Хек в духовці – рецепти запеченої риби у фользі з овочами, морквою, цибулею, картоплею

Хек в духовці готують дуже рідко, враховуючи його суху м’якоть. Хоча, при правильному підході, з використанням хорошого рецепту, можна створити незвичайні страви, які й урочисте меню можна включити. Застосувавши на практиці прості рекомендації, бюджетна риба перетвориться у незрівнянне гаряче блюдо.

Як смачно приготувати хек в духовці?

Хек запечений в духовці може вийти трохи сухуватим, тому досвідчені кулінари рекомендують добре підготувати рибу перед приготуванням.

  • Страви з хека в духовці мають характерний рибний аромат, щоб його можна мінімізувати перед запіканням полити її лимонним соком.
  • Уникнути надмірної сухості страви можливо замаринувавши рибу в олійно-лимонному соусі.
  • Готується хек в духовці дуже швидко, тому важливо далеко не відходити від плити, щоб не пропустити момент готовності і не пересушити рибу.
  • Хороший спосіб приготувати соковите і ніжне блюдо – запекти хек з підливою в духовці. Це може бути вершковий, сметанний або томатний соус.
  • Загрузка...

    Хек в духовці у фользі

    Кращий спосіб приготувати смачне і апетитне блюдо на обід або вечеря – запекти хек в духовці у фользі з лимоном. Конверт утримує соки всередині, а часточки цитрусових нівелюють рибний аромат, в підсумку вийде прекрасне блюдо, яке гідно оцінять навіть стійкі противники цієї риби. Можна запекти у фользі порції окремо для кожного гостя.

    Інгредієнти:

    • хек – 1 кг;
    • оливкова олія – 20 мл;
    • часник – 1 зубок;
    • чебрець – 1 ч. л.;
    • лимон – 1 шт.

    Приготування

  • Рибу помити, очистити черевце від плівок.
  • Лимон порізати на кружечки.
  • Змішати масло з продавлений часником і чебрецем, натерти соусом рибу залишити на 20 хвилин.
  • Викласти рибу у фольгу, викласти зверху і черевце помістити лимонні дольки.
  • Хек запечений у фользі буде готовий через 20 хвилин.
  • Загрузка...

    Хек з овочами в духовці

    Хек запечена в духовці з овочами – повноцінне і ситне блюдо, в якому головну роль грає овочевий соус, він виходить незвичайно смачним. Гармонійно поєднуються помідори, цибулю, моркву і солодкий перець, при чому останній потрібно вибрати щільний з соковитою м’якоттю – паприку або ратунду. Запекти страву можна в чавунній утятнице або жароміцної скляній формі.

    Інгредієнти:

    • хек – 1 кг;
    • цибулю, моркву, перець – 2 шт.;
    • гіркий перець – 1 стручок;
    • часник – 5 зубків;
    • сіль, перець мелений, щіпка чебрецю і розмарину.

    Приготування

  • На сковороді спасерувати цибулю, моркву, перець.
  • У жаровню викласти хек, посолити, приправити спеціями.
  • Викласти припущені овочі, додати полукружки томатів і рубаний часник з гірким перцем.
  • Влити трохи води і томити хек з овочами в духовці 30-40 хвилин.
  • Загрузка...

    Хек під маринадом в духовці

    Запечений хек в духовці з морквою і цибулею – класичний рецепт, який давно знайомий багатьом господиням. Частіше рибу під маринадом готують на сковороді, потім тушкують жаровні, але можна підійти до рецептом оригінально, замаринувавши шматочки хека, а піджарку доповнивши солодким перцем і лимоном. Страва вийде соковитим і дуже ароматним.

    Інгредієнти:

    • хек – 1 кг;
    • цибуля – 2 шт.;
    • морква – 2 шт.;
    • ратунда – 1 шт.;
    • вода – ½ ст.;
    • сіль, чорний перець, чебрець;
    • лимонний сік – 2 ст. л.;
    • олія оливкова – 1 ст. л.

    Приготування

  • Хек помити, просушити, посолити, приправити спеціями і обмазати оливковою олією з соком.
  • На сковороді спасерувати півкільця цибулі і перцю, терту моркву.
  • У форму викласти половину піджарки, розподілити рибу.
  • Накрити щільним шаром овочів, влити воду, запікати хек в духовці 25 хвилин при 220.
  • Філе хека з картоплею в духовці

    Хек з картоплею в духовці можна запекти всього за 20 хвилин, якщо бульби попередньо відварити. Філе готується дуже швидко, а щоб його не пересушити, потрібно доповнити рецепт жирним соусом – майонезом, наприклад. Подають частування без гарніру, в компанії легкого овочевого салату. З характерним рибним запахом впорається лимонний сік і пара пучок розмарину.

    Інгредієнти:

    • філе хека – 500 г;
    • картопля – 1 кг;
    • майонез – 2 ст. л.;
    • цибуля маринований – ½ шт;
    • лимон – ½ шт;
    • сіль, розмарин.

    Приготування

  • Рибу просушити, посолити, приправити розмарином, змастити майонезом.
  • Картоплю порізати кружальцями і зварити до напівготовності.
  • У форму викласти половину картоплі, рибу, маринована цибуля.
  • Скропити лимонним соком, викласти залишився картоплю, змастити майонезом.
  • Запікати 15-20 хвилин при 200.
  • Хек в сметані в духовці

    Дуже ніжним і соковитим виходить запечений хек в сметанному соусі в духовці. За даним рецептом, риба спочатку обсмажується на сковороді, це робиться для того, щоб в духовці блюдо провело менше часу, та сметана не встигла згорнутися від жару. З спецій віддайте перевагу гілочок чебрецю, пластівців чилі і сушеної петрушці.

