Грузді мариновані – рецепти на зиму з білих і чорних грибів холодним і гарячим способом

Багато господині заготовляють гриби на зиму, це відмінний варіант холодної закуски до святкового столу. Великою популярністю користуються грузді мариновані, які можна просолити гарячим або холодним способом, вони довго зберігаються і виходять дуже смачними і хрусткими.

Загрузка...

Як маринувати грузді?

Існує багато способів, як зробити грузді мариновані на зиму. Головним інгредієнтом стануть гриби, а інші складові будуть залежати від особистих уподобань господині. Процес готування включає такі етапи:

  • Зібрані грузді необхідно добре очистити від бруду, це нелегко зробити, тому можна застосувати щітку або губку, а потім промити гриби під сильним напором води.
  • Чисті гриби потрібно хоча б півдня вимочити, а потім приступати до їх маринування.
  • Великі гриби необхідно подрібнити, а дрібні краще не чіпати.
  • Грузді можна замаринувати класичним способом за допомогою маринаду, зробленого з води, оцту і спецій, а можна поекспериментувати, додавши овочі або корицю.
  • Після розподілу в банки грузді мариновані потрібно помістити в холод і тримати там до вживання.
  • Чорні грузді мариновані – рецепт

    Приголомшливим вишуканим смаком володіють чорні грузді мариновані. Щоб маринад придбав кислинку, потрібно додати трохи більше столового оцту. А додавання кориці, гвоздики і цукру створює приємно солодко-пряний присмак. Для любителів гострих закусок рекомендується включити до складу чорний або червоний перець.

    Інгредієнти:

    • гриби – 1 кг;
    • сіль – 20 г;
    • чорний перець горошком – 10 шт.;
    • оцет– 70 мл;
    • вода – 2 склянки;
    • цукор -1 ч. л.;
    • цибуля – 1 шт.

    Приготування

  • Проварити гриби 10 хвилин.
  • Додати цибулю і перець, готувати грузді ще кілька хвилин.
  • Якщо не хочеться використовувати темний маринад, потрібно приготувати новий з води, цукру та оцту.
  • Опустити В маринад проціджений гриби і додати приправи, кип’ятити кілька хвилин.
  • Чорні грузді мариновані викласти в банки і закрити кришками.
  • Загрузка...

    Як маринувати білі грузді?

    Щоб зробити грузді мариновані білі, підійде доступний рецепт, який зробить закуску на зиму надзвичайно смачною і буде сприяти її тривалого зберігання. Важливим моментом є попередня обробка грибів, в лісі до них у великій кількості прилипають листя, тому їх треба добре вимочити.

    Інгредієнти:

    • білі грузді – 1 кг;
    • вода – 1 л;
    • цукор і сіль – по 1 ст. л.;
    • оцет – 6 ст. л.

    Приготування

  • Гриби розрізати на рівномірні шматочки, вимочити, проварити 10 хвилин.
  • Підготувати маринад, для чого у воді розчинити цукор, сіль і оцет, закип’ятити.
  • Додати гриби і варити ще 15 хвилин.
  • Викласти грузді мариновані в простерилізовані банки і залити маринадом, а потім закатати тару.
  • Грузді мариновані гарячим способом – рецепт

    Більшість господинь вважають за краще готувати грузді з оцтом мариновані гарячим способом. Гриби тривалий час проварюють в окропі. Вони виходять із солодкуватим присмаком, оскільки в рецепті присутній кориця. Стерилізація банок під час приготування допомагає надійніше зберегти грузді і ласувати ними всю зиму.

    Інгредієнти:

    • грузді – 2 кг;
    • вода – 2 л;
    • оцет – 200 мл;
    • духмяний перець – 10 горошин;
    • лимонна кислота – 5 г;
    • гвоздика – 4 бутона;
    • сіль – 2 ч. л.;
    • цукор – 1 ст. л.;
    • кориця – 0,5 ч. л.

    Приготування

  • Проварити гриби 20 хвилин, промити і процідити, закласти їх у банки.
  • Для маринаду закип’ятити воду з сіллю і цукром.
  • У кип’ячену воду додати перець, корицю, гвоздику і оцет, через пару хвилин залити гриби маринадом.
  • Банки з грибами простерилізувати на невеликому вогні близько 40 хвилин. Грузді мариновані з оцтом в банках закрити кришками.
  • Грузді мариновані холодним способом

    Зайнятим господиням доведеться по душі рецепт, за допомогою якого можна зробити грузді мариновані гриби холодним способом. Його популярність обумовлена тим, що в процесі готування компоненти не потрібно проварювати. Важливим моментом, який необхідно дотримуватися, є очищення грибів, які потрібно ретельно промити.

    Інгредієнти:

    • грузді – 2 кг;
    • вода – 2 л;
    • оцет – 200 мл;
    • спеції – за смаком.

