Чай з медом – рецепти зеленого, чорного, ромашкового і імбирного чаю з лимоном, корицею

Чай з медом відомий і любимо з давніх часів, з його допомогою звикли лікувати застуду багато поколінь тому. Але цей гарячий напій справляється не тільки з лікуванням і профілактикою простудних захворювань, він має і багато інших корисних властивостей.

Загрузка...

Чай з медом – користь і шкода

Чай з медом, користь якого не викликає ні в кого сумнівів, володіє такими властивостями:

  • Чай здатний прискорити обмін речовин і вивести токсини, а мед допомагає наситити організм корисними компонентами.
  • Часто мед використовують у боротьбі з простудними захворюваннями, оскільки в його складі є значна кількість активних речовин, які зміцнюють організм і стимулюють імунну систему.
  • Фруктоза, що входить до складу меду, здатна захистити організм від голоду і виснаження, вона чудово знижує токсичність, яка надходить в організм з алкоголем.
  • Напій здатний зняти втому і додати нових сил. Цією особливістю можна скористатися після довгої і важкої роботи, особливо якщо цей час було проведено за комп’ютером.
  • Чай з медом діє як антидепресант, якщо день починається з проблем і складних питань, варто випити одну чашку чаю і можна подивитися на світ з нової позитивної сторони.
  • Варто пам’ятати про те, що чай з медом може принести шкоду, якщо додатковий інгредієнт вводиться до складу, коли температура рідини перевищує 40 градусів. Головний компонент меду – фруктоза перетворюється в канцероген, який може спровокувати розвиток пухлин в шлунково-кишковому тракті.
  • Часто вживати такий напій не рекомендується, він може спровокувати появу карієсу і призводить до накопичення надмірної ваги.
  • Як правильно пити чай з медом?

    Перш ніж приступати до вживання напою, потрібно з’ясувати, як зробити чай з медом. При приготуванні і чаюванні необхідно враховувати наступні моменти:

  • Варто вибрати хороший чай натуральний, не зацукрований мед.
  • Не можна пити гарячий чай з медом, оскільки висока температура вбиває всі корисні компоненти в напої, і він стає абсолютно марним. До того ж при розтоплюванні меду виділяються отруйні речовини, які можуть стати небезпечними для людини. Тому варто почекати, поки чай охолоне і додати в нього трохи меду.
  • Не кожен любить пити чай теплим, в цьому випадку варто покласти в рот трохи меду, а потім запити гарячим чаєм.
  • Не варто давати алергенний напій дітям до 3 років, оскільки незміцнілий дитячий організм може негативно відреагувати на нього.
  • Чай можна розбавити та іншими інгредієнтами, це може бути лимон, імбир і заморожені ягоди. Імбир потрібно додавати разом з заваркою і настоювати в чашці, а лимон або ягоди приєднувати, коли чай трохи охолоне.
  • Загрузка...

    Зелений чай з медом

    Така цікава комбінація компонентів як зелений чай з медом і лимоном прекрасно поєднуються між собою. При цьому можна використовувати різні пропорції. Ця варіація напою має розслаблюючий ефект і чудово підійде для завершення робочого дня, він заспокоює нервову систему і сприяє міцному сну.

    Інгредієнти:

    • чай зелений (крупнолистовий) – 1 ч. л.;
    • мед – 1 ч. л.;
    • лимон – за смаком;
    • вода – 250 мл

    Приготування

  • У чашку покласти чай і залити його окропом, накрити блюдцем і дати настоятися 5 хвилин.
  • Відрізати шматочок лимона і додати в чай.
  • Мед подати окремо або після того, як чай охолоне.
  • Чорний чай з медом

    Рано вранці рекомендується випивати чай з лимоном і медом, він допоможе підбадьоритися і отримати заряд енергії на тривалий день. Пізно ввечері такий напій навпаки дозволить розслабитися і позбутися від безсоння. Варіантів створення медового напою безліч, найпоширенішим вважається заварювання звичайного чорного чаю, до якого для солодощі та аромату додається ложечка меду. При цьому чай повинен частково охолонути і тільки потім до нього можна приєднати підсолоджувач.

    Інгредієнти:

    • чай чорний – 1 ч. л.;
    • мед – 1 ч. л.;
    • лимон – за смаком;
    • вода – 250 мл

    Приготування

  • Заварити чай, залити його окропом, дати йому настоятися 5 хвилин.
  • Відрізати шматочок лимона і додати в напій.
  • Завершальним етапом, щоб зробити чай чорний з медом, стане приєднання останнього, після того, як рідина трохи охолоне.
  • Імбирний чай з лимоном і медом

    Такий напій як імбирний чай з медом, багатий на вітаміни та корисні речовини, які в ньому є нікотинова кислота, вітаміни С, В, А, Е, ефірні масла і мінерали. Завдяки такому складу він допомагає поліпшити травну систему і сприяє загоєнню ран. Під час простудних захворювань краще приготувати велику кількість лікувального напою, при цьому в його склад можна додати такий незвичайний компонент як чорний перець.

    Інгредієнти:

    • корінь імбиру – 200 г;
    • лимон (невеликий) – 1 шт.;
    • пакетик чорного чаю – 1 шт.;
    • мед – 100 р.

