Баклажани на зиму – кращі рецепти заготівлі в банках, квашенных або солоних синеньких

Тим кулінарам, які люблять заготовляти баклажани на зиму, кращі рецепти найсмачніших закусок стануть справжньою підмогою. З величезного розмаїття версій вдасться вибрати вподобані нові або вдосконалити вже неодноразово випробуваний раніше домашній рецепт.

Загрузка...

Заготовки на зиму з баклажанів

Виконуючи на практиці прості і доступні рекомендації, можна законсервувати настільки смачні і апетитні баклажани на зиму – пальчики оближеш.

  • Якщо баклажани гірчать, нарізані плоди потрібно посолити, залишити на 30 хвилин і сполоснути або просто вимочити в підсоленій воді, після чого віджати і обсушити.
  • Реалізуючи будь-який з рецептів важливо не перевищувати рекомендоване час термічної обробки, а в ідеалі контролювати і визначати його індивідуально, щоб не перетворити скибки овочу в кашу.
  • Гостроту закуски можна регулювати за смаком, змінюючи кількість або наявність гострого перцю в складі.
  • Як приготувати баклажани на зиму в банках?

    Цей рецепт стане справжньою знахідкою для тих, хто не любить возитися зі стерилізацією ємностей з заготовками. Крім того в даному випадку консервують баклажани на зиму без оцту, що є ще однією незаперечною перевагою способу перед багатьма іншими і позбавляє закуску від небажаного присмаку.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • перець солодкий – 800 г;
    • гострий перець – 1 шт.;
    • цибуля – 0,5 кг;
    • помідори – 1 кг;
    • масло – 1 склянку;
    • часник – 1,5 головки;
    • сіль – 1,5-2 ст. ложки;
    • вода – 1 склянка;
    • лимонний сік і цукор (за бажанням) – за смаком.

    Приготування

  • Нарізають крупно баклажани, перець, цибулю і томати.
  • Додають воду і інші складові зі списку, проварюють овочі 20-30 хвилин.
  • Розфасовують киплячу масу теплим, сухим і стерильним банкам.
  • Закупорюють салат з баклажанів на зиму без стерилізації герметично, перевертають на кришки, загортають.
  • Загрузка...

    Квашені баклажани на зиму

    Вивчаючи, як можна ще заготовити баклажани на зиму, рецепти квашених закусок залучають ефектним підсумковим видом закуски і порівняно нескладною технологією її приготування. Найчастіше блюдо засолюють в емальованих, скляних або дерев’яних посудинах і після закінчення бродіння зберігають виключно в холоді.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 8-10 шт.;
    • морква – 800 г;
    • зелень – 1 пучок;
    • гострий перець – 1 шт.;
    • часник – 1,5 головки;
    • сіль – 2 ст. ложки;
    • вода – 1 л;
    • лавр, горошини перцю.

    Приготування

  • Баклажани надрізають з одного боку у вигляді кишеньки, відварюють у воді зі столовою ложкою солі 7 хвилин, поміщають під прес стікати на кілька годин.
  • Наповнюють розрізи сумішшю з тертої моркви, часнику, перцю і зелені.
  • З води, солі і прянощів варять маринад, охолоджують, заливають їм заготовки і придавлюють вантажем.
  • Залишають закуску на 3 дні при кімнатних умовах, прибирають в холод.
  • Ще через 3 дні можна знімати пробу.
  • Баклажани з морквою на зиму

    Якщо в холодильнику вже є фаршировані баклажани на зиму, кращі рецепти з морквою на цьому не закінчуються. Овочі можна закатати в банки без тривалого і виснажливого очікування їх квашення, отримавши при цьому не менш смачну, хоча і зовсім іншу за смаковими характеристиками закуску.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • морква – 800 г;
    • цибуля – 0,5 кг;
    • гострий перець – 1 шт.;
    • часник – 2 головки;
    • сіль – 2 ст. ложки;
    • вода – 0,5 л;
    • цукор – 200 г;
    • олія – 100 мл;
    • оцет – 1 стакан.

    Приготування

  • Баклажани нарізають і запікають, окропивши маслом при 200 градусах 30 хвилин.
  • Перетирають моркву, цибулю шаткують і часник.
  • Укладають рум’яні баклажани, моркву, часник і цибулю шарами, заливають маринадом, звареним з води, солі, цукру, оцту та олії.
  • Стерилізують судини 15-20 хвилин, закупорюють, загортають.
  • Салат «Тещин язик» з баклажанів на зиму

    Заготовлюючи баклажани на зиму, і вибираючи кращі рецепти, стає очевидною популярність наступної заготовки. Можна зустріти масу найрізноманітніших її версій, кожна з яких претендує на статус традиційної класичної. Запропонований варіант – самий смачний і ароматний «Тещин язик».

