Баклажани з квасолею на зиму – кращі рецепти салатів, закусок, лечо і чанахи по-грузинськи

Баклажани з квасолею на зиму – ідеальна самостійна закуска, чудовий смачний гарнір або заготовка, яка виручить у момент відсутності часу для приготування обіду або вечері. І в холодному, і в розігрітому вигляді страву порадує гармонійним і збалансованим смаком.

Загрузка...

Як приготувати баклажани з квасолею на зиму?

Якщо загорілися ідеєю заготовити баклажани з квасолею на зиму, кращі рецепти, представлені у збірці нижче, допоможуть визначитися з максимально прийнятною версією закуски, а доречні рекомендації забезпечать правильне виконання технології і отримання ідеального результату.

  • Поліпшити смак заготовки дозволить правильна підготовка баклажановых плодів: після нарізки скибочки підсолюють і залишають на 30 хвилин, що позбавить їх від гіркоти.
  • Квасолю заливають великою кількістю води і залишають мінімум на 12 годин.
  • Набряклі боби промивають і відварюють до готовності.
  • Найчастіше страви з квасолі і баклажанів закупорюють на зиму в гарячому вигляді в стерильні банки прокип’яченими кришками і не вимагають додаткової стерилізації судин із заготівлею. Для зберігання при кімнатних умовах потрібно перевернути закатані банки на кришки і тепло укутати до остигання.
  • Салат з квасолею і баклажанами на зиму

    Простий, але смачний салат з квасолею і баклажанами можна заготовити, скориставшись рекомендаціями з даного рецепту. Якщо дозволяє час і є бажання, моркву краще нарізати соломкою або кубиками за допомогою ножа, відмовившись від терки – закуска таким манером вийде більш апетитною і красивою на вигляд.

    Інгредієнти:

    • баклажани і квасоля – 1 кг;
    • моркву і болгарський перець – по 250 г;
    • помідори – 750 г;
    • часник – 1,5 головки;
    • цукровий пісок – 0,5 ст. ложки;
    • олія – 150 мл;
    • сіль – 1 ст. ложка;
    • оцет – 50 мл

    Приготування

  • Перетирають помідори, часник, проварюють з сіллю, цукром, олією і оцтом 5 хвилин.
  • Закладають баклажани, перці, масу кип’ятять 30 хвилин.
  • Додають відварену квасолю, варять 15 хвилин.
  • Закатують баклажани з квасолею на зиму в стерильні банки.
  • Загрузка...

    Стручкова квасоля з баклажанами

    Не менш смачними, але більш легкими вийдуть заготовлені баклажани з стручкової квасолею на зиму. Як томатної основи можна використовувати як свіжі помідори, так і готовий сік, заощадивши час і сили. Менш калорійною закуска буде, якщо опустити етап попереднього обсмажування стручків.

    Інгредієнти:

    • баклажани і стручкова квасоля – 1 кг;
    • цибуля – 250 г;
    • помідори – 0,5 кг;
    • часник – 4 зубки;
    • цукровий пісок – 1 ст. ложка;
    • масло – 120 мл;
    • хмелі-сунелі – 1,5 ч. ложки;
    • сіль – 1 ч. ложка;
    • оцет – 20 мл

    Приготування

  • Нарізані баклажани збризкують маслом і запікають на деку при 200 градусах до рум’янцю.
  • Обсмажують в маслі і стручки квасолі, додавши цибулю.
  • Перетирають томати, кип’ятять з додаванням цукру, солі.
  • Закладають піджарку з квасолею, баклажани, часник, тушкують 10-15 хвилин.
  • Вмішують оцет, закривають герметично баклажани з квасолею в пропарені судини.
  • Баклажани з червоною квасолею на зиму

    Приготовлена по наступному рецепту закуска з баклажанів з квасолею на зиму не відніме багато часу, особливо, якщо підготувати боби, замочивши і відваривши їх заздалегідь. Помідори пропустити через тертку, скористатися блендером або зовсім взяти готовий сік. Гострий перець додається за бажанням і за смаком.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 1 кг;
    • червона квасоля – 250 г;
    • помідори – 1 кг;
    • олія – 50 мл;
    • сіль, перець, петрушка.

    Приготування

  • Квасолю відварюють.
  • Обсмажують баклажани до рум’янцю.
  • Додають помідори, квасоля, сіль, перець, протушивают 10 хвилин.
  • Перекладають киплячу масу в стерильні банки, закочують кришками.
  • Баклажани з білою квасолею на зиму

    Ще один смачний і поживний зимовий салат з квасолею і баклажанами можна заготовити, застосувавши на практиці наступний рецепт. В даному випадку переважно використовувати білу квасолю, яка чудово зберігає форму, але разом з тим стає м’якою і прекрасно контрастує з іншими овочами.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 1 кг;
    • біла квасоля – 250 г;
    • помідори – 750 г;
    • болгарський перець і моркву – по 250 г;
    • часник – 1 головка;
    • масло – 180 мл;
    • оцет – 50 мл;
    • цукор – 0,25 склянки;
    • сіль – 1 ст. ложка.

