Грибна ікра – рецепти зі свіжих, сушених і солоних грибів з морквою, цибулею, помідорами

Восени, одним з головних страв на столі у кожного любителя «тихого полювання» стає грибна ікра. Готувати її дуже просто, з рецептом кожен впорається, а різноманітність варіантів і добавок дозволить творити абсолютно різні за смаком страви. Закуску можна готувати і їсти відразу, а можна і заготовити про запас.

Загрузка...

Як приготувати грибну ікру?

Готується ікра з грибів дуже просто, інгредієнти подрібнюються дуже дрібно ножем, пробиваються блендером або прокручуються через м’ясорубку, все залежить від того, який консистенції потрібно домогтися. Якщо закуску готують з лісових грибів, їх потрібно ретельно підготувати:

  • будь-які лісові гриби першим ділом замочують у холодній воді на 5-10 хвилин, щоб розмочити забруднення;
  • позбутися від сміття, листя;
  • пару раз добре промити гриби, зрізати пошкодження, червоточини, видалити непотрібні плівки;
  • обов’язково гриби проварюють: великі 20 хвилин, дрібні -10 хвилин.

Смачна грибна ікра вийде у кожного кулінара, якщо слідувати базовим рекомендацій:

  • Гриби дуже добре вбирають різні аромати, тому, якщо потрібно зберегти характерний присмак не варто додавати сильно пахнуть спеції, вистачить меленого перцю і лаврушки.
  • В процесі обсмажування з лісових грибів буде виділятися щільна піна, її потрібно зібрати шумівкою.
  • Навіть найсмачніша грибна ікра на зиму може зіпсуватися і завдати шкоди здоров’ю. Щоб цього уникнути, заготівлю потрібно простерилізувати перед закачуванням.
  • Рецепт грибної ікри з свіжих грибів

    Швидко готується грибна ікра з опеньків через м’ясорубку, рецепт якої дуже простий. Часто, після приготування страви, в якому застосовуються тільки капелюшки (наприклад, консервація), господині не знають, як вчинити з ніжками – це ідеальний спосіб від них позбутися! Завдяки такому подрібненню страва виходить дуже ніжним з яскравим грибним ароматом.

    Інгредієнти:

    • ніжки опеньки – 1 кг;
    • цибуля – 1 шт.;
    • гострий перець – 1 стручок;
    • сіль, перець, олія для обсмажування.

    Приготування

  • Подрібнити гриби, цибулю і перець через дрібне ситечко м’ясорубки.
  • Викласти в сотейник, смажити, поки рідина не випарується.
  • Влити масло, томити до готовності, посолити і поперчити.
  • Загрузка...

    Ікра грибна – рецепт з цибулею та морквою

    Проста грибна ікра з морквою і цибулею виходить смачною і дуже ніжною. Інгредієнти подрібнити можна різними способами: м’ясорубка або терка, цибулю краще порізати дрібним кубиком, так його сік і аромат вийде в процесі приготування страви, а не при подрібненні. Гриби згодяться будь-які, навіть всесезонні печериці або глива.

    Інгредієнти:

    • гриби – 1 кг;
    • цибуля – 1 шт.;
    • морква – 1 шт.;
    • сіль, перець, лаврове листя;
    • олія для обсмажування.

    Приготування

  • Цибулю дрібно порізати, пасерувати на олії.
  • Кинути подрібнені гриби, смажити до випаровування рідини, хлюпнути трохи масла, перемішати, приправити сіллю і перцем.
  • Моркву натерти на дрібній тертці, викласти в піджарку, покласти лавр, накрити кришкою.
  • Нудиться грибна ікра 15 хвилин на мінімальному вогні.
  • Ікра з білих грибів

    Найбагатшим лісовим смаком володіє заготовлена ікра з білих грибів на зиму. Таку закуску відкривають по особливому випадку, аромат її просто незвичайний. Приготування займе не мало часу, але результат окупить всі старання. Для стерилізації краще використовувати автоклав, але, якщо її немає у розпорядженні підійде і велика каструля з водою. Маленькі банки стерилізують 15 хвилин, літрові-25.

    Інгредієнти:

    • боровики – 3 кг;
    • цибуля – 3 шт.;
    • морква – 3 шт.;
    • лавр – по ½ листа в банку;
    • сіль, олія для обсмажування.

