Чай з молоком – користь і шкода напою, рецепти зеленого, чорного, тайського і калмицького чаю

Чай з молоком придбав світову славу багато років тому за свій ніжний аромат і корисний вплив на організм. Можна просто пити цей напій на сніданок, вечеря, обід, а можна лікувати з його допомогою захворювання горла, кашель, підвищувати загальне самопочуття і навіть худнути.

Загрузка...

Зелений чай з молоком – користь і шкода

Для підвищення тонусу організму і скидання ваги багато вживають чай з молоком – користь його, як вважається, у тому, що молочний компонент у складі напою підвищує активність самого чаю. Тибетські ченці століттями п’ють такий напій для придбання життєвих сил. Проте в деяких випадках даний пиття може і нашкодити:

  • Пізно ввечері, адже в ньому міститься підвищують тонус елементи, які можуть призвести до проблем зі сном.
  • Натщесерце, адже на голодний шлунок це питво буде дратувати стінки шлунка.
  • Як зробити чай з молоком?

    Неправильно думати, що чай і кава з молоком однакові у своєму приготуванні. Адже якщо при приготуванні кави вершки просто наливаються у вже зварений гарячий кави, то в чайний напій молочні продукти слід додавати поступово під час заварювання , крім того, вони повинні бути вже розігрітими, а не холодними. Рецепт нижче допоможе зрозуміти, як приготувати чай з молоком правильно.

    Інгредієнти:

    • чайні листя – 2,5 ч. л.;
    • вершки – 20 г;
    • вода – 0,5-0,6 л.

    Приготування

  • Закип’ятити воду в чайнику, каструлі або мікрохвильовій печі.
  • Додати заварку в киплячу, але вже зняту з плити воду.
  • Влити вершки тонкою цівкою, інакше все стане дуже водянистим і втратить яскравий аромат і смак.
  • Загрузка...

    Зелений чай з молоком

    Молочний зелений чай набагато м’якше і ніжніше звичайного, молоко зменшує ефект від кофеїну і таніну, що містяться в заварці. Чай захищає стінки шлунка від дії агресивного молочних продуктів. Ці два компоненти доповнюють один одного. Смачніше буде, якщо спочатку покласти заварку і лише потім додати води.

    Інгредієнти:

    • вода – 3-4 склянки;
    • заварка – 2 ст. л.;
    • молоко – 0,5 склянки.

    Приготування

  • Прожарити чайник.
  • Насипати нього заварку і дати настоятися до 5 хвилин.
  • Залити вміст водою і поставити на стіл на 4-6 хвилин.
  • Підігріте заздалегідь молоко влити в чай і знову ж залишити стояти чайник на 5 хвилин.
  • Чорний чай з молоком

    Чорний молочний чай зробили популярним англійці. Вони вживають цей напій для бадьорості і гарного самопочуття вранці, а також в традиційний час для чаювання – п’ять годин дня. Кофеїн в такому напої м’якше впливає на організм. Кому протипоказано вживання молочних продуктів в чистому вигляді, можна порадити англійський чай з молоком. Особливість його в тому, що спершу додається молочна складова, а потім вже заварені листя з водою.

    Інгредієнти:

    • молоко – 150 мл;
    • заварка – 1-1,5 ст. л.;
    • вода – 200 мл

    Приготування

  • Прокалив чайник, покласти всередину чайне листя.
  • Залити гарячою водою і прокип’ятити.
  • Прокип’ятити молоко і налити його в чайну чашку.
  • Додати туди ж настій.
  • Чай з молоком і сіллю

    Солоний чай з молоком придумали пити ще стародавні тибетці, адже він містить ідеальне поєднання вуглеводів, мінералів, білків. Сіль додається для того, щоб напій відмінно вгамовує спрагу: у спеку він охолоджує, а в холоду зігріє, утримавши вологу в організмі. Рідин має бути однакова кількість для того, щоб чай з сіллю і молоком вийшов вдаліше.

    Інгредієнти:

    • сіль – 2-4 г;
    • молоко – 1 стакан;
    • вода – 1 склянка;
    • чайні листя – 1 ст. л.

    Приготування

  • Закип’ятити водно-молочну суміш, постійно помішуючи її. Після кип’ятіння поставити на середній вогонь.
  • Додати заварку і продовжувати помішування 5 хвилин.
  • Всипати сіль і переконатися в її повному розчиненні.
  • Тайський зелений молочний чай

    Тайський молочний чай готується зі згущеним молоком і додаванням льоду, тому такий напій освіжає у спеку і має приємний свіжий енергійний смак. Нагадує за смаком молочні коктейлі і муси. Такий напій передбачає наявність кубиків льоду, однак теплий допоможе позбавитися від болю в горлі при ангіні, фарингіті, ларингіті.

