Горохова каша – рецепти на воді, молоці, з м’ясом, копченостями і і з куркою

Горохова каша – це і поживний гарнір, і апетитне самостійне блюдо для подачі до вечері чи обіду, якщо зварити з додаванням м’яса, копченостей. Вражаючі характеристики гороху – відмінна мотивація для більш частого вживання приготовленої з нього каші.

Загрузка...

Як зварити горохову кашу?

Озброївшись відповідним рецептом і ознайомившись з базовими тонкощами приготування каш з гороху, ввести в свій раціон корисне і смачне блюдо зможе кожен охочий.

  • Якщо дебют на кухні – горохова каша, пропорції води і гороху є одним з перших питань, що виникають у початківця кухаря. Оптимальне співвідношення компонентів – 1,5-2 частини рідини на 1 частину крупи. Однак найчастіше горох просто заливають водою до покриття на 1,5-2 см, після чого варять, при необхідності підливаючи рідина.
  • В ідеалі горох перед варінням необхідно вимочити у воді мінімум на 5-6 годин або на ніч.
  • Для зниження ризику небажаних наслідків для травлення воду після вимочування зливають, а крупи ще раз ретельно промивають.
  • Горохова каша може бути приготована на плиті в каструлі або глибокому сотейнику з товстим дном, в духовці, мультиварці або мікрохвильовій печі.
  • Як варити горохову кашу на воді?

    Рецепт горохової каші на воді самий простий і бюджетний. Отримане страву можна подати як гарнір до композицій з м’яса, риби або використовувати як основу для приготування запіканок, інших страв. Приправити підсумкову масу можна вершковим або рослинним маслом, зеленню, або цибульним піджаркою.

    Інгредієнти:

    • горох – 1 склянка;
    • вода – 2 склянки;
    • сіль, олія.

    Приготування

  • Сухий горох замочують у великому обсязі води, залишають на ніч.
  • Зливають крупу на сито, додатково промивають під проточною водою.
  • Заливають підготовлені горошини порцією чистої рідини і ставлять на плиту варитися.
  • Після закипання зменшують жар крупу і варять під кришкою 1-1,5 години.
  • Підсолюють масу, присмачують маслом, перемішують.
  • При бажанні для отримання ідеальної однорідності пробивають кашу блендером.
  • Загрузка...

    Горохова каша на молоці

    Горохова каша – рецепт, який рідко виконують на молоці, однак і такої версії є свої шанувальники. Подібний спосіб варіння має свою особливість: крупа погано розварюється в молочній середовищі, тому спочатку горох проварюють у воді, а молоко додають на завершальному етапі приготування.

    Інгредієнти:

    • горох – 1 склянка;
    • вода – 1,5 склянки;
    • молоко – 1 стакан;
    • сіль, вершкове масло.

    Приготування

  • Горох замочують на кілька годин, після чого ретельно промивають.
  • Заливають продукт чистою водою, ставлять на плиту.
  • Горох варять до м’якості, після чого додають молоко, сіль, вершкове масло і упарюють масу під кришкою ще хвилин 15-20.
  • Готову кашу просто перемішують або за бажанням перетирають до однорідності товкачем або блендером.
  • Горохова каша – рецепт без замочування

    Наступний рецепт горохової каші, пюре виконується без попереднього замочування і разом з тим дозволяє отримати бажане блюдо в короткий термін. Секрет швидкого розварювання крупи полягає в додаванні харчової соди, що стане каталізатором процесу варіння. У готовому блюді добавка абсолютно не відчувається.

    Інгредієнти:

    • колотий горох – 0,5 кг;
    • вода;
    • сода – 0,5 ч. ложки;
    • сіль, олія.

    Приготування

  • Колотий горох промивають кілька разів, після чого заливають окропом і залишають на 15 хвилин.
  • Перекладають крупу в каструлю, додають соду і знову заливають продукт окропом до покриття на 1,5-2 див.
  • Розташовують посудину на плиті, варять вміст 30 хвилин, перевіряючи час від часу наявність води і підливаючи її потреби.
  • На наступному етапі горохова каша без замочування приправляється за смаком сіллю, маслом і готується ще 30 хвилин.
  • Перемішують кашу або пюрируют блюдо товкачиком, блендером.
  • Горохова каша з копченостями – рецепт

    Неймовірно смачною виходить горохова каша з копченостями. Ідеальний вибір для супроводу крупи – копчені свинячі ребра, час варіння яких приблизно збігається з варінням гороху. Однак доповнити блюдо можна і копченої курятиною, грудинкою, мисливськими ковбасками або іншими продуктами з ароматом димку.

