Як приготувати баранячі реберця в домашніх умовах?

Ребрышки бараньи

Багатьох цікавить питання про те, як приготувати баранячі реберця так само смачно, як це роблять в Середній Азії або на Кавказі. У російській кухні баранина не вважається делікатесом.

Між тим баранина — це не тільки смачне, але і дуже корисне м’ясо, яке за дієтичної цінності займає 2 місце. Низький вміст жиру, велика кількість білка і мікроелементів роблять її корисною для тих, хто хоче схуднути або знизити рівень холестерину в крові.

Загрузка...

Як вибирати і готувати реберця?

Запеченные бараньи ребрышкиВибираючи на ринку реберця, треба відрізняти їх від корейки на кістки: реберна частина продається довгими смугами, у яких видно ряд кісточок з товщиною в палець. Це недорога частина тушки барана, звана грудинкою або крайкою. М’ясо червоного кольору з жовтим жиром і різким запахом краще не брати.

Так виглядають реберця старого барана або вівці. Вони будуть жорсткими, а відбити неприємний запах багатьом вдасться тільки великою кількістю часнику і спецій. Для приготування краще пошукати м’ясо світло-червоного або рожевого кольору з білим жиром. Молода баранина не має запаху. Приготовлена будь-яким способом, вона буде м’якою і соковитою.

Готувати реберця бажано на малому вогні, але довше тушкувати, запікати в духовці, готувати в казані. Перед приготуванням м’ясо рекомендується маринувати деякий час в суміші спецій або кисло-солодкому маринаді.

Шашличок

Саме просте і смачне, що можна приготувати з цього сорту м’яса, шашлик на ребрах. Його варіанти можна зустріти в кухнях усього світу.

Лук для приготовления бараньих ребрышекБудуть потрібні:

  • бараняча грудинка — 1 кг;
  • цибуля — 2 великі головки (близько 400 г);
  • сіль, перець, коріандр та інші спеції — за смаком.

Розрізати грудку на шматки по 2-3 реберця, посипати м’ясо сіллю і приправами, перемішати з нарізаною кільцями цибулею і залишити маринуватися, поки не будуть готові вугілля для мангала або не розігріється духовка до 180-200° С.

Смажити шашлик можна на шампурах, нанизуючи шматки так, щоб вертел пройшов між кісточками. Можна поступити так, як роблять при готуванні барбекю, тобто укласти ребра плиском на решітку над вугіллям. Якщо немає можливості зробити це на мангалі, то готують в духовці, встановивши під м’ясом деко з невеликою кількістю води в ньому. Так, капає жир не буде горіти й диміти в приміщенні. Смажити реберця треба приблизно 40-60 хвилин.

Загрузка...

Інші рецепти приготування баранячих реберець

Спекотне

Готуючи в духовці печеня з м’яса, не варто забувати і про грудинку баранчика. Для любителів прянощів підійде рецепт гострих реберець, запечених в духовці з овочами.

Для нього знадобиться:

Свежий перец для приготовления бараньих ребрышек

  • грудинка — 1 кг;
  • гострий перець свіжий — 1-2 шт.;
  • картопля — біля 1 кг;
  • цукіні — 1 шт. (близько 1 кг);
  • морква — 0,5 кг

Перець подрібнити і натерти їм м’ясо, посолити. Можна додати 1-2 зубки часнику, пропущеного через прес, чи використовувати аджику. На деко укласти очищені овочі: картопля середніх розмірів залишити цілою, великий — розрізати на половинки; моркву порізати товстими кільцями, а кабачок — на ваш розсуд. Головне, щоб нарізка овочів не була дрібною. Зверху покласти м’ясо, прикриваючи їм овочі.

Духовку розігріти до 150-180° С і поставити блюдо запікатися на 1,5 години. Готовність м’яса визначити візуально: кінці ребер почнуть роздягатися. Для впевненості проткнути шматок ножем або виделкою: готові реберця пустять прозорий сік і будуть м’якими.

Як приготувати реберця в казані?

У Середній Азії баранячу грудинку прийнято готувати в казані без додавання води.

Сік, який виділяють м’ясо і цибулю, служить для повільного томління баранини під кришкою. В результаті виходить дуже ніжне блюдо з насиченим смаком.

Для нього знадобиться:

  • реберця — 1 кг;
  • цибуля — 0,8-1 кг;
  • коріандр, зіра (кумин), базилік сухий та інші спеції — за смаком (по ½ ч. л.);
  • сіль, перець чорний.

Соль для приготовления бараньих ребрышекНарізати грудинку так, щоб вийшли шматки з 1 кісточкою і м’ясом на ній. Розігріти казан без олії і покласти в нього м’ясо так, щоб жирок ліг на стінки. Обсмажити до скоринки на сильному вогні, помішуючи час від часу.

Розтерти в макітрі або змолоти зіру, коріандр та інші спеції. Половину отриманої суміші висипати на м’ясо. Порізати кільцями цибулю і викласти в казан. Висипати залишилися спеції на цибулю, розподіливши їх рівномірно. Зменшити вогонь і накрити казан кришкою.

Поки м’ясо повільно нудиться протягом 1,5 годин, на гарнір приготувати запечену картоплю або пюре, салат зі свіжих овочів. При подачі сервірувати м’ясо гіркою на блюді, розташувавши навколо нього картоплю і залив зверху соком, що утворився при гасінні.

Баранячі реберця до свята

Для свята в колі родини або романтичної зустрічі можна приготувати реберця у вині. Для цього потрібні:

  • грудинка бараняча — 1-1,2 кг;
  • цибуля — 300-400 г;
  • вино напівсухе червоне — 300 мл;
  • прянощі за смаком, можна використовувати готові спеції для баранини;
  • сіль, перець чорний, часник за смаком.

Реберця нарізати на шматки з 1-2 кісточками. Посолити і приправити перцем. Розігріти сковороду на максимальному вогні. Якщо реберця не дуже жирні, можна налити трохи рослинного масла для смаження. Обсмажити м’ясо до отримання золотистої скоринки.

Перекласти реберця в сотейник або казан або використовувати відразу глибоку сковороду. Нарізати цибулю півкільцями і обсмажити разом з ребрами до готовності (цибуля має отримати золотистий відтінок). Додати півсклянки води і трохи загасити на малому вогні до випарювання соку. Приправити спеціями і залити вином.

Продовжувати тушкувати страву на слабкому вогні близько 1 години під кришкою, час від часу перемішуючи його. Часник слід дрібно порубати і додати в блюдо з баранячих реберець за кілька хвилин до відключення плити. Залишити баранину під кришкою і приготувати гарнір з картоплі або рису з овочами. Подавати, посипавши свіжою рубаною зеленню, з напівсухим вином.

Приготувати страву з баранячих реберець можна різними способами. У будь-якому випадку вийде дуже смачно. Однак, щоб з’їсти його, іноді доводиться забути про витончені манери, адже зняти м’ясо з кісточки ножем і виделкою вдається не завжди.

Загрузка...