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • помідори – 2 кг;
    • болгарський червоний перець – 0,5 кг;
    • гострий перець – 2-4 шт.;
    • часник – 2 головки;
    • сіль – 2 ст. ложки;
    • зелень – 1 пучок;
    • цукор – 200 г;
    • олія – 150 мл;
    • оцет – 0,5 склянки.

    Приготування

  • Нарізані слайсами або брусочками баклажани запікають при 220 градусах 30 хвилин.
  • Подрібнюють у блендері томати, перець і часник з зеленню.
  • Додають сіль, цукор, олія, кип’ятять 10 хвилин.
  • Закладають рум’яні скибочки овоча, вливають оцет, кип’ятять заготівлю пару хвилин.
  • Закупорюють гарячі баклажани на зиму в банки, загортають.
  • Баклажани «Вогник» – рецепт на зиму

    Приготувати пікантні, вражаюче гострі, в міру солоні баклажани на зиму вдасться за наступним рецептом. Потрібну гостринку додадуть стручки чилі, які можна додавати в очищеному вигляді, так і цілком з насінням, посиливши пекучий ефект, а пом’якшить смак і внесе необхідну гармонію квітковий мед.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 3 кг;
    • болгарський червоний перець – 1 кг;
    • перець чилі – 4 шт.;
    • часник – 4 головки;
    • сіль – 2 ч. ложки;
    • олія – 200 мл;
    • мед – 200 г;
    • оцет – 1 стакан.

    Приготування

  • Баклажани нарізують кружальцями, розкладають на деко, змазують маслом і запікають 25-30 хвилин при 200 градусах.
  • Пропускають через м’ясорубку два види перцю і часник, змішують з медом, сіллю і оцтом.
  • Укладають баклажани і отриману аджику шарами в банки, потім стерилізують в посудині з киплячою водою 15 хвилин, укупоривают.
  • Гострі баклажани по-грузинськи на зиму

    За аналогічною технологією консервують баклажани на зиму по-грузинськи, рецепти приготування яких часто включають в себе подрібнені волоські горіхи, зелень кінзи, базиліка і ароматні сухі трави. Незвичайний вишуканий смак отриманої закуски не зможе залишити байдужим жодного гурмана.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • волоські горіхи – 2 склянки;
    • перець гіркий – 2 шт.;
    • часник – 2 головки;
    • кінза, базилік, петрушка – 1 пучок;
    • сіль – 3 ч. ложки;
    • масло – 2 склянки;
    • оцет – 6 ст. ложок.

    Приготування

  • Кружечки баклажанів запікають на деку при 200 градусах 30 хвилин, змастивши маслом.
  • Подрібнюють горіхи, зелень, часник і перець, додавши сіль і оцет.
  • Укладають смажені баклажани і горіхову начинку шарами в банки, доливаючи прожарену масло, що залишилося.
  • Стерилізують ємності 20 хвилин, закупорюють, загортають.
  • Баклажани по-корейськи на зиму без стерилізації

    Підготовані баклажани по-корейськи на зиму, рецепти приготування яких в даний час стають все більш популярними, здивують незвичайним пікантністю, чарівним ароматом і гарним зовнішнім виглядом. Для зберігання при кімнатних умовах промариновані овочі кип’ятять 5 хвилин, укупоривают в банки, обгортають до охолодження.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • солодкий перець – 700 г;
    • морква і цибуля – 2 шт.;
    • часник – 2 головки;
    • мелений коріандр – 2 ч. ложки;
    • цукор – 4 ст. ложки;
    • сіль – 2 ст. ложки;
    • олія – 200 мл;
    • оцет – 130 мл.

    Приготування

  • Крупно шаткують баклажани, збризкують маслом і запікають у духовці при 200 градусах 30 хвилин.
  • Після охолодження змішують скибочки з тертої морквою, нарізаною цибулею, перцем і часником, додають інші компоненти, залишають на 12 годин.
  • Перекладають салат у банки і зберігають у холодильнику.
  • Ікра з баклажанів на зиму – простий рецепт

    Особливо популярні приготовані баклажани на зиму, кращі рецепти яких передбачають отримання апетитною ікри. Найсмачнішою вважається версія з овочів, запечених на грилі з димком. Однак якщо такої можливості немає, підрум’янити підготовлені нарізані або цілі плоди можна і на деку в духовці.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 2 кг;
    • солодкий перець – 1,5 кг;
    • помідори – 1 кг;
    • цибуля – 0,5 кг;
    • часник, чилі – за смаком;
    • цукор, сіль – за смаком;
    • олія – 100 мл;
    • оцет – 100 мл

    Приготування

  • По черзі запікають на мангалі або в духовці до рум’янцю баклажани, перці, помідори і цибулю.
  • Очищають плоди від шкірки, нарізають, змішують з іншими компонентами, крім оцту, тушкують 30 хвилин.
  • Пробивають масу блендером, вмішують оцет, прогрівають до кипіння.
  • Закупорюють баклажани з перцем на зиму у вигляді ікри в стерильні банки, загортають.
  • Баклажани під гриби на зиму

    Вивчаючи версії, за якими можна зробити мариновані баклажани на зиму, кращі рецепти інтригують можливістю отримати закуску за смаком нагадує гриби. Максимальної ідентичності вдасться домогтися, попередньо очистивши баклажановые плоди від шкірки і виконуючи зазначені пропорції складових.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 1 кг;
    • масло – 130 мл;
    • гострий червоний перець – 1 шт.;
    • часник – 1 головка;
    • гвоздика – 2 бутона;
    • запашний і чорний перець – за 7 горошин;
    • вода – 1,2 л;
    • цукор, сіль – по 1 ст. ложці;
    • олія – 100 мл;
    • оцет – 5 ст. ложок.

    Приготування

  • Кип’ятять воду з додаванням солі, цукру, прянощів і оцту.
  • Закладають очищені і нарізані баклажани, проварюють 5 хвилин.
  • Зливають масу на сито і залишають стікати і остигати.
  • Обсмажують шматочки в розпеченому маслі 3 хвилини, додають нарізаний перець і часник, прогрівають пару хвилин.
  • Разом з жиром закупорюють гарячі баклажани, як гриби на зиму без стерилізації банки, загортають.
  • Баклажан соус на зиму

    Не менш популярна і затребувана серед широкого кола споживачів аджика з баклажанів на зиму, рецепти якої мають масу всіляких інтерпретацій. Вхідні до складу закуски овочі можна подрібнювати на м’ясорубці, так і нарізати невеликими кубиками, що дозволить отримати більш цікаву текстуру ласощі.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 1 кг;
    • помідори – 1,5 кг;
    • цибулю і солодкий перець – 0,5 кг;
    • яблука – 1 кг;
    • часник – 1,5 головки;
    • гіркий перець – 1 шт.;
    • масло – 1 склянку;
    • сіль – 1,5 ст. ложки;
    • оцет і цукор – по 100 р.

    Приготування

  • Нарізають кубиками всі овочі та яблука, з’єднують в загальній ємності з перекрученими томатами, додавши інші компоненти.
  • Проварюють масу 40 хвилин.
  • Додають оцет, часник, прогрівають 2 хвилини.
  • Закупорюють баклажани в томаті на зиму в стерильну тару.
  • Запечені баклажани на зиму

    Дивно смачними, поживними і поживними виходять печені баклажани на зиму, заготовлені за наступним рецептом. Форма нарізки плодів в даному випадку не принципова, проте чистити їх не рекомендується для збереження цілісності скибочок і апетитного підсумкового виду отриманої закуски.

    Інгредієнти:

    • баклажани – 1,5 кг;
    • часник – 2 головки;
    • гіркий перець – 1 шт.;
    • масло – 0.5 л;
    • оцет – 2,5 ст. ложки;
    • сіль, цукор, спеції – за смаком.

    Приготування

  • Нарізані баклажани змащують маслом і запікають до рум’янцю.
  • Кип’ятять масло з додаванням часнику, гострого перцю, спецій, солі, цукру та оцту.
  • Укладають запечені скибки в стерильні банки поливаючи пряним маслом, закупорюють, обгортають до охолодження.
  • Як заморозити баклажани на зиму свіжими?

    Заморожування баклажанів на зиму – справа нехитра, проте без знання певних тонкощів результат може розчарувати підсумковим «гумовим» смаком овоча. Нарізані плоди не рекомендують відправляти в морозилку без попередньої термічної обробки.

  • Баклажанову нарізку бланшують в окропі 2 хвилини, а потім обсушують і відправляють у відділення для заморожування.
  • В камері заморожують попередньо запечені в духовці до напівготовності скибочки.
  •