Брусничний соус до м’яса – рецепти з мочених, заморожених ягід брусниці з імбиром, гірчиці, меду

Брусничний соус до м’яса – рецепт, що дозволяє зробити будь-яку страву, будь-то шведські тефтелі або стейк, більш виразним. Вся справа в північній ягоді – її кислуватий присмак, не надто приємний на самоті, пом’якшується в поєднаннях з медом, прянощами і алкоголем, перетворюючись в пікантне доповнення, ценящееся гурмани всього світу.

Загрузка...

Як приготувати брусничний соус?

Соус з брусниці до м’яса можна приготувати різними способами. Для базового соусу потрібно проварити 200 г ягід в 120 мл води до м’якості, перетерти їх в однорідну масу, всипати 40 г цукру і тушкувати 3 хвилини до загустіння. Пара крапель коньяку або вина зробить соус насиченою, а їдальня ложка крохмалю додасть відсутньої густоти.

  • Ягідний соус до м’яса з брусниці можна готувати не тільки з свіжих, але і заморожених ягід. Для цього їх перед варінням слід обов’язково розморозити. В іншому випадку, соус вийде водянистим і ненасиченим.
  • Краще приготувати соус за добу до подачі. За цей час він встигне настоятися і краще розкриє свої смакові якості.
  • Для ніжної і однорідної консистенції соус протирають через сито.
  • Навіть якщо страва дуже гаряче, брусничний соус до м’яса і птиці завжди подається холодним.

Шведський брусничний соус – рецепт

Брусничний соус – візитна картка шведської кухні. Шведи першими розгледіли незвичайні смакові властивості ягоди, подавши її до м’яса на обід. З тих пір, мало не кожне блюдо в країні супроводжується брусничним соусом, рецепт якого дуже простий. Ягоди проварюють у цукровому сиропі, пюрируют і томят вино з корицею, додаючи крохмалю для густоти.

Інгредієнти:

  • брусниця – 500 г;
  • вода – 300 мл;
  • цукор – 150 г;
  • вино – 120 мл;
  • кориця – 5 г;
  • крохмаль – 20 р.

Приготування

  • Залийте ягоди 250 мл води, доведіть до кипіння.
  • Всипте цукор і корицю і варіть 2 хвилини.
  • Подрібніть масу заглибним блендером, додайте вино і тушкуйте 5 хвилин.
  • Розведіть крохмаль в 50 мл води і влийте тонкою цівкою в соус.
  • Брусничний шведський соус до м’яса – рецепт, в якому масу томят ще 2 хвилини.
Загрузка...

Соус з брусниці по-скандинавськи

Бруснично-клюквеный соус до м’яса неймовірно популярний в північних країнах. Симбіоз двох кисло-гірких ягід, томленных в цукровому сиропі з додаванням пряного імбиру, служить не тільки відмінним доповненням до м’ясних страв, але цілющим засобом, що зміцнює організм, що особливо актуально для холодного скандинавського клімату.

Інгредієнти:

  • брусниця – 300 г;
  • журавлина – 300 г;
  • цукор – 200 г;
  • тертий імбир – 10 р.

Приготування

  • Перебити ягоди блендером, додайте імбир і поставте масу на плиту.
  • Доведіть до кипіння.
  • Брусничний скандинавський соус до м’яса – рецепт, в якому ягідну масу слід томити на маленькому вогні 15 хвилин.

Соус з брусничного варення до м’яса

Встигли законсервувати ягоду на зиму, зробити соус з брусничного варення, не складе великої праці. Все що потрібно – перемішати пару ложок варення з цукром, вином і оцтом і тушкувати до загустіння 8 хвилин. Елементарний у приготуванні, він чудово доповнить різдвяну качку і підійде до запечене м’яса або соковитого шашлику.

Інгредієнти:

  • брусничне варення – 40 г;
  • цукор – 20 г;
  • міцне вино – 100 мл;
  • винний оцет – 10 мл

Приготування

  • Влийте в сотейник вино, додайте цукор, варення і оцет.
  • Перемішайте і тушкуйте 8 хвилин, поки маса не досягне необхідної густоти.

Соус з моченой брусниці до м’яса

Соус з моченой брусниці смачний і корисний. В процесі мочіння, ягоди зберігають максимум вітамінів і природних речовин. Однак, піддавшись активного бродіння, вони стають кисліше і надмірно гірчать. В цьому випадку, в соус додають більше цукру та інших компонентів, що нівелюють гіркоту, кращим з яких, є апельсиновий сік.

Інгредієнти:

  • мочена брусниця – 250 г;
  • цукор – 80 г;
  • вода – 40 мл;
  • крохмаль – 10 г;
  • апельсиновий сік – 200 мл

Приготування

  • Перемішайте ягоди брусниці з соком і цукром.
  • Доведіть суміш до кипіння і зменшіть вогонь.
  • Розведіть крохмаль водою.
  • Брусничний соус до м’яса – рецепт, в якому ягоди нудяться на тихому вогні 45 хвилин і ще 5 хвилин після додавання крохмалю.

Соус із замороженої брусниці до м’яса

Дуже смачним виходить брусничний соус до м’яса з заморожених ягід. Це самий правильний варіант заготовки, зберігає ягодам їх природний смак, що спрощує їх приготування. Головне – перед приготуванням соусу їх розморозити, а в процесі – не переварити. У процесі готування потрібно залишити масу на маленькому вогні не більше 5 хвилин і зняти з плити.

Інгредієнти:

  • брусниця заморожена – 250 г;
  • вода – 80 мл;
  • цукор – 60 г;
  • кориця – пучку;
  • аніс – 2 г;
  • чорний мелений перець – 1/4 ч. ложки.