    Приготування

  • Гриби помити, очистити, порізати, зварити в підсоленій воді 30 хвилин.
  • Прокрутити через велике ситечко м’ясорубки гриби, через дрібне цибулю і моркву.
  • У сковороді спочатку підсмажити грибне пюре, після випарювання рідини влити олію, кинути цибулю і моркву, посолити.
  • Смажити до готовності.
  • Викласти ікру у пропарені банки, зверху покласти по ½ листків лавра, поставити в каструлю, наповнити водою по плечики банок.
  • Стерилізувати в киплячій воді 15 хвилин, закатати прокип’яченими кришками, укутати ковдрою, після охолодження грибна гра переставляється в підвал.
  • Грибна ікра з помідорами

    Приємним смаком володіє грибна ікра з помідорами на зиму. Закривають її з додаванням оцту, якщо його присутність неприйнятно, заготовки потрібно простерилізувати. Гриби краще застосувати лісові, смак у них яскравіше і закуска вийде ароматніше. З одного кілограма грибів, як правило, виходить 0,5 мл ікри.

    Інгредієнти:

    • лісові гриби – 1 кг;
    • цибулю, моркву – по 1 шт.;
    • помідори – 2 шт.;
    • сіль – 1 ч. л.;
    • оцет – 20 мл;
    • цукор – ½ ч. л.;
    • олія для обсмажування.

    Приготування

  • Гриби подрібнити зручним способом, смажити на мінімальному вогні до випарювання рідини.
  • Додати масло, слідом мелкорубленный цибулю.
  • Моркву натерти дрібно, додати до грибів.
  • Томати бланшувати, порізати дрібним кубиком, пересипати в піджарку.
  • Тушкувати на мінімальному вогні 15 хвилин, посолити, посипати цукром.
  • Влити оцет, тушкувати 3 хвилини.
  • Пересипати у пропарену банку, відразу закатати, укутати в тепло, через добу прибрати в прохолоду.
  • Грибна ікра з часником

    Грибна ікра, рецепт якої описано далі виходить особливо пікантною. Крім часнику можна додати гострого перцю, і закуска заграє зовсім іншим смаком. Якщо є бажання заготовити її про запас банки потрібно простерилізувати, щоб у процесі зберігання не утворилися бактерії. Дегустувати цю ікру можна відразу після приготування, як тільки вона трохи охолоне.

    Інгредієнти:

    • гриби – 1 кг;
    • часник – 2 зубки;
    • гострий перець – 1 стручок;
    • цибулю і моркву – по 1 шт.;
    • сіль і перець;
    • помідор – 1 шт.

    Приготування

  • Гриби подрібнити, викласти в сотейник, томити поки рідина не випарується.
  • Ввести подрібнену цибулю, моркву, перемішати, посолити, приправити перцем.
  • Додати часник і гострий перець, слідом бланшований і дрібно порізаний помідор.
  • Накривши кришкою тушкувати 15-20 хвилин.
  • Грибна ікра з баклажанів на зиму

    Грибна ікра з баклажанів – ситна закуска, яку можна заготовити про запас. У міжсезоння вона стане в нагоді для швидкого перекусу, її можна застосувати в якості наповнення закусочної випічки. Баклажани заздалегідь підготуйте, зрізавши шкірку і посоливши, для позбавлення від гіркоти. Лісові гриби потрібно проварити протягом 15 хвилин, покупні варити не треба.

    Інгредієнти:

    • гриби – 1 кг;
    • баклажани – 2 шт.;
    • цибулю, моркву, гострий перець – по 1 шт.;
    • часник – 3 зубки;
    • сіль і перець;
    • олія для обсмажування.

    Приготування

  • Баклажани просолити, запекти в духовці протягом 15 хвилин.
  • Через велике ситечко м’ясорубки подрібнити гриби і баклажанну м’якоть.
  • Викласти в сковороду, смажити, поки рідина не випарується.
  • Вилити олію, кинути рубаний лук і перець, терту моркву, посолити і приправити.
  • Тушкувати 15 хвилин, кинути часник, перемішати. Через 5 хвилин перекласти в банки.
  • Стерилізувати 15 хвилин. Закупорити, поставити в тепло, через добу грибна з баклажанами ікра відкладається у підвал.
  • Ікра з солоних грибів

    Незвичайним смаком володіє ікра з маринованих грибів, можна застосувати грузді, сироїжки або інші великі «м’ясисті» гриби. Ця закуска гарна і в самостійному вигляді, і з бутербродом, але найкраще її якості проявляються в якості начинки для пирога, закусочного рулету або фаршировочной суміші для яєць.

