Як готувати гриби рижики – рецепти супу, ікри, смажених грибів з картоплею і солоних на зиму

У розпал сезону «тихого полювання» у багатьох кулінарів виникає багато питань з застосуванням зібраних боровиків, особливо, багато хто не знають, як готувати гриби рижики. В цілому відмінностей або секретів їх приготування немає, головне визначитися з гарним і цікавим рецептом.

Загрузка...

Що можна зробити з грибами рижиками?

Будь грибне блюдо можна адаптувати під рецепти з рижиков. Враховуючи, що вони росли в лісових умовах, грибники їх люблять за те, що вони вважаються найчистішими грибами, але підготувати їх до приготування все ж потрібно.

  • У рижика капелюшок липка, до неї прилипає трава, ялинові голки та інше сміття, але він легко змивається водою.
  • Гриби ростуть у піщаному ґрунті, тому під капелюшком, між пластинами може набитися пісок.
  • Довгу ніжку зрізають ще в лісі під час збирання, вирізують червоточини.
  • Гриби промивають проточною водою або замочують на кілька хвилин у відрі.
  • Страви з рижиков готуються швидко, адже варити гриби не обов’язково. Гриби ростуть у соснових лісах, де повітря максимально чистий.
  • Головною особливістю рижиков є відсутність гіркоти, тому вимочувати їх немає необхідності.
  • Котлети з рижиков – рецепт

    Перед тим, як готувати рижики, потрібно переконатися в їх чистоті, а цілісність зберігати необов’язково. Для простих котлет, капелюшки дрібно рубають і змішують з основною сумішшю – це може бути м’ясний фарш, овочевий або крупа, зварена до готовності. Найпопулярніший рецепт цієї страви – курячі зрази, наповнені грибами.

    Інгредієнти:

    • курячий фарш – 1 кг;
    • рижики – 500 г;
    • сир твердий – 100 г;
    • яйце сире – 2 шт.;
    • сіль, чебрець;
    • панірувальні сухарі, борошно.

    Приготування

  • У фарш додати яйце, сіль і чебрець, перемішати.
  • Гриби дрібно порубати, обсмажити на сковороді.
  • З фаршу сформувати корж, викласти ложку грибів, щіпку тертого сиру.
  • Оформити зразу, обваляти в борошні, потім у яйці і запанірувати в сухарях.
  • Смажать курячі котлети з рижиков до золотистої скоринки.
  • Загрузка...

    Жульєн з рижиков

    Щоб здивувати гостей, потрібно дізнатися, як оригінально готувати гриби рижики. У цьому допоможе перевірений спосіб створення жульєна з куркою. Страва вийде дуже ароматним, насиченим і пікантним. Курятину можна застосувати копчену, а запекти, не застосовуючи кокотниці, адже не у всіх вони є. Часто жульєн готують в одному посуді у вигляді смачного пирога.

    Інгредієнти:

    • рижики – 500 г;
    • копчена грудка – 300 г;
    • сметана – 2 ст. л.;
    • борошно – 1 ст. л.;
    • цибуля – 1 шт.;
    • яйце – 1 шт.
    • сир – 150 г;
    • сіль, перець.

    Приготування

  • Спасерувати цибулю, додати порізані капелюшки, смажити до готовності.
  • Вимкнувши вогонь, додати порізану грудинку, сметану.
  • Перекласти гриби з куркою в сметані у форму для запікання, висипати борошно, перемішати, приправити сіллю і перцем.
  • Яйце розбовтати, вилити поверх страви, посипати сиром.
  • Запікати 30 хвилин при 190.
  • Суп з рижиков – рецепт

    Після збору щедрого «лісового врожаю», багато господинь хочуть знати, як готувати гриби рижики для супу. Зварити можна будь-яку страву, як із звичних печериць, урізноманітнити сиром або вершками, все залежить від вподобань тих, хто буде дегустувати частування. Заздалегідь відварити гриби не потрібно, якщо ви впевнені в їх чистоті.

    Інгредієнти:

    • рижики – 500 г;
    • цибуля – 1 шт.;
    • морква – ½ шт;
    • картопля – 4 шт.;
    • плавлений сир – 100 г;
    • бульйон з м’ясом – 4 л;
    • сіль, зелень, сухий кріп.

    Приготування

  • Натерти сир, залити склянкою гарячого бульйону.
  • Спасерувати цибулю, моркву і гриби.
  • У киплячий бульйон кинути картоплю, варити до готовності.
  • Ввести піджарку і влити сирну суміш.
  • Посолити, приправити суп з рижиков кропом і січеною зеленню. Подавати через 15 хвилин.
  • Грибна ікра з рижиков

    Смачна і ароматна ікра з рижиков вийде у кожного кулінара. У даному рецепті не потрібно готувати інгредієнти, застосовують тільки доступні продукти, які є в кожному будинку. Для особливого пікантного смаку додають часник, а для гостроти перець чилі. Спеціями, не потрібно захоплюватися, щоб не перебити лісовий аромат.

    Інгредієнти:

    • рижики – 2 кг;
    • морква – 2 шт.;
    • цибуля – 1 шт.;
    • чилі – 1 стручок;
    • часник – 4 зубки;
    • олія, сіль, перець чорний.