Приготування

  • Заморожений ягоди розморозьте.
  • Перекладіть в сотейник, додайте спеції і потовчіть.
  • Влийте воду і варіть після закипання, на маленькому вогні 5 хвилин.
  • Злегка пюрируйте, зберігши частину ягід цілими.

Брусничний соус з червоним вином

Брусничний соус з вином – класика, його подають до страв з оленини, лосятини, качки, щоб вигідно підкреслити смак дичини. Такий соус варять виключно на червоному вині, яке чудово справляється з ароматичними функціями і, на відміну від іншого алкоголю, не випаровується при випаровуванні, роблячи соус терпким і насиченим.

Приготування

  • брусниця – 250 г;
  • цукор – 60 г;
  • вино – 80 мл;
  • сіль – 10 г;
  • паличка кориці – 1 шт.;
  • зірочка бадьяна – 1 шт.

Приготування

  • Покладіть в сотейник ягоди, спеції, влийте вино і тушкуйте, після закипання, 5 хвилин.
  • Спеції приберіть, а масу пюрируйте блендером.
  • Дайте соусу настоятися добу.

Брусничний соус з імбиром до м’яса – рецепт

Брусничний соус з імбиром – вершина смаку, користі і простоти. Тут всі позитивні властивості ягоди підкріплюються не менш видатним імбиром, завдяки чому, соус збільшує харчові та лікувальні властивості вдвічі. Крім того, імбир є прекрасним консервантом, тому пекучий і ароматний соус можна заготовити на півроку вперед.

Інгредієнти:

  • брусниця – 300 г;
  • цукор – 150 г;
  • лимон – 1 шт.;
  • тертий імбир – 40 г;
  • кориця – 5 г;
  • вода – 100 мл;
  • крохмаль – 20 р.

Приготування

  • Потушкуйте брусницю з імбиром 10 хвилин.
  • Зніміть з половини лимона цедру, а м’якоть відіжміть.
  • Брусницю пюрируйте, додайте сік, цукор і цедру.
  • Через 10 хвилин влийте, розчинений у воді крохмаль і тушкуйте 10 хвилин.
  • Для більшої однорідності протріть через сито.

Соус з брусниці з коньяком

Брусничний соус із коньяком заслуговує одного визначення – пікантний. Французи стверджують, що коньяк покращує смак будь-якого соусу. У цьому можна переконатися на прикладі даного рецепту, де коньяк додається в кінці приготування, із-за чого він не встигає випаруватися і передає свою благородну гіркоту, фортеця і вишуканий аромат.

Інгредієнти:

  • брусниця – 270 г;
  • цукор – 80 г;
  • коньяк – 40 мл;
  • вода – 120 мл;
  • крохмаль – 10 г;
  • зірочка анісу – 1 шт.

Приготування

  • Залийте ягоди брусниці 250 мл води, покладіть зірочка анісу і поставте на вогонь.
  • Після закипання всипте цукор і варіть 3 хвилини.
  • Приберіть спецію і перебити ягоди блендером.
  • Поверніть на вогонь, додайте розчинений у 20 мл води крохмаль і коньяк.
  • Брусничний соус до м’яса – рецепт, в якому маса доводиться до кипіння і знімають з плити.

Бруснично-апельсиновий соус

Відомо, що сік і цедра цитрусових здатні посилити смак і аромат будь-якої страви. Не став винятком і брусничний соус з апельсином. Останній – самий популярний компонент для готування соусів. Він дешевий, доступний і має запашністю і приємним солодким смаком, чого вистачає, щоб приготувати соус з мінімумом цукру і без спецій.

Інгредієнти:

  • брусниця – 250 г;
  • апельсин – 1 шт.;
  • цукор – 40 г;
  • бренді – 40 мл

Приготування

  • Покладіть ягоди в каструлю.
  • Додайте подрібнену на дрібній тертці цедру і, віджатий з м’якоті, апельсиновий сік.
  • Всипте цукор і варіть на маленькому вогні 5 хвилин.
  • Приберіть спеції, розімніть ягоди виделкою і влийте бренді.
  • Остудіть і поставте для загустіння на 2 години в холодильник.

Бруснично-гірчичний соус

Соус з брусниці славиться варіантами. Кислі, солодкі і пекучі – їх різноманітність дозволяє підібрати до кожного сорту м’яса свій, індивідуальний. На цьому тлі яскраво виділяється універсальний соус з гірчицею. Він готується без цукру і єдиний передає природний смак ягоди, тонко підкреслюючи її гірковатість пряними зернами.

Інгредієнти:

  • зерна гірчиці – 20 г;
  • брусниця – 150 г;
  • вода – 200 мл;
  • сіль – 5 г;
  • чорний мелений перець – пучку.

Приготування

  • Проваріть брусницю в воді 5 хвилин.
  • Злегка подрібніть блендером, залишивши цілими 1/3 ягід.
  • Зерна гірчиці подрібніть в кофемолці і всипте до ягід.
  • Приправте, поставте на вогонь і варіть 5 хвилин.

Брусничний соус з медом

Зробити кисло-солодкий соус з брусниці не тільки вишукано смачним, але і корисним, допоможе мед. З ним соус, на благо організму, збагатиться вітамінами, придбає аромат, довше збереже свіжість і перейде до розряду низькокалорійних заправок, оскільки кілька ложок природного підсолоджувача з легкістю замінять 100 г цукру.

Інгредієнти:

  • напівсолодке червоне вино – 125 мл;
  • мед – 40 г;
  • брусниця – 120 г;
  • кориця – пучку.

Приготування

  • Влийте в сотейник червоне вино, додайте ягоди та мед.
  • Поставте ємність на маленький вогонь і уваривайте соус протягом 10 хвилин, поки третина рідини не випарується.
  • Після чого, перетріть через сито, додайте корицю і перемішайте.
Загрузка...