Як приготувати біляші з м’ясом?

Беляши

Кожна уміла господиня повинна знати, як приготувати біляші з м’ясом, щоб нагодувати чоловіка і дітей ситною вечерею.

Кухні народів світу досить різноманітні. Різні страви кочують від однієї до іншої народності, змішуючись і доповнюючись власним колоритом і особливостями. Ось і татарські перемячи, діставшись до нас, увібрали в себе всю культуру та менталітет нашого краю і в підсумку отримали назву біляші. Це блюдо на просторах СНД придбала найширшу популярність і стало в один ряд з найпопулярнішими національними стравами.

Загрузка...

Готуємо тісто і начинку

Почнемо з класичного рецепту, який і є еталоном приготування біляша на наших теренах.

Беляши с мясомПроцес приготування поділяється на три етапи:

  • заміс тіста;
  • заготівля фаршу;
  • термічна обробка.

Тісто — одна з головних складових майбутніх біляшів, від якості і щільності якого залежить фінальний зовнішній вигляд і смак готового виробу. У цьому рецепті розглянемо вид тіста, приготовленого на дріжджах.

Для цього нам знадобиться:

  • борошно — 800 г;
  • молоко — 0,5 л;
  • дріжджі — 30 г;
  • рослинна олія — 2 ст. л.;
  • яйце — 1 шт.;
  • сіль — 1 ст. л.;
  • цукор — 1 ст. л.

Процедура приготування тіста досить проста, однак вимагає уваги і спостережливості. Отже, молоко підігріваємо до кімнатної температури. Це необхідно для кращого його взаємодії з дріжджами, які всипаємо в нього, після чого ретельно розмішуємо отриману суміш.

Як тільки ці два інгредієнти змішані, відправляємо до них ложку цукру і відставляємо в сторону. Після деякого часу, коли суміш трохи сяде після сильного спінювання, додамо до неї половину всієї муки. У підсумку вийде рідке тісто, яке має досить специфічну назву «опара». Їй також необхідно дати трохи спокою — нехай «підійде». Завдяки цьому процесу тісто вийде пишним і м’яким, тому воно повинно трохи «відпочити» і зміцніти.

Поки тісто піднімається і насичується, можна приділити час заготівлі фаршу, який і є другою головною складовою майбутніх біляшів.

Лук для приготовления запеканкиДля того, щоб він вийшов ароматним і смачним, знадобиться:

  • свинина — 0,5 кг;
  • яловичина — 0,5 кг;
  • цибуля ріпчаста — 0,8 кг;
  • сіль, перець за смаком;

Для приготування фаршу кращим варіантом буде використання свіжого незбираного м’яса. Можна купити його в магазині, але ось готовий фарш краще не використовувати.

Фарш, зроблений своїми руками, дає гарантію, що майбутнє страва вийде саме таким, як було задумано спочатку, і неякісний магазинний фарш не зможе затьмарити фінальний смак і аромат біляша. Для подрібнення м’яса скористаємося м’ясорубкою, у яку навперемінно опустимо обидва види м’яса і весь ріпчасту цибулю.

Секрети приготування смачних біляшів

БеляшиОдин із секретів пікантних і особливо ароматних біляшів полягає у співвідношенні м’яса і цибулі 1:1. В нашому варіанті воно не збігається з тієї простої причини, що кількість готового фаршу буде занадто велика у порівнянні з тестом.

Звичайно, будь-хто скаже, що краще, коли начинки багато, але якщо вона вивалюється і підгорає, в цьому нічого хорошого немає. Коли всі інгредієнти подрібнені, додаємо сіль, перець і ретельно перемішуємо суміш. Прийшла пора повернутися до тесту.

Воно добре підійшло і готове до подальшого приготування, тепер додамо в нього борошно, яйце і сіль. Далі потрібно довести тісто до певної консистенції: воно повинно вийти не дуже густим, але і занадто рідким йому бути не слід. До того ж надлишки борошна нам ще знадобляться для ліплення самих виробів.

Окремо хотілося б відзначити, що мука повинна бути просіяна через сито. Це необхідно для того, щоб вона могла киснем і стала більш повітряної, тоді і страву на її основі також вийде пишним і легким, буде танути в роті.

Всі процеси завершені, можна приступати до надання форми нашим виробам. Це зробити дуже просто: розкатане тісто нарізати на шматочки, в середину яких кладуть фарш. Сформовані вироби відправляються на попередньо нагріту сковороду з олією, де обсмажують з двох сторін на невеликому вогні до появи рум’яної скоринки. Після цього готові смачні біляші знімаються і подаються до столу.

Загрузка...

Як приготувати ліниві біляші

Не завжди слід дотримуватися класичного рецепту, іноді можна спробувати трохи змінити рецепт або інгредієнти в ньому.

Мука - основной ингридиент тестаЩоб приготувати ліниві біляші, нам будуть потрібні наступні продукти для виготовлення тіста:

  • кефір — 0,8 л;
  • сода — 1 ч. л.;
  • борошно — 800 г;
  • яйце -1 шт;
  • сіль — 1 ч. л.;
  • цукор — 1 ч. л.

Трохи розширюємо наш фарш, для його виготовлення знадобиться:

  • свинина — 0,4 кг;
  • яловичина — 0,4 кг;
  • цибуля ріпчаста — 0,5 кг;
  • часник — 4 зубчики;
  • зелень — 1 пучок;
  • сіль, перець за смаком;

Почнемо приготування біляшів з тіста. Кефір виливаємо в глибоку миску (щоб було місце, куди підніматися тесту) і додаємо до нього харчову соду і цукор. Процес гасіння соди пішов — відставляємо всю суміш в сторону, щоб вона трохи відпочила». Далі змішаємо інші інгредієнти для нашого тесту.

Просеянная борошно, яйце, сіль змішуються в окремій посудині і через деякий час додаються до кефіру і соді. Тісто готове, доводимо його до потрібної консистенції за допомогою перемішування і беремося за фарш.

Відмінністю цього рецепту є видозмінений фарш, на виготовлення якого ми візьмемо менше цибулі, але компенсуємо його нестачу зеленню. Всі інгредієнти пропускаємо через м’ясорубку (зелень і часник також в їх числі) і ретельно змішуємо з сіллю і перцем. В результаті отримаємо яскравий і ароматний фарш, який додасть особливий шарм нашій страві.

Термічна обробка проводиться так само, як і в попередньому варіанті. Розігріта сковорода приймає заготовки та обсмажує їх з двох боків до появи золотистої скоринки. Як тільки вона утворилася, ледачі біляші готові і можуть подаватися до столу.

Загрузка...