    Інгредієнти:

    • горох – 250 г;
    • копчені ребра – 700 г;
    • цибуля – 1 шт.;
    • цукор – 0,5 ч. ложки;
    • масло рослинне – 2 ст. ложки;
    • сіль, перець.

    Приготування

  • На маслі обсмажують розрізані ребра.
  • Додають цибулю, підрум’янюють її всі разом ще 7 хвилин, присмачивши компоненти в процесі цукром і перцем.
  • Перекладають піджарку з ребрами в каструлю, закладають попередньо розмочений горох.
  • Заливають складові до покриття водою, варять близько години, час від часу помішуючи.
  • По готовності горохова ароматна каша підсолювати за смаком.
  • Горохова каша з куркою

    Горохова каша, доповнена курячим м’ясом, підійде для подачі в якості ситної вечері. Зварити страву можна як з філе грудки, так і з ніжками, стегнами і іншими частинами птиці. Крім підсумкового смаку різниця буде і в процесі приготування: обсмажену грудинку додають у кашу в кінці варіння, а решта частини спочатку процесу готування.

    Інгредієнти:

    • горох колотий – 0,5 кг;
    • курячі ніжки або стегна – 0,5 кг;
    • цибулю і моркву – по 1 шт.;
    • масло рослинне – 2 ст. ложки;
    • сіль, перець, зелень.

    Приготування

  • На маслі обсмажують курятину до рум’янцю, перекладають у каструлю з товстим дном або казан.
  • Додають туди ж пасеровані овочі, розмочений горох.
  • Заливають все до покриття на 2 см водою, варять при тихому томлінні 1 годину.
  • Смачна горохова каша присмачується дрібно нарубаної зеленню і подається.
  • Горохова каша зі свининою

    Горохова каша з м’ясом, рецепт, який можна виконати з курятиною, яловичиною, індичкою, або як в даному випадку зі свининою. Ідеальний вибір в даному випадку – свинячі реберця, але підійде і м’якоть лопатки, ошийок, задня частина. Наприкінці варіння додають в ємність з стравою лаврові листи та інші спеції за смаком.

    Інгредієнти:

    • горох – 0,5 кг;
    • свинина – 0,5 кг;
    • цибуля – 2 шт.;
    • часник – 1-2 зубки;
    • масло вершкове і рослинне – по 1 ст. ложці;
    • сіль, перець, спеції.

    Приготування

  • Обсмажують в суміші двох видів масел м’ясо з цибулею.
  • Додають розмочену крупу, вливають воду до покриття компонентів.
  • Після закипання варять вміст, час від часу помішуючи, 1 годину.
  • Горохова каша з м’ясом приправляється за смаком сіллю, часником, спеціями, прогрівається ще 10 хвилин.
  • Горохова каша з тушонкою – рецепт

    Для смачного поживного обіду або вечері підійде горохова смачна каша з тушонкою. Процес створення подібного страви зводиться до варінні каші за класичним методом і приготування піджарки з м’ясними консервами, в яку додають дрібно нарізану цибулю, перетерту моркву, інші коріння, зелень, часник і приправи за смаком.

    Інгредієнти:

    • горох – 0,5 кг;
    • тушонка – 1 банка;
    • цибулю і моркву – по 1 шт.;
    • зелень – 1 пучок;
    • сіль, перець, приправи.

    Приготування

  • Приготування горохової каші починають з розмочування крупи, залишивши її у воді на кілька годин.
  • Заливають набряклий горох чистою водою і варять до м’якості.
  • З тушонки збирають жир, розтоплюють його в сковороді і обсмажують в ньому нарізану цибулю з подрібненою морквою.
  • Додають рубану зелень, приправи, викладають піджарку в горохову кашу, перемішують.
  • Горохова каша з грибами

    Зварена горохова каша на воді і доповнена грибами – прекрасне поживне блюдо для пісного, вегетаріанського меню або звичайному повсякденному трапези. При використанні лісових грибів їх попередньо відварюють до готовності в підсоленій воді, додавши за бажанням спеції зелень, зливають на сито, дають рідини добре стекти.

    Інгредієнти:

    • горох – 250 г;
    • гриби – 200 г;
    • цибуля – 2 шт.;
    • часник – 1-2 зубки;
    • зелень – 0,5 пучка;
    • олія – 50 мл;
    • сіль, перець, прянощі.

    Приготування

  • Розмочений горох заливають водою і варять до м’якості горошин.
  • Підготовлені гриби шаткують і обсмажують в олії на сковороді до легкого рум’янцю.
  • Додають приправи, часник, зелень, прогрівають суміш хвилину.
  • Викладають піджарку в кашу, перемішують, дають настоятися під кришкою 10-15 хвилин.
  • Горохова каша з салом і цибулею

    Ситна версія страви, для тих, хто не боїться зайвих калорій – горохова каша з цибулею та салом. Використовувати можна як солоний шпик, так і бекон з м’ясними прошарками (свіжий або копчений). Свіжий продукт в процесі смаження підсолюють, приправляють спеціями, а скибочки з ароматом димку залишають як є без добавок.

