їх відсутності фінальний результат може здатися вам трохи прісним і несмачним — м’ясо повинно увібрати в себе всі складові, завдяки чому придбати свій незабутній смак пряний.

Через 5 хвилин знімаємо готову страву з вогню, розливаємо по тарілках і додаємо в кожну з них часточку лимона, який завершить смакову композицію. Готова страва має виглядати не просто смачно, а притягувати своєю грацією і великою кількістю квітів. Всі попередні обряди дотримані — подаємо до столу чахохбілі і насолоджуємося середньоазіатської кухнею сповна.

Загрузка...

Чахохбілі в мультиварці

В епоху все більшою модернізації і винаходів новітніх технологій для спрощення дій на кухні, рецепт приготування чахохбілі в мультиварці буде, як не можна до речі. На наступному прикладі ми доведемо, що приготувати це блюдо смачно можна не тільки на плиті, але і в інших, більш технологічно нових пристроях.

Сливочное масло для приготовления чахохбилиДля приготування чахохбілі нам знадобиться наступний набір інгредієнтів:

  • курка — 700 г;
  • помідори — 400 р;
  • цибуля ріпчаста — 300 г;
  • часник — 2 зубчики;
  • червоне вино — 0,5 склянки;
  • вершкове масло — 50 г;
  • хмелі-сунелі, суміш перців, естрагон — 1 ст. л.;
  • базилік, петрушка — 1 пучок;
  • сіль за смаком.

Спочатку в рецепті приготування чахохбілі лежало м’ясо дикого фазана, але по закінченні часу діставати його стало все складніше, і рецепт перекваліфікувався під більш поширений вид м’яса, а саме курятину.

Красное вино для приготовления чахохбилиЗвичайно, дикий фазан має деякі специфічні нотки аромату і консистенції свого м’яса, але і курка вже досить пристосувалася до цього рецепту.

Процес приготування чахохбілі в мультиварці має ряд відмінностей у порівнянні з класичним варіантом приготування. В першу чергу — це відсутність етапу обсмажування м’яса, присутнє в первісному рецепті.

Правильно нарізаємо м’ясо на шматочки, таким чином, щоб вони компактно розмістилися в мультиварці. Помідори очищаємо від шкірки способом аналогічно першому рецептом, шаткуємо й укладаємо разом з куркою. Цибулю також очищаємо і дрібно нарізаними кубиками відправляємо до решти інгредієнтів. Далі слід часник, зелень і спеції, які для більш ретельного подрібнення слід перемолоти в блендері.

Робота з мультиваркою — це просто

Отриману пряну масу поміщаємо в каструлю і додаємо вершкове масло. Це також є суттєвим відходом від класичного рецепту, але тут це необхідно, оскільки додасть м’ясу особливу м’якість, якого вона буде позбавлена через відсутність етапу обсмажування.

Додаємо півсклянки червоного вина — ось секрет надзвичайного аромату, від якого блюдо вийде не тільки смачно приготованою, але і отримає чудовий винний запах.

Всі компоненти готові, тепер їх необхідно підсолити і поставити тушкуватися. Для цього в меню мультиварки вибираємо режим «Гасіння» і виставляємо час на 90 хвилин. Після закінчення цього терміну блюдо вважається готовим.

Подавати його можна як окремо, так і в сукупності з рисом або картоплею. Отже, чахохбілі в мультиварці, як ми бачимо, є відмінним варіантом для смачної трапези. А для підтримання особливого аромату готового страви ідеально підійде келих червоного вина, яким не дарма славиться вся Грузія.