Батат – рецепти приготування пюре, супу, запеченого, смаженого і фаршированого солодкої картоплі

Батат, рецепти приготування якого з кожним днем набирають обертів популярності і в нашій кулінарії, виходить смачним, поживним і корисним для організму. Овоч, який ще називають солодкою картоплею, може стати основою для отримання всіляких закусок, випічки та інших страв.

Загрузка...

Батат – що це за овоч?

Батат – витка трав’яниста рослина, стебла якого стеляться по землі і досягають довжини 5 м. В їжу вживають потовщені бічні корені – бульби, вага яких може змінюватись від 200 г до 7 кг.

  • Існує безліч сортів рослини, які можна згрупувати за характеристиками та виділити основні: овочевий, десертний і кормовий. За смаком бульби солодкуваті або солодкі і нагадують підморожений картоплю.
  • Солодка картопля батат є теплолюбної культурою і добре росте в південних широтах, де середня температура в літній період не опускається нижче 20 градусів. Чим тепліший клімат, тим більше будуть в підсумку коренеплоди за умови регулярного поливу рослини.
  • Дозрілі довгасті плоди мають соковиту м’якоть з м’якою шкіркою, яку перед застосуванням овочу в їжу очищають.
  • Батат – користь і шкода

    Завдяки високій поживності овочевий м’якоті правильно приготовані страви з батату при відсутності протипоказань принесуть організму несумірну користь.

  • Високий вміст в плодах бета-каротину сприяє омолодженню організму, благотворно позначається на стані шкіри.
  • Низький глікемічний індекс м’якоті продукту дозволяє вживати його при цукровому діабеті, а що містяться в ній компоненти підвищують чутливість до інсуліну.
  • Вживання батату дозволить знизити рівень холестерину, очистити судини і поліпшити стан серцево-судинної системи.
  • Солодкий картопля корисний при артритах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, нервової системи, є легким антидепресантом і джерелом багатьох вітамінів.
  • При всій корисності овоча його слід з обережністю вживати людям, що страждають освітою оксалатних каменів у нирках і жовчному міхурі.
  • Загрузка...

    Як готувати батат?

    Бажаючи ввести в свій раціон батат, рецепти приготування слід підбирати, враховуючи стану свого здоров’я та індивідуальні переваги. Бульби можна варити, смажити, запікати, використовувати у складі багатокомпонентних страв.

  • Максимально корисний для організму свіжий, запечений або відвареної батат. При цьому овоч не вимагає тривалої термічної обробки і буде готовий до вживання вже через 15 хвилин.
  • Любителям скоринки і апетитного рум’янцю доведеться по душі смажений солодкий картопля або приготовлені з нього деруни, оладки.
  • Хороша випічка з бататом, всілякі салати і інші закуски, в яких при правильному підході овочева м’якоть проявить свої характеристики в кращому вигляді.
  • Пюре з батату

    Пюре з батату, рецепти якого можуть бути як лаконічні і прості, так і більш винахідливі і багатокомпонентні, завжди виходить смачним, поживним і корисним. Текстуру гарніру можна відрегулювати відваром або підігрітим до кипіння молоком, додавши масло за смаком. В даному випадку страва доповнюється часником, який додасть додатковий смак і пікантність.

    Інгредієнти:

    • батат – 1 кг;
    • вершкове масло – 50 г;
    • часник – 2-3 зубки;
    • сіль – за смаком.

    Приготування

  • Батат очищають, нарізають великими скибочками, заливають водою до покриття на 2 см, підсолюють.
  • Мають ємність на плиті, доводять вміст до кипіння, варять до м’якості овоча приблизно 15 хвилин, зливають, зберігши відвар.
  • Обсмажують на вершковому маслі часник, виливають ароматичну добавку до овочевої маси, розтирають товкачем до стану пюре.
  • Доводять гарнір до потрібної текстури, додаючи відвар, подають гарячим.
  • Батат запечена в духовці

    Неймовірно смачним вдається запечений батат в духовці. Для більш дієтичної версії страви овочеві скибочки можна помістити в промаслений конверт з фольги, рукав для запікання або форму з кришкою. Однак просто на деко з пергаментом часточки солодкого картоплі набувають особливо апетитний рум’янець.

    Інгредієнти:

    • батат – 1 кг;
    • оливкова олія – 3 ст. ложки;
    • прованські або італійські трави – 1-2 ст. ложки;
    • паприка – 1,5 ч. ложки;
    • сіль, перець – за смаком.

    Приготування

  • Батат очищають, нарізають брусочками середньої товщини.
  • Збризкують скибочки оливковою олією, підсолюють, перчать за смаком, присмачують травами і паприкою, перемішують.
  • Викладають нарізку на деко з пергаментом і відправляють в прогріту до 220 градусів духовку.
  • Через 30 хвилин печений батат буде готовий до подачі.
  • Гратен з батату

    Допоможуть приготувати смачно батат рецепти простих або складних запіканок. Запропоновану далі версію страви з сиром можна доповнити іншими компонентами: овочами, м’ясним фаршем, ковбасними виробами та іншими доречними продуктами на вибір. Підсумком буде смачне і ситне самостійне страву для подачі до вечері або на обід.