    Інгредієнти:

    • грузді мариновані – 500 г;
    • цибулю, моркву – по 1 шт.;
    • часник – 2 зубки;
    • гострий перець – ½ стручка;
    • винний оцет – 2 ст. л;
    • масло;
    • лаврушка – 2 листа.

    Приготування

  • Подрібнити в блендері грузді.
  • Спасерувати цибулю, додати терту моркву.
  • Ввести грибну масу, тушкувати до випаровування рідини.
  • Кинути лавр і рубаний перець.
  • Охолодити, додати продавлений часник і винний оцет, перемішати.
  • Грибна ікра з болгарським перцем

    Заготовлена грибна ікра з болгарським перцем на зиму нагоді господиням, коли потрібно здивувати гостей незвичайною закускою. Ця страва сподобається всім їдцям, які люблять бутерброди з гострим соусом. Застосувати краще ратунду або паприку, їх м’якоть більш щільна і «м’ясистий» і має більш насичений смак.

    Інгредієнти:

    • лісові гриби – 2 кг;
    • цибуля – 1 шт.;
    • морква – 1 шт.;
    • ратунда – 2 шт.;
    • гострий перець – 2 стручка;
    • помідори – 2 шт.;
    • часник – 5 зубків;
    • олія – 50 мл;
    • оцет – 1 ст. л.;
    • сіль – 1 ст. л.;
    • цукор – 1 ч. л.

    Приготування

  • Відварити і просушити гриби.
  • Томати і перець бланшувати.
  • Пропустити гриби, помідори, ратунду, часник через м’ясорубку.
  • Додати масло, сіль і цукор. Тушкувати 40 хвилин.
  • Ввести оцет, тушкувати ще 5 хвилин.
  • Розлити в стерилізовані банки, закатати, укутати ковдрою.
  • Ікра з сушених грибів

    Грибна ікра з сухих грибів готується в малій кількості, безпосередньо перед подачею. Дуже ароматною закуска виходить із сушених лісових капелюшків, рецепт не потребує спеціальних прянощів, вистачить суміші прованських трав. Хороша ікра в якості начинки для тарталеток, пирогів, закусочних рулетів.

    Інгредієнти:

    • сухі гриби – 1,5 ст.;
    • цибуля – 1 шт.;
    • олія для обсмажування;
    • сіль, прованські трави.

    Приготування

  • Замочити гриби на 2 години.
  • Змінити воду, варити гриби 1 годину, бульйон злити.
  • Цибулю спасерувати, кинути трави, ввести гриби.
  • Тушкувати хвилин 15.
  • Пробити цибулю з грибами блендером, посолити.
  • Подається грибна пікантна ікра відразу після охолодження.
  • Грибна ікра в мультиварці на зиму

    Приготовлена грибна ікра в мультиварці не відрізняється від традиційної. Практично будь-який рецепт можна адаптувати під можливості приладу, але потрібно розуміти, що багато закуски за один раз не зварити, враховуючи малий об’єм чаші. Із зазначених інгредієнтів вийде приблизно 2 банки по 0,5 літра.

    Інгредієнти:

    • гриби лісові (відварені) – 3 кг;
    • лук, морква, паприка – за 1 шт.;
    • гострий перець – 1 стручок;
    • часник – 4 зубки;
    • помідори – 2 шт.;
    • масло, сіль;
    • оцет – 2 ст. л.

    Приготування

  • Гриби, бланшований помідор і перець пропустити через м’ясорубку.
  • На «Смаження» спасерувати цибулю і моркву, додати грибну масу.
  • Переключити на «Гасіння», готувати 30 хвилин.
  • Додати часник, посолити, перемішати, додати оцет, готувати ще 5 хвилин.
  • Розлити по стерильним банкам, закупорити.
  •  

    Загрузка...