    Приготування

  • Імбир почистити від шкірки, порізати на дрібні шматочки. З лимоном виконати такий же процес.
  • Імбир і лимон подрібнити в блендері, після чого додати туди меду. Всі компоненти ретельно перемішати.
  • Далі заварити пакетик чорного чаю і додати до нього ложку приготованої суміші.
  • Чай з корицею і медом

    Надзвичайно оригінальним є рецепт чаю з корицею і медом. Це поєднання часто використовується для схуднення, адже кожен з компонентів виявляє здатність впливати на систему розщеплення жирів. Для поліпшення смакових якостей можна додати лимон. Цей інгредієнт можна додати в самому кінці, витиснувши з нього сік у кількості 1 ст. л., разом з ним можна додати 1 ч. л. імбиру, для більшої стимуляції схуднення. Напій рекомендується випивати щоранку натщесерце по півсклянки протягом одного місяця.

    Інгредієнти:

    • окріп – 1 стакан;
    • кориця – 1 щіпка;
    • мед – 1 ч. л.

    Приготування

  • В окріп додати корицю і настоювати близько 30 хвилин.
  • Дати рідини трохи охолонути, додати мед і добре перемішати до повного його розчинення.
  • Настояти напій пару хвилин, і чай з корицею і медом, готовий до вживання.
  • Чай з ромашкою і медом

    Настій з вмістом ромашки добре піднімає імунітет, додає організму сил і енергії. Він стає надзвичайно цілющою, якщо до його складу входить молоко. Крім того, вважається, що ромашковий чай з медом здатний продовжити молодість. Напій можна приготувати в кількості кілька порцій, а потім за бажанням розігрівати його на водяній бані.

    Інгредієнти:

    • будь чай – 0, 5 ч. ложки;
    • квітки ромашки – 1 ч. ложка;
    • мед – 1 ч. ложка;
    • молоко (жирна) – 1 стакан.

    Приготування

  • Закип’ятити молоко, залити їм суміш з чаю і ромашки.
  • Напій настояти 30 хвилин, а потім процідити його через марлю або сито, дати трохи охолонути.
  • Додати мед і добре перемішати до розчинення.
  • Чай з молоком і медом

    Однією з кращих варіацій напою визнаний зелений чай з молоком і медом. Найкраще для приготування підійде листовий сорт і натуральне молоко. При бажанні можна замінити основний компонент з зеленого виду на чорний, така комбінація інгредієнтів теж чудово поєднується між собою за смаком.

    Інгредієнти:

    • чай – 1 ч. л.;
    • вода – 0, 5 л;
    • молоко – 100 мл;
    • мед – за смаком.

    Приготування

  • Чайні листи залити окропом і дати настоятися під кришкою.
  • Окремо підігріти молоко і додати в чашку.
  • Мед приєднати в кінці в охолоджену рідину.
  • Рецепт чаю з обліпихою і медом

    Для зимового часу відмінно підходить обліпиховий чай з медом. Він вважається кращим ліками при лікуванні нервової системи та деяких шкірних захворювань. Особливістю рецепту є спосіб обробки і використання ягід, одну їх частину доводять до консистенції пюре, а другу залишають недоторканими.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 150 г;
    • чай чорний – 2 ст. л.;
    • вода кипяченная – 600 мл;
    • мед – 2 ст. л.

    Приготування

  • Обліпиху добре промити, подрібнити до однорідної маси.
  • Викласти пюре в чайник разом з цілими ягодами і чорним чаєм, все залити окропом.
  • Напій настояти протягом 15 хвилин, бажано накрити його рушником.
  • Процідити чай через сито і додати мед.
  • М’ятний чай з медом

    Вельми популярний чай з м’ятою і медом, він допомагає організму розслабитися і зняти стрес. Особливістю напою є те, що його можна подавати в холодному вигляді, коли на вулиці стоїть нестерпна спека, він здатний чудово втамувати спрагу. М’яту можна заготовити про запас і використовувати не тільки влітку, але і в зимовий час.

    Інгредієнти:

    • м’ята – 3 стеблинки;
    • мед – 1 ч. л.;
    • чай зелений – 1 ч. л.;
    • лимон – за смаком;
    • вода – 250 мл

    Приготування

  • Відірвати від стеблинок м’яти листи і покласти на дно чашки.
  • Насипати до них чай і залити окропом.
  • Дати настоятися, додати мед і сік лимона. Трав’яний чай з медом остудити, при бажанні кинути в нього пару кубиків льоду.
  • Чай з журавлиною і медом – рецепт

    Під час простудних захворювань часто використовують чай з медом, рецепт якого включає додавання журавлини. В комплексі ці два компоненти відмінно діють на організм. Ягоди можна застосовувати в цілому вигляді або перетирати їх в пюре, видавлювати з них цілющий сік. Для зберігання на зиму, журавлину можна заморозити або засипати цукром.

    Інгредієнти:

    • чай – 1 ч. л.;
    • журавлина – 30 г;
    • вода – 250 мл;
    • мед – 2 ст. л.

    Приготування

  • Листя чаю і журавлину залити окропом і дати настоятися близько 20 хвилин.
  • Коли напій стане теплим, треба додати в нього залишився підсолоджувач, після чого можна вживати чай з журавлиною і медом.
  •