    Приготування

  • Гриби очистити і занурити на кілька хвилин в окріп. Дати охолонути.
  • У тару висипати гриби і спеції і витримати кілька днів.
  • Зробити маринад, вскипятив воду і оцет.
  • Смачні мариновані грузді помістити в банки і залити маринадом. Закрити кришками.
  • Грузді мариновані по-корейськи

    Любителям гострих закусок припадуть до душі грузді мариновані, рецепт яких включає додавання спеціальної приправи, використовуваної для приготування корейських страв. Гриби, зроблені таким способом, можна вживати вже через тиждень. Вони вийдуть з пікантним присмаком, який оцінять навіть досвідчені гурмани.

    Інгредієнти:

    • грузді – 3 кг;
    • цибуля – 1 кг;
    • морква – 500 г;
    • часник – 2 головки;
    • стручковий перець – 2 шт.;
    • приправа по-корейськи – 2 упаковки;
    • рослинне масло – 300 мл;
    • оцет – 200 мл;
    • цукор – 8 ст. л.;
    • сіль – 8 ч. л.

    Приготування

  • Почистити гриби і відварити 20 хвилин. Цибулю порізати і обсмажити.
  • Моркву дрібно натерти, часник продавити на часничниці, перець дрібно подрібнити.
  • Змішати всі компоненти і прянощі, розкласти по банках.
  • Стерилізувати в каструлі чверть години, закрити кришками.
  • Грузді мариновані з часником

    Дуже цікавим варіантом закуски є грузді з часником мариновані гарячим способом. Цей рецепт передбачає приготування білих грибів, для чорних використовується інша технологія готування. В залежності від того, який присмак бажають досягти, гострий або солодкуватий, можна додати перець чилі або корицю.

    Інгредієнти:

    • грузді – 1 кг;
    • вода – 1 л;
    • цукор – 1,5 ст. л.;
    • сіль – 2 ст. л.;
    • оцет – 1,5 ч. л.;
    • часник – 20 зубчиків.

    Приготування

  • Гриби замочити на 6 годин у воді, потім варити 10 хвилин.
  • Зробити маринад з води, солі, цукру. Помістити в нього грузді і кип’ятити чверть години.
  • В банки на дно викласти часник, зверху гриби, влити оцет, маринад і закатати.
  • Грузді мариновані в томаті – рецепт

    Неймовірно пікантною і апетитною закускою стануть грузді мариновані в томаті. Їх можна поєднувати зі спагеті, приготована різними способами картоплею, провареним з рисом. Комбінація грибів, томатної пасти і інших спецій створює неповторний смаковий ефект. При бажанні пасту можна замінити пюре з томатів.

    Інгредієнти:

    • грузді – 2 кг;
    • томатна паста – 350 мл;
    • оцет – 50 мл;
    • цукор – 50 г;
    • чорний перець – 5 горошин;
    • цибуля – 3 шт.;
    • вода – 2,5 л;
    • соняшникова олія – 0, 5 ст. л.;
    • сіль – 0,5 ст. л.

    Приготування

  • Відварити гриби 15 хвилин і процідити.
  • Цибулю нарізати кільцями і підсмажити, додати цукор, смажити ще кілька хвилин.
  • Додати гриби, перець, перемішати і смажити ще 10 хвилин.
  • Приєднати томатну пасту, тушкувати 10 хвилин, додати оцет.
  • Грузді мариновані білі розкласти по банках і закрити кришками.
  • Грузді мариновані з лимонною кислотою

    Можна скористатися не зовсім звичайним рецептом і приготувати мариновані грузді без оцту. В цьому випадку додатковий компонент заміняться лимонною кислотою. Її додають в самому кінці, вона буде сприяти кращій збереженості консервованого страви. Крім того, певну пікантність додасть така складова як кориця.

    Інгредієнти:

    • грузді – 1 кг;
    • вода – 1 л;
    • сіль – 0,5 ст. л.;
    • лавровий лист – 2 шт.;
    • лимонна кислота – 0,5 ч. л.;
    • кориця – 0,5 ч. л.;
    • запашний перець – 5 шт.

    Приготування

  • Гриби прокип’ятити 5 хвилин.
  • Додати спеції і варити ще півгодини. Помістити суміш у банки і всипати кислоту.
  • Прикрити банки кришками і стерилізувати 40 хвилин, закатати.
  • Грузді мариновані і волнушки

    Дуже оригінальний рецепт маринованих груздів без стерилізації з додаванням вовнянок. Ці два види грибів прекрасно поєднуються між собою, їх особливістю є характерний пекучий молочний сік, який зникає за рахунок додавання солі. Компоненти перед приготуванням необхідно вимочити в холодній воді кілька днів для позбавлення від гіркоти.

    Інгредієнти:

    • грузді – 0,5 кг;
    • волнушки – 0,5 кг;
    • сіль – 40 г;
    • спеції – за смаком;
    • оцет – 50 мл;
    • цукор – 50 г;
    • вода – 1 л.

    Приготування

  • Підготовлені гриби залити окропом на 10 хвилин, воду злити і повторити процедуру 2 рази.
  • Гриби викласти шарами в банку, чергуючи їх і спеції із сіллю.
  • Зробити маринад з води, цукру та оцту. Залити у банки з грибами, закатати.
  •