    Інгредієнти:

    • горох – 250 г;
    • сало або бекон – 150 г;
    • цибуля – 1 шт.;
    • сіль, перець, зелень.

    Приготування

  • Замочують на кілька годин горох, промивають.
  • Заливають продукт чистою водою і варять до готовності, приправивши в кінці варіння сіллю і перцем.
  • Сало дрібно нарізають, викладають на сковороду і обсмажують до насиченого рум’янцю.
  • Закладають до шкваркам нарізану цибулю, смажать до м’якості овочевих скибочок.
  • Гарячу кашу кладуть у тарілку, зверху кладуть порцію піджарки, страву посипають дрібно нарубаною зеленню.
  • Каша з горохового борошна

    Підшукуючи варіант, як швидко і смачно приготувати горохову кашу, можна зустріти рецепти передбачають варіння страви з борошна. Це, мабуть, найшвидший спосіб отримати бажане страва, проте має і свої недоліки. При варінні необхідно безперервно помішувати вміст каструлі, яке виходить тільки у вигляді пюре і легко підгорає.

    Інгредієнти:

    • горохова борошно – 1 склянка;
    • вода – 2 склянки;
    • сіль, олію, спеції.

    Приготування

  • Горохову борошно з’єднують з водою, ретельно розмішують і розташовують на плиті.
  • Варять кашу при безперервному помішуванні до загусання, приправляють за смаком, додавши сіль, масло і спеції.
  • Горохова каша в горщику в духовці

    Особливо запашної і наваристою виходить горохова каша в духовці. Для приготування використовують порціонні горщики, або одну велику загальну ємність. Блюдо доповнюють обсмаженими скибочками м’яса, копченостями або грудинкою, підрум’янивши ароматну нарізку на сковороді з додаванням цибулі і за бажанням тертої моркви.

    Інгредієнти:

    • горох – 0,5 кг;
    • м’ясо або копченості – 0,5 кг;
    • цибуля – 2 шт.;
    • сіль, перець, лавр.

    Приготування

  • Обсмажують на сковороді м’ясо або копченості.
  • Додають цибулю, підрум’янюють її всі разом, розкладають по горщикам.
  • Зверху викладають попередньо розмочений горох, лавр.
  • Заливають вміст горщиків гарячою водою або бульйоном, прикривають кришками і ставлять в духовку на 2 години готуватися при 160 градусах.
  • Горохова каша в мікрохвильовці

    Смачна горохова каша, рецепт якої буде представлений далі, готується в мікрохвильовій печі. Пристрій надасть можливість в більш короткий термін отримати ласе апетитне блюдо для гарніру або для самостійної подачі, якщо доповнити його копченостями або будь піджаркою на свій смак.

    Інгредієнти:

    • горох колотий – 220 г;
    • сіль, спеції, олію, добавки на свій смак.

    Приготування

  • Горох розмочують у воді, після чого промивають і перекладають в ємність для приготування в мікрохвильовій печі.
  • Заливають крупу водою до покриття, відправляють в піч на 30 хвилин, вибравши режим «Каша».
  • Додають масло, за бажанням копченості або інші добавки, при необхідності ще воду.
  • Приправляють страва, перемішують, ставлять у пристрій ще на 15 хвилин.
  • Горохова каша в мультиварці – рецепт

    Без особливих клопотів готується горохова каша з м’ясом в мультиварці. Можна не турбуватися, що страва пригорить чи залишиться сирим: пристрій створить всі необхідні умови для отримання ідеального результату. Якщо по завершенні обраної програми текстура страви рідкувата, випарюють надлишки вологи у режимі «Випічка», час від часу перемішуючи блюдо.

    Інгредієнти:

    • горох – 0,5 кг;
    • м’ясо – 0,5 кг;
    • цибуля – 2 шт.;
    • вода – 1,5 склянки;
    • сіль, спеції, олія, зелень.

    Приготування

  • Обсмажують на «Випікання» нарізане м’ясо з цибульними кільцями, попередньо додавши в чашу масло.
  • Додають промитий горох, воду, сіль, спеції, вибирають режим «Гасіння».
  • Через 2 години горохова каша з м’ясом в мультиварці буде готова.
  • Залишиться тільки перемішати блюдо і подати до столу з дрібно нарубаної свіжої зеленню.
  •  

    Загрузка...