    Інгредієнти:

    • батат – 1,5-1,8 кг;
    • вершкове масло – 3 ст. ложки;
    • жирні вершки – 500 г;
    • пармезан – 100 г;
    • кайенский перець – ¼ ч. ложки;
    • чорний мелений перець – ½ ч. ложки;
    • сіль – 1 ч. ложка.

    Приготування

  • Очищають і шаткують тонкими слайсами батат.
  • Викладають третину овочевий нарізки в промаслений форму, посипають сиром.
  • Повторюють шари овочів і сиру ще 2 рази.
  • Вершки змішують з сіллю, двома видами перцю, заливають сумішшю солодкий картопля.
  • Розкладають зверху шматочки масла.
  • Готується запіканка з батату при 200 градусах 20 хвилин під фольгою або кришкою і ще стільки ж без неї.
  • Пиріг з бататом

    Випічка з батату може бути як закусочної, так і солодкої десертній. Скориставшись таким доступним для домашнього виконання рецептом, вдасться спекти смачний пиріг, який гідно доповнить будь чаювання, сподобається вибагливим і вибагливим гурманам будь-якого віку.

    Інгредієнти:

    • борошно – 4,5 склянки;
    • вода крижана – 200 мл;
    • вершкове масло – 350 г;
    • батат – 700 г;
    • апельсин – 1 шт.;
    • вершки – 250 г;
    • яйця – 4 шт.;
    • коричневий цукор – 200 г;
    • запашний мелений перець і кориця – по 0,5 ч. ложки;
    • мускатний горіх – ¼ ч. ложки;
    • сіль – за смаком.

    Приготування

  • З’єднують перетерте масло і борошно, додають сіль, розтирають до крихти.
  • Вливають воду, замішують тісто, розподіляють у форму з бортиками.
  • Відварюють батат, розтирають в пюре і після охолодження змішують міксером з збитими з цукром яйцями, апельсиновим соком, вершками і прянощами.
  • Відправляють тісто на 10 хвилин в прогріту до 180 градусів духовку, після чого викладають масу з бататом і випікають ще 30 хвилин.
  • Фарширований батат

    Приготувати смачно батат допоможуть рецепти фаршированої закуски, де цілі запечені плоди доповнюються начинкою перед подачею або готуються в духовці разом з складовими наповнення. Запропонований далі мікс можна замінити іншим набором компонентів, підібраних за своїм смаком та уподобаннями.

    Інгредієнти:

    • батат – 4 шт.;
    • солодкий і гострий перець – по 1 шт.;
    • цибуля – 1 шт.;
    • квасоля консервована – 0,5 склянки;
    • помідори – 2 шт.;
    • сметана і сир – 100 г;
    • паприка – 1 ч. ложка;
    • сіль, перець, кмин, масло, зелень.

    Приготування

  • Бульби ретельно миють, наколюють виделкою або зубочисткою.
  • Запікають батат в духовці 20 хвилин при 220 градусах.
  • На маслі обсмажують цибулю.
  • Додають перці, смажать 5 хвилин.
  • Закладають помідори, квасоля, приправляють масу і тушкують 15-20 хвилин.
  • Гарячий батат надрізають з одного боку, розминають м’якоть всередині.
  • Наповнюють бульби овочевою начинкою, посипають сиром і запікають 5-10 хвилин.
  • Подають страву зі сметаною.
  • Суп-пюре з батату

    Допоможуть приготувати батат на перше рецепти апетитних супів і супів-пюре з участю солодких коренеплодів, які чудово контрастують з іншими овочами, такими як морква, гарбуз, картопля, цибуля, помідори та іншими продуктами. Гаряче при подачі доповнюють за бажанням вершками, зеленню, грінками або сухариками.

    Інгредієнти:

    • батат – 2 шт.;
    • моркву і цибулю-порей – 1 шт.;
    • часник – 2 зубки;
    • імбир – 0,5 ч. ложки;
    • сіль, перець, приправи, олія, зелень, сметана.

    Приготування

  • Пасерують на маслі порей.
  • Додають гуртки моркви і батату обсмажують.
  • Заливають компоненти до покриття водою, тушкують до м’якості.
  • Додають імбир, часник, приправи, спеції і пробивають масу блендером.
  • Подають суп з бататом гарячим.
  • Салат з батату

    Якщо є бажання зробити салат з батату, рецепти закуски слід підбирати, орієнтуючись на свій смак і наявність продуктів. Смачними будуть кулінарні композиції з запечених коренеплодів, які можна приправити перед термічною обробкою за бажанням часником і ароматними сухими травами.

    Інгредієнти:

    • батат – 2-3 шт.;
    • черрі – 10-12 шт.;
    • рукола – 2 жмені;
    • кедрові горіхи – 50 г;
    • авокадо – 2 шт.;
    • м’ята і базилік – по 0,5 пучка;
    • мед – 1 ч. ложка;
    • кунжутне масло і лимонний сік – по 1 ст. ложці;
    • сіль, перець, трави, олія оливкова.