    Приготування

  • Кип’ятять з додаванням солі, цукру, олії та оцту подрібнені томати з часником.
  • Додають баклажани, морква, перець, варять 20 хвилин.
  • Закладають відварену квасолю, тушкують масу ще 20 хвилин.
  • Консервують баклажани з квасолею і помідорами на зиму в стерильну тару.
  • Чанахи з баклажанів з квасолею на зиму

    Насиченість смаку чанахи з баклажанів з квасолею досягається за рахунок попереднього обсмажування цибулі з морквою і використання значної порції квасолі, яку, як і в попередніх випадках попередньо відварюють. За бажанням складу можна доповнити зеленню, поклавши її в каструлю за 5 хвилин до кінця варіння.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 1 кг;
    • квасоля – 400 г;
    • помідори – 750 г;
    • болгарський перець і моркву – по 250 г;
    • цибуля – 150 г;
    • часник – 0,5 головки;
    • масло – 250 мл;
    • оцет – 50 мл;
    • цукор – 75 г;
    • сіль – 1 ст. ложка.

    Приготування

  • Обсмажують на маслі моркву і цибулю, додають в каструлю з нарізаними помідорами, перцем, баклажанами і відвареною квасолею.
  • Приправляю овочі сіллю, цукром, оцтом, часником, проварюють 40 хвилин.
  • Закатують баклажани з квасолею на зиму в пропарені судини.
  • Ікра з баклажанів і спаржевої квасолі

    Дивно смачною вдається спаржева квасоля з баклажанами в томатному соусі, якщо приготувати її у вигляді салату або ікри, скориставшись пропорціями складових і рекомендаціями даного рецепту. Пікантність закуски додасть пучок свіжої петрушки, яку можна доповнити кропом, кінзою або базиліком.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 1,5 кг;
    • спаржева квасоля – 1,5 кг;
    • помідори – 1,5 кг;
    • болгарський перець – 0,5 кг;
    • петрушка – 1 пучок;
    • часник – 2 головки;
    • масло – 250 мл;
    • оцет – 50 мл;
    • цукор – 100 г;
    • сіль – 1 ст. ложка.

    Приготування

  • Помідори, квасоля, баклажани, перці і часник перекручують на м’ясорубці.
  • Додають олію, оцет, сіль, цукор, проварюють масу 1 годину.
  • Закупорюють киплячі баклажани з спаржевої квасолею на зиму в пропарені судини.
  • Грецька закуска з квасолею і баклажанами

    Додавши в класичну закуску пару щіпок прованських трав, вдасться перетворити її смакові характеристики, зробити ароматніше і вишуканіше. Підготовані баклажани на зиму з квасолею по-грецьки – ще одна гідна версія ситного і поживної страви, якими можна запастися про запас у період дозрівання свіжих овочів.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • квасоля – 0,5 кг;
    • помідори – 1,5 кг;
    • болгарський перець, морква – 0,5 кг;
    • часник – 2 головки;
    • масло – 250 мл;
    • оцет – 100 мл;
    • цукор – 50 г;
    • сіль – 1 ст. ложка;
    • прованські трави – 1 ч. ложка.

    Приготування

  • Перетирають томати, додають цукор, масло, сіль, кип’ятять.
  • Закладають баклажани, перці, моркву, відварену квасолю, варять 40 хвилин.
  • Приправляють салат травами, часником і через 5 хвилин закочують в пропарені ємності.
  • Лечо з квасолею і баклажанами на зиму

    Таку закуску по праву називають лечо завдяки кількості болгарського перцю, що входить до її складу і великої його нарізці. Яскравіше і апетитніше страва буде, якщо взяти плоди різних кольорів. За бажанням страву можна наповнити гостротою і пікантністю, поклавши трохи гострого перцю і зелені в кінці варіння.

    Інгредієнти:

    • баклажани і болгарський перець – 1 кг;
    • квасоля – 2 склянки;
    • помідори – 1 кг;
    • лук, морква – 250 г;
    • часник – 1 головка;
    • масло – 170 мл;
    • оцет – 0,25 склянки;
    • цукор – 0,5 склянки;
    • сіль – 1 ст. ложка;
    • гострий перець, зелень.

    Приготування

  • Перетирають томати, проварюють з сіллю, цукром і маслом.
  • Закладають баклажани, перці, квасоля, тушкують 30 хвилин.
  • Кидають часник, перець, зелень, вливають оцет, прогрівають суміш 5 хвилин.
  • Закатують лечо з баклажанів і квасолі в стерильну тару.
  • Баклажани з грибами та квасолею на зиму

    Якщо додати консервовані баклажани з квасолею трохи грибів, смак страви перетворюється до невпізнання, купуючи особливий аромат і додаткову поживність. Пріоритетним компонентом без сумнівів є лісові мешканці, які потрібно правильно обробити і попередньо відварити.

    Інгредієнти:

    • баклажани і гриби – по 0,5 кг;
    • квасоля – 400 г;
    • помідори – 1 кг;
    • цибуля – 0,5 кг;
    • часник – 1 головка;
    • масло – 250 мл;
    • оцет – 100 мл;
    • цукор – 40 г;
    • сіль – 50 р;
    • оцет – 1 ст. ложка.

    Приготування

  • Обсмажують окремо на маслі лук, відварені гриби і баклажани.
  • З’єднують компоненти разом, додають перетерті помідори, сіль, цукор і відварену квасолю, тушкують 15 хвилин.
  • Вмішують часник, оцет, масу розкладають по банках, які стерилізують 30 хвилин і закочують.
  •