    Інгредієнти:

    • згущене молоко – 50-80 г;
    • чайні листя – 60-100 м;
    • молоко – 100-130 мл;
    • вода – 80-120 мл;
    • лід – 2-3 кубика.

    Приготування

  • Налити в склянку молочну основу.
  • Засипати в заварник чаю і покласти в склянку.
  • Залити вміст окропом.
  • Через три хвилини вийняти заварник.
  • У готовий чай з молоком, додати згущене молоко, лід.
  • Як приготувати калмицький чай з молоком?

    Лавровий лист, вершкове масло, чорний перець додають не тільки в супи та другі страви, але і в «джомба» – так називається калмицький чай, рецепт приготування з молоком простий, хоча і займає майже годину часу. Цей напій – предмет народного надбання калмиков, він освіжає, бадьорить, насичує. При приготуванні з любов’ю, почуттям і толком, вийде чудове питво, якому місце на святковому столі, таким чайним напоєм точно можна вразити гостей.

    Інгредієнти:

    • заварка – 50 г;
    • вода – 400 мл;
    • сіль – 2/3 ч. л.
    • лавровий лист – 2-3 шт.;
    • вершкове масло – 20 г;
    • чорний перець – 8 горошин;
    • мускатний горіх – 2/3 ч. л.

    Приготування

  • Заварку покласти у воду і довести до кипіння.
  • Залишити на невеликому вогні ще на 10 хвилин.
  • Влити спочатку одну четверту частину молока, довести до кипіння, потім ще одну четверту. Так робити і з рештою молоком.
  • Додати всі спеції. Посолити. Знову доведіть вміст каструлі або сковороди до кипіння.
  • Поставити на середній вогонь.
  • Через 5-6 хвилин вимкнути. Накрити посудину кришкою і залишити настоюватися на 9-12 хвилин.
  • Зачерпнути ополоник рідини і вилити назад в посуд з великої висоти. Повторювати процедуру близько 5 хвилин (в цілому близько 25-30 разів).
  • Процідити питво через дрібне ситечко для позбавлення від зайвих чаїнок і спецій.
  • Подавати з вершковим маслом в піалах.
  • Чай з молоком і медом

    При кашлі та респіраторних захворюваннях добре допоможе бджолиний мед і чай з молоком – рецепт дуже простий і споконвіку використовується в народній медицині. Напій тонізує і добре освіжає, допомагає очищенню організму і тому може бути основною складовою в меню розвантажувального дня.

    Інгредієнти:

    • чайні листя – 1 ст. л.;
    • вода – 0,5 л;
    • молоко – 100 мл
    • мед – 50-60 р.

    Приготування

  • Довести воду до кипіння.
  • Залити чайне листя окропом і залишити на 5-7 хвилин.
  • Додати тепле молоко і ложку меду.
  • Як приготувати чай масала з молоком?

    Поринути в атмосферу казкової Азії дозволить індійський чай з молоком, званий «масала». Він зібрав у собі цілий розсип ароматних прянощів. Немає якогось одного конкретного рецепту, оскільки в кожній родині прийняті свої рецепти і свій набір ароматних трав, які по-різному впливають на організм. При сонливості можна радити масала з бадьяном, чорним перцем і імбиром. При бажанні чай зі спеціями і молоком можна заправляти не медом, а згущеним молоком або навіть варенням.

    Інгредієнти:

    • бадьян – 0,2 ч. л.;
    • чорний перець мелений – 0,2 ч. л.;
    • імбир тертий – 5 м;
    • молоко – 1 стакан;
    • чорний байховий чай – 1 ч. л.;
    • мед – 1-1,5 ч. л.

    Приготування

  • Змішайте всі компоненти без додавання води.
  • Доведіть до кипіння.
  • Процідіть отриманий напій через марлю.
  • Додайте мед.
  • Чай з імбиром і молоком

    Жителі гірського Тибету від застуди звикли вживати з молочний чай з імбиром. Пиття не підійде тим, хто дотримується дієти, оскільки для напою слід брати молоко високої жирності, дозволено навіть козяче. Якщо брати менш жирне, то напій втратить смакові якості, однак від застуди все одно допоможе.

    Інгредієнти:

    • молоко – 200-250 мл;
    • вода – 200-250 мл;
    • імбир в порошку – 0,3 ч. л.;
    • кардамон – 0,2 ч. л.;
    • мускатний горіх – 0,2–0,3 ч. л.;
    • зелений чай – 1 ч. л.;
    • чорний індійський чай – 0,5 ч. л.

    Приготування

  • Воду поставити на вогонь.
  • Додати імбир, зелену заварку, кардамон.
  • Коли закипить, додати чорний чай з молоком і мускатний горіх.
  • Прокип’ятити 5 хвилин, потім на стільки ж залишити настоюватися.
  •