    Приготування

  • Вимиті капелюшки прокрутити через м’ясорубку на велике ситечко.
  • Моркву натерти на дрібній тертці, цибулю порізати.
  • У сковороді розігріти масло, додати гриби, смажити до випаровування рідини.
  • Додати цибулю і моркву, тушкувати до готовності на мінімальному вогні.
  • Ввести продавлений часник рубаний перець, посолити, приправити меленим перцем.
  • Подають ікру в охолодженому вигляді в якості начинки для бутербродів.
  • Гриби смажені з картоплею – рецепт

    Перше, що готують досвідчені грибники після збору – гриби смажені з картоплею. Швидке, смачне і дуже ситне блюдо не доповнюють складними інгредієнтами, тільки цибулею. Готується частування дуже швидко, тому відразу можна приступати до сервіровці столу, щоб не втрачати час і продегустувати страву гарячим.

    Інгредієнти:

    • рижики – 300 г;
    • картопля – 5-7 шт.;
    • цибуля – 1 шт.;
    • олія, сіль.

    Приготування

  • На маслі посмажити картоплю до напівготовності.
  • Окремо посмажити гриби з цибулею.
  • Змішати вміст двох сковорідок, посолити.
  • Тушкувати на мінімальному вогні під кришкою 5 хвилин.
  • Пиріг з рижиками – рецепт

    Найпростіше спекти пиріг з рижиками з заливного тесту. Частування вийде пишним, вийде вдалим навіть у невмілого кулінара. Гриби попередньо потрібно підсмажити з цибулею, щоб розкрити лісовий аромат. Тісто не варто робити на свіжому молоці, щоб м’якуш не вийшов «гумовим», ідеально підійде кефір, сметана, кисле молоко. Для використання зазначеної кількості інгредієнтів знадобиться форма діаметром 25 див.

    Інгредієнти:

    • рижики – 500 г;
    • цибуля – ½ шт;
    • кефір – ½ ст.;
    • яйця – 2 шт.;
    • сіль – 1 щіпка;
    • розпушувач;
    • борошно – 1 ст.;
    • масло вершкове – 100 г.

    Приготування

  • Гриби посмажити з цибулею, посолити, охолодити.
  • Збити яйця з сіллю, додати м’яке масло і кефір.
  • Всипати розпушувач і борошно.
  • В промаслений форму вилити половину тіста, розподілити начинку, залити рештою тіста.
  • Випікати 35-40 хвилин при 190.
  • Солянка з рижиков

    Грибна солянка з рижиков готується з свіжих або маринованих грибів. Основний склад страви – квашена капуста, цибуля, іноді картоплю. Часто блюдо доповнюють м’ясом, ідеально підійдуть свинячі реберця, обсмажені заздалегідь. Смачне і насичене частування готується дуже швидко і просто, рецепт кожен подужає.

    Інгредієнти:

    • рижики свіжі – 500 г;
    • квашена капуста – 400 г;
    • картопля – 5-7 шт.;
    • свинячі реберця – 300 г;
    • цибуля – 1 шт.;
    • сіль, олія для смаження.

    Приготування

  • На сковороді обсмажити реберця, посолити, перекласти в жаровню.
  • Спасерувати цибулю, кинути гриби, тушкувати до готовності, викласти до м’яса.
  • Обсмажити картоплю, посолити, перекласти в жаровню.
  • Додати промиту квашену капусту, перемішати.
  • Томити солянку 20 хвилин на слабкому вогні.
  • Грибний соус з рижиков

    Цей соус з рижиков зі сметаною перетворить найнудніше блюдо. Подають його і до каші, і до макаронів, і до овочевого гарніру. Відмінне частування готується швидко, з’їдається блискавично, адже яскравий смак грибів чудово поєднується з кислуватою сметаною. Немає сенсу доповнювати блюдо спеціями, вистачить солі і трохи рубленого кропу.

    Інгредієнти:

    • рижики – 500 г;
    • цибуля – 1 шт.;
    • сметана – 1 ст.;
    • борошно – 1 ст. л.;
    • сіль, кріп, олія.

    Приготування

  • Гриби ріжуть крупно, припускають на сковороді.
  • Додають цибулю, солять, смажать до готовності.
  • Вводять борошно, розмішують.
  • Вливають сметану, приправляють кропом.
  • Подають соус гарячим компанії гарніру.
  • Як готувати на зиму солоні гриби рижики?

    Обов’язково потрібно заготовити мариновані гриби з оцтом, рецепт яких не відрізняється складністю. Консервацію не потрібно стерилізувати, за тривалість зберігання відповідає оцет. Ці гриби не гірчать, тому вимочувати їх не потрібно, а помити і очистити від забруднень потрібно обов’язково. Перед засолюванням чисті рижики просушують від крапель. Для даної кількості інгредієнтів потрібно підготувати 2 пів-літрові банки.

    Інгредієнти:

    • гриби – 2 кг;
    • сіль – 4 ч. л.;
    • цукор – 5 ст. л.;
    • оцет – 5 ст. л.;
    • вода – 4 ст.;
    • лавр, гвоздика – 2 шт.;
    • чорний і запашний перець – 6 горошин.

    Приготування

  • Закип’ятити воду, кинути сіль, цукор, спеції.
  • Додають гриби, варять 5 хвилин.
  • Влити оцет, проварити ще 5 хвилин.
  • Розподілити рижики по стерильним банкам, залити маринадом, закупорити.
  • Укутати перевернуті банки, переставити в прохолодне приміщення після повного остигання.
  •