    Інгредієнти:

    • хек – 1 кг;
    • сметана – 300 мл;
    • часник – 2 зубки;
    • чебрець – 3-4 гілочки;
    • сушена петрушка – 1 ст. л.;
    • пластівці чилі – ½ ч. л.;
    • лимонний сік – 1 ст. л.;
    • оливкова олія – 2 ст. л.;
    • борошно – 2 ст. л.;
    • сіль і перець.

    Приготування

  • Змішати сметану з продавлений часником, петрушкою і маслом.
  • Рибу нарізати на стейки, посолити, обсипати борошном, обсмажити на сильному вогні до золотистої скоринки.
  • Викласти рибу у форму, скропити соком, залити соусом.
  • Приправити спеціями, запікати 15 хвилин при 220 градусах.
  • Хек з грибами в духовці

    Незвичайним за смаком вийде запечений хек з грибами. Можна застосувати покупні печериці, але лісові боровики (свіжі або сушені) додадуть більшого аромату частування. Зі спецій застосовують сушену зелень, це може бути кріп і петрушка, але можна і розширити склад сумішшю прованських трав. Із зазначеної кількості інгредієнтів вийде 4 порції гарячого блюда.

    Інгредієнти:

    • хек – 500 г;
    • гриби свіжі – 500 г;
    • цибуля – 1 шт.;
    • борошно – 2 ст. л.;
    • сіль, перець;
    • прованські трави – 2 ч. л.;
    • лимонний сік – 2 ст. л.

    Приготування

  • Рибу посолити, обваляти в борошні і підсмажити до золотистої скоринки, перекласти в фотму.
  • Скропити лимонним соком, приправити травами.
  • На тій же сковороді спасерувати цибулю, кинути пластини грибів. Смажити до готовності, пересипати поверх риби.
  • Запікати в духовці 15 хвилин при 200 градусах.
  • Хек під сиром в духовці

    Приготування хека в духовці з сиром – ще один хороший спосіб зробити рибу соковитою. Спершу шматочки хека маринують в олії з прянощами, на це знадобиться хвилин 30, потім приправляють спеціями. Блюдо виходить дуже святковим і точно всім гостям сподобається, воно добре поєднується з різними варіантами гарнірів і різноманітними салатами.

    Інгредієнти:

    • філе хека – 1 кг;
    • маринованны1 цибуля – 2 шт.;
    • сир – 200 г;
    • олія оливкова – 3 ст. л.;
    • лимонний сік – 2 ст. л.;
    • часник – 1 зубок;
    • сіль, мелений перець;
    • майонез.

    Приготування

  • Змішати масло з соком, продавлений часником, сіллю і перцем.
  • Замаринувати філе в масляному соусі, залишити на 30 хвилин.
  • Викласти рибу у форму, розподілити цибулю, полити майонезній сіточкою, посипати сиром.
  • Запікати 15-20 хвилин при 220 градусах.
  • Хек в томаті в духовці

    Цей рецепт хека запеченого в духовці можна різноманітити, доповнивши склад овочевий сумішшю, згодиться і готова заморожування. Томат краще брати густий з м’якоттю або зробити його власноруч з помідорів. У процесі приготування підливи потрібно обов’язково додати дрібку цукру, він збалансує кислуватий присмак соусу.

    Інгредієнти:

    • риба – 1 кг;
    • лук, морква – 2 шт.;
    • густий томатний сік – 2 ст.;
    • овочева суміш – 400 г;
    • сіль, перець, чебрець;
    • цукор – 1 щіпка;
    • борошно – 2 ст. л.

    Приготування

  • Рибу посолити, поперчити, обсипати борошном, обсмажити на сильному вогні.
  • Викласти хек у форму, висипати овочеву суміш.
  • На тій же сковороді обсмажити цибулю і моркву, додати томат, посолити, кинути цукор.
  • Вилити томатну підливу до риби, накрити кришкою і запікати 25 хвилин при 200 градусах.
  • Котлети з хека в духовці

    Щоб запечені котлети з філе хека в духовці не вийшли сухими, кулінари рекомендують перекручувати фарш разом зі свинячим салом. Для аромату і соковитості в суміш додають базові овочі: цибулю і моркву, доповнюють солодким перцем і часником. Не зайвою буде зелень і готова суміш спецій для рибних страв.

    Інгредієнти:

    • філе хека – 1 кг;
    • свиняче сало – 200 г;
    • цибулю, моркву, перець – по 1 шт.;
    • часник – 2 зубки;
    • кріп – 20 г;
    • спеції для риби – 1 ч. л.;
    • паніровка, борошно;
    • яйце – 1 шт.;
    • сметана – 1 ст. л.

    Приготування

  • Перекручують на дрібне ситечко рибу, сало, овочі, часник і кріп.
  • Все перемішують, вводять спеції, сметану, солять.
  • Формують з фаршу кульки, панірують спочатку в борошні, потім в яйці, потім у сухарях.
  • Викладають на деко, запікають 25 хвилин при 200 градусах.
  •