    Приготування

  • Батат чистять, нарізають, збризкують маслом, приправляють, запікають в духовці 15 хвилин при 200 градусах.
  • На блюдо укладають рукколу, нарізану м’якоть авокадо.
  • Зверху розкладають запечений батат і половинки чері, посипають все зеленню і горіхами.
  • Змішують кунжутне масло, лимонний сік і мед, додавши сіль і перець.
  • Поливають отриманої заправкою салат.
  • Смажений батат

    Смачний солодкий картопля, смажена на сковороді, стане чудовою апетитною самостійною закускою або гарніром до м’ясних страв, птиці. Контраст солодкуватою м’якоті, пікантних приправ і часникового аромату справить незабутнє враження на будь-якого гурмана і любителя найнезвичніших кулінарних витворів.

    Інгредієнти:

    • батат – 3 шт.;
    • часник – 1-2 зубки;
    • оливкова олія – 100 мл;
    • сіль, перець.

    Приготування

  • Батат очищають, нарізають скибочками або кружальцями, викладають на сковороду з розігрітим маслом.
  • Смажать скибки до рум’янцю зовні і м’якості всередині.
  • Підсолюють солодкий картопля, додають часник і обсмажують разом ще пару хвилин, помішуючи.
  • Деруни з батату

    Ознайомившись з тим, як смажити батат, саме час братися за більш оригінальні способи застосування цінної овочевої м’якоті. Смачними і апетитними деруни виходять з солодкої картоплі. Основу для смаження виробів можна приготувати не тільки з додаванням цибулі, але і замінивши пікантний овоч часником.

    Інгредієнти:

    • батат – 3 шт.;
    • цибулю і яйце – 1 шт.;
    • борошно – 150-200 г;
    • сіль, перець, олія рослинна.

    Приготування

  • Очищений батат перетирають на середній терці, трохи віджимають.
  • Додають цибулю, яйце, сіль, перець і борошно, вимішують.
  • Накладають ложкою порції маси в прогріте масло, підрум’янюють її з двох сторін.
  • Оладки з батату

    Тим, кому до душі смажений батат, рецепт приготування оладок доведеться дуже до місця. Вироби вдаються ніжними, м’якими і рум’яними. Вершки у складі рецепту можна замінити сметаною або натуральним йогуртом без добавок, а також приправити основу ваніллю або корицею. Подають ласощі зі сметаною, медом, варенням.

    Інгредієнти:

    • батат – 700 г;
    • вершки – 350 г;
    • борошно – 150 г;
    • яйця – 3 шт.;
    • розпушувач – 15 г;
    • цукор або цукрова пудра – за смаком;
    • олія рослинна.

    Приготування

  • Збивають яйця з цукром.
  • Додають перетертий на дрібній тертці батат, вершки, ще раз збивають.
  • Вмішують борошно з розпушувачем і смажать оладки, традиційно підрум’янюючи з двох сторін.
  • Батат в мультиварці

    Володарів мультиварки зацікавить інформація, як варити батат або смажити овоч за допомогою кухонного помічниці. Варка не має яких-небудь індивідуальних особливостей: очищені бульби заливають водою або укладають на решітку пароварки і проварюють в режимі «Суп» або «Пар» 20-30 хвилин. Посмажити скибки можна за наступним рецептом.

    Інгредієнти:

    • батат – 500 г;
    • фарш – 450 г;
    • помідори – 200 г;
    • часник – 2 зубки;
    • цибулю і болгарський перець – по 1 шт.;
    • сіль, перець, приправи, олія.

    Приготування

  • Приготування батату починають з очищення і нарізання коренеплодів.
  • Закладають скибки разом з цибулею в розігріте масло і смажать на «Випікання» 15 хвилин.
  • Додають перець, фарш, часник, помідори, готують у тому ж режимі ще 10 хвилин.
  • Приправляють масу за смаком, переводять пристрій на «Гасіння» і залишають на 20 хвилин.
  • Батат в мікрохвильовці

    Якщо хочеться швидко приготувати батат, рецепти в мікрохвильовій печі підійдуть для виконання задуму в кращому вигляді. Всього за кілька хвилин вдасться зробити чіпси з батату, запекти овочеві скибочки для самостійної подачі з соусом або додати в салат. Солодкий картопля чудово поєднується при цьому з томатами та іншими компонентами.

    Інгредієнти:

    • батат – 400 г;
    • помідори – 3 шт.;
    • оливкова олія – 3 ст. ложки;
    • прованські трави, солодка, гостра і копчена паприка – по 0,5 ч. ложки;
    • сіль, перець, салатні листя.

    Приготування

  • У ємність для СВЧ печі укладають помідори і скибочки батату.
  • Збризкують всі маслом, приправляють спеціями, травами, сіллю.
  • Прикривають посудину кришкою і відправляють в мікрохвильовку на 6-10 хвилин.
  • Подають страву, виклавши масу